1. Το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά προσεκτικά το νομοσχέδιο που υιοθέτησε πρόσφατα (18.02.2016) η ολομέλεια του Αλβανικού Κοινοβουλίου «Περί καταγραφής της διεύθυνσης των Αλβανών υπηκόων που διαμένουν εκτός Αλβανίας». Το σκεπτικό και οι στόχοι του νομοσχεδίου, καθώς και οι επιδεκτικές διαφορετικών ερμηνειών διατάξεις του, προκαλούν τον εύλογο προβληματισμό μας.
2. Ειδικότερα, ερωτηματικά δημιουργεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης της διαδικασίας καταγραφής διευθύνσεων των υπηκόων της χώρας που διαμένουν στο εξωτερικό με μελετώμενη απόδοση δικαιώματος επιστολικής ψήφου. Οι επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε περίπτωση οριστικής υιοθέτησής του, στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά και στο δικαίωμα της ψήφου, ειδικότερα, προβληματίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση, ιδίως υπό το φως, τόσο του υπάρχοντος αλβανικού εκλογικού νόμου, αλλά και της εν εξελίξει μεταρρύθμισης του αλβανικού Εκλογικού Κώδικα, πολλώ δε μάλλον εφόσον οι πρόνοιες του εν λόγω Νομοσχεδίου θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας
3. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη εγείρει, διμερώς, προς την αλβανική πλευρά το ζήτημα και τον εν γένει προβληματισμό μας. Παράλληλα, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε το θέμα να τύχει κατάλληλης εξέτασης και σε αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς η Αλβανία, τελεί υπό τακτική περιοδική αξιολόγηση, ως εκ του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας.
4. Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, τόσο διμερώς όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., θα συνεχίσει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και, ασφαλώς, στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης αποτελεί ιδιαιτέρως η διαφύλαξη και η προστασία των δικαιωμάτων των απανταχού ομογενών μας και γι’ αυτό παρακολουθούμε προσεκτικά συναφείς εξελίξεις.
15 Ιουνίου, 2016