Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τα γειτονικά κράτη αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σχετικές συμφωνίες. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτείται η εξέταση πολλών και περίπλοκων τεχνικών παραμέτρων, με στόχο να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα εις το διηνεκές.
Με την Ιταλία προσεγγίζουμε το στάδιο ολοκλήρωσης της συνολικής διαδικασίας σύναψης της συμφωνίας, ενώ οι διαβουλεύσεις με την Αλβανία και την Αίγυπτο βρίσκονται σε εξέλιξη, δίχως να παρατηρούνται «περίεργες», όπως λέτε, καθυστερήσεις.
Παράλληλα προς τις ανωτέρω διαβουλεύσεις, η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε επίπεδο εθνικής έννομης τάξης, θεσπίζοντας με το Νόμο 4001/2011 τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και μελλοντικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για την επίσημη γνωστοποίηση των ανωτέρω στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Είναι, άλλωστε, διακηρυγμένη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, είναι αναφαίρετα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της χώρας μας να τα ασκήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο, έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση και προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και όχι επιδιώξεις τρίτων, όπως διερωτάστε.
Τέλος, όπως έχω επανειλημμένως επισημάνει, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής γενικότερα, και εν προκειμένω αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικά κράτη, απαιτούν συνετά και μεθοδικά βήματα και δεν προσφέρονται για «παιχνίδια» εντυπώσεων.
27 Σεπτεμβρίου, 2016