Η Ελλάδα παραμένει σταθερά υποστηρικτής της πολιτικής της Διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.
Τα κριτήρια επιλογής των βασικών θεματικών προτεραιοτήτων κάθε Προεδρίας υπαγορεύονται, κατά βάση, από την πραγματική κατάσταση, τις ανάγκες και τις πλέον πιεστικές προτεραιότητες της Ένωσης σε κάθε δεδομένη χρονική συγκυρία. Είναι προφανές ότι η παρούσα συγκυρία επιβάλλει την επείγουσα αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην ίδια την λειτουργία της Ε.Ε., όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η εμβάθυνση της ευρωζώνης.
Εξάλλου, η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων κωδικοποιήθηκε, ως πολιτική δέσμευση της Ε.Ε., με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» επί Ελληνικής Προεδρίας το 2003. Έκτοτε, οι βασικές αρχές και μηχανισμοί, όπως αποφασίστηκαν το 2003, εξακολουθούν να διέπουν την πορεία της περιοχής προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δύο έτη, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει αποκτήσει μια σαφή δυναμική χάρη στην προσχώρηση της Κροατίας και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, η Διεύρυνση αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας παρά το γεγονός ότι δεν συγκαταλέγεται στις τέσσερις πιο προβεβλημένες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Προεδρία προτίθεται να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη συνάντηση υψηλού επιπέδου και αναπτυξιακής στόχευσης με σκοπό την προώθηση της δικτυακής διασύνδεσης των Δυτ. Βαλκανίων με την Ε.Ε., ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, στη βάση της καλλίτερης διάδρασης υφιστάμενων μηχανισμών και της βέλτιστης διαχείρισης των υφισταμένων κονδυλίων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, το πρόγραμμα των Προεδριών διαμορφώνεται με χρονικό ορίζοντα δεκαοκταμήνου. Κατά το τρέχον Τρίο των Προεδριών, το οποίο ολοκληρώνεται με την Ελληνική Προεδρία, η Διεύρυνση αποτελεί, ούτως ή άλλως, θεματική προτεραιότητας.
21 Φεβρουαρίου, 2014