Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην υπ’ αριθ. 4955 από 19.4.2016 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Θεόδωρου Καράογλου, σχετικά με την ακύρωση τίτλων ιδιοκτησίας Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί ανελλιπώς και αξιολογεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαδικασία επιστροφής των περιουσιών που είχαν απαλλοτριωθεί από το καθεστώς Χότζα στην Αλβανία. Είναι, βεβαίως, ευνόητο ότι το ενδιαφέρον μας εστιάζεται ιδιαιτέρως στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ομογενών μας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Τονίζεται, σε κάθε ευκαιρία, ότι η αντιμετώπιση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (γΕΕΜ) στην περιουσία της, αποτελεί προϋπόθεση και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και την εμβάθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας.

2. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Χειμάρρας για την εν εξελίξει διοικητική εξέταση εις βάρος σημαντικού αριθμού κατοίκων των Δρυμάδων Χειμάρρας, με αντικείμενο τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας της εκεί ελληνικής μειονότητας, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς ως προς τη σκοπιμότητά της. Επί του παρόντος, εξετάζεται το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκαν οι συγκεκριμένες ενέργειες της αλβανικής διοίκησης και οι περαιτέρω έννομες συνέπειες αυτών, με γνώμονα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της γΕΕΜ και την αποτροπή ενδεχόμενων αυθαιρεσιών εναντίον της.

3. Η κυβέρνηση μεριμνά, εξάλλου, με στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και άλλων περιφερειακών θεσμών (ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης), για την ανάδειξη της μειονοτικής διάστασης του ιδιοκτησιακού ζητήματος στην γειτονική χώρα. Μετά την υπογραφή και κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την Αλβανία, την 2/10/1996, υπάρχει διεθνής νομική υποχρέωση/δέσμευση της χώρας για σεβασμό του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχες υποχρεώσεις απορρέουν από τη Συμφωνία - Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

4. Επιπλέον, η Αλβανία κατέχει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, και όπως πλειστάκις έχω υπογραμμίσει, η προσήλωσή της στην τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το ως άνω καθεστώς, και δη των συμβατικών, αποτελεί αναγκαίο και ασφαλή δείκτη της ευρωπαϊκής της πορείας, την οποία η Ελλάδα ανέκαθεν στήριξε.

15 Ιουνίου, 2016