Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην υπ’αρ. 1662 από 03.12.2015 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το παλαιστηνιακό ζήτημα και τις ελληνικές επί του θέματος θέσεις και ενέργειες

1. Είναι πάγια, διαχρονική, συνεπής και γνωστή σε όλους, η θέση της Ελλάδας (όλων των ελληνικών Κυβερνήσεων) για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, στη βάση της λύσης δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια. Οριστική και βιώσιμη λύση, που θα εξασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση των δύο Λαών και θα προωθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο μέσα από απευθείας ουσιαστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

2.  Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Ελληνική Βουλή, μετά από ομόφωνη πρόταση όλων των πολιτικών κομμάτων στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους. Υπενθυμίζεται, συναφώς, ότι η Ελλάδα υπερψήφισε, το Νοέμβριο του 2012, την αναβάθμιση του καθεστώτος συμμετοχής της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε κράτος μη μέλος, και την ένταξή της στην ΟΥΝΕΣΚΟ, ως πλήρες μέλος, το Νοέμβριο του 2011.

3. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών και έχει, επίσης, δηλώσει, κατ’ επανάληψη, ότι ουδεμία αλλαγή θα γίνει αποδεκτή στα προ του 1967 σύνορα, πλην αυτών που θα έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. Συναφώς, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Δεκεμβρίου 2014, με συντριπτική πλειοψηφία 498 ψήφων υπέρ, ενέκρινε ψήφισμα, υποστηρίζοντας, κατ’ αρχήν, την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας και τη λύση των δύο κρατών, καθώς και των ειρηνευτικών συνομιλιών, στη βάση των συνόρων του 1967.

4. Παράλληλα, ισχυρή είναι η βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων με το Ισραήλ, όπως καταδεικνύεται από την εκεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού, το Νοέμβριο, αλλά και από την δική μου επίσκεψη, στις αρχές Ιουλίου, όπου είχα την ευκαιρία να αναδείξω τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για τις κρίσιμες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

5. Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Ισραήλ έχει εντατικοποιηθεί και είναι ουσιαστικός και ειλικρινής. Ειδικότερα, στις 27 Ιανουαρίου 2016 προγραμματίζεται η σύγκληση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως και της 1ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στις 28 Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές, σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ δεν συνεπάγεται «εκπτώσεις» στις πάγιες και γνωστές σε όλους θέσεις μας για το παλαιστινιακό ζήτημα.

6. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, εφαρμόζουμε μια δραστήρια και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία μας επιτρέπει να διατηρούμε καλές σχέσεις με χώρες που βρίσκονται σε αντίθεση, ακόμη και σε αντιπαλότητα. Συνεπώς, η ανάπτυξη της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, με δεδομένη την ισχυρή φιλία μας με τον αραβικό κόσμο και την παράλληλη προώθηση των παραδοσιακά αρίστων σχέσεών μας με τους Παλαιστινίους, παρέχει μια ακόμα ευκαιρία και συνιστά ουσιώδες εργαλείο για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε ως «έντιμος διαμεσολαβητής» μεταξύ των δύο πλευρών.

7. Βασική επιδίωξή μας είναι να συνδράμουμε στην αποκλιμάκωση της σημερινής έντασης, στην αποτροπή ενεργειών, που περιχαρακώνουν την μία ή την άλλη πλευρά μακριά από το τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να συμβάλουμε, έτσι, στη διαμόρφωση ενός εποικοδομητικού κλίματος, που θα επιτρέψει την ταχεία επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και τη μακροπρόθεσμη προαγωγή της ειρήνης στην περιοχή.

12 Ιανουαρίου, 2016