1. Η Ελλάδα, ευρισκόμενη στην καρδιά ενός τριγώνου αστάθειας, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά και λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο τη διαφύλαξη της εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας. Πρωταρχικό μέλημά μας παραμένει η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιδράσει άμεσα και συντονισμένα σε περίπτωση που θιγεί η εθνική κυριαρχία της χώρας.
2. Αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Συνωμοσιολογικά και ευφάνταστα σενάρια δεν μας αφορούν.
3. Με γνώμονα τα ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των μεταναστευτικών ροών, το οποίο ξεπερνά το εθνικό επίπεδο και απαιτεί κοινές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την επίτευξη λύσης που θα συνάδει με τα εθνικά μας συμφέροντα, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας με εποικοδομητικό πνεύμα και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς κατ’ ανάγκην αυτές να ανακοινώνονται.
4. Παράλληλα, αποφεύγοντας ενέργειες που αντιβαίνουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., όπως η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και η Κοινή Εμπορική Πολιτική της Ε.Ε., εξετάζουμε και αξιοποιούμε πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μας δίνει η ισχυρή αιρεσιμότητα που διέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
5. Μάλιστα, με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οκτωβρίου 2015 (15.10.2015), το μεταναστευτικό, και ειδικότερα οι επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά τη μείωση των ροών προσφύγων / μεταναστών προς την Ε.Ε., εισάγεται ως ένα είδος οριζόντιου όρου που επηρεάζει την εξέλιξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Το πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε και με την Κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας του Νοεμβρίου 2015 (29.11.2015). H χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον έλεγχο και την εποπτεία τήρησης των συμπεφωνημένων με την Τουρκία.
6. Ως προς την εξωτερική πτυχή του ελέγχου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι η εσωτερική πτυχή εκφεύγει της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα διαβουλεύεται στενά με όλους τους εταίρους και υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η προσοχή πρέπει να στρέφεται προς ανατολάς, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ροών διέρχεται μέσω των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία. Η βοήθεια των εταίρων θα πρέπει να επικεντρώνεται στην επιχείρηση FRONTEX στο ανατολικό Αιγαίο και η έμφαση να δίδεται στην ανάσχεση των ροών επί τουρκικού εδάφους.
7. Καθ’ όσον αφορά το τελευταίο ερώτημά σας, τονίζω ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους ζήτημα, και ούτε έχουν γίνει ή γίνονται παρόμοιες συζητήσεις.
16 Μαρτίου, 2016