Απάντηση, Υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, στην κοινοβουλευτική ερώτηση υπ’ αριθμ. 5679 από 24.01.2014 των κ.κ. Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο.

Όπως επανειλημμένως έχει τονισθεί, το Υπουργείο Εξωτερικών, οσάκις καταγράφεται παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας, όπως στην προκείμενη περίπτωση της παραβίασης των εθνικών χωρικών μας υδάτων, προβαίνει άμεσα στις δέουσες, κατά περίπτωση, διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά προς την κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων και προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.
Το ζήτημα των δραστηριοτήτων τουρκικών αλιευτικών σκαφών, οι οποίες αντιβαίνουν στο κοινοτικό κεκτημένο, εξετάζεται πολύπλευρα στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.
Με βάση το ισχύον συμβατικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας δεν υπάρχει ρύθμιση βάσει της οποίας να επιβάλλεται άμεσα στην τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με το αυστηρό ενωσιακό κεκτημένο για τη διατήρηση και διαχείριση των αλιευμάτων. Η Συμφωνία της Άγκυρας (τελωνειακή ένωση) δεν εμπεριέχει σχετική πρόβλεψη, ούτε έχει συναφθεί αλιευτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών τελώντας εν γνώσει της σοβαρότητας του ζητήματος το έχει αναδείξει ιδιαιτέρως, θέτοντάς το ανελλιπώς σε επίπεδο Ε.Ε. σε συντονισμό και με τοπικούς  φορείς που επέλεξαν, στο παρελθόν, να το εγείρουν προς τα όργανα της Ε.Ε..    
Κατ’ αρχάς, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και, ειδικότερα, στο Κεφάλαιο 13 ‘Αλιεία’, η χώρα μας έχει θέσει το ζήτημα της απόλυτα αρνητικής στάσης της Τουρκίας να προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία είναι θεμελιώδης, μεταξύ άλλων, και για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων.
Περαιτέρω, η Ελλάδα παρεμβαίνει συνεχώς, ώστε το ζήτημα της προσαρμογής της Τουρκίας με τους ενωσιακούς κανόνες στον τομέα της αλιείας να τίθεται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της λειτουργίας των μεικτών οργάνων που προβλέπονται από τη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ήτοι Συμβούλιο Σύνδεσης, Επιτροπή Σύνδεσης, 1η Υποεπιτροπή Σύνδεσης Γεωργίας και Αλιείας.
Υπογραμμίζεται δε ότι από το 2010 έχει καθιερωθεί ειδικός διάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία για ζητήματα αλιείας, με στόχο τη σταδιακή υιοθέτηση από την Τουρκία σημαντικών στοιχείων του κοινοτικού κεκτημένου, που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε διμερές επίπεδο, επισημαίνεται ότι τόσο στο πλαίσιο της 12ης συνάντησης της Ελληνο-τουρκικής Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και την Οικονομική Συνεργασία (28.09.2010) όσο και κατά την επακολουθήσασα 4η Σύνοδο της Ελληνο-τουρκικής Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής (25.10.2010) η ελληνική πλευρά υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας, συμφώνως προς τις απαιτήσεις διεθνών οργανισμών, των αποθεμάτων ιχθυηρών στο Αιγαίο, τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανισθούν λόγω υπεραλιεύσεως.


21 Φεβρουαρίου, 2014