1. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τη Βαλκανική Οικολογική Χάρτα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η αξιολόγησή της εν λόγω πρωτοβουλίας. Τα υπόλοιπα θέματα που θίγονται στην ερώτηση αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας στην οποία μετέχει ενεργά η χώρα μας.
2. Στα θέματα της βιοποικιλότητας υπάρχει διεθνής συνεργασία στο πλαίσιο της “Σύμβασης των Η.Ε. για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD)” ενώ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής υπάρχει διεθνής συνεργασία βάσει της “Σύμβασης-Πλαίσιο των Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC)”. Σε αυτές τις διεθνείς Συμβάσεις συμμετέχουν και τα Βαλκανικά κράτη, τόσο εκείνα που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τα μη μέλη.
3. Ειδικώτερα, για το θέμα της διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτων στη Βαλκανική, της Ελλάδας με χώρες της περιοχής ρυθμίζονται από μία σειρά διμερών συμφωνιών και άλλων κειμένων, στην πλειονότητα των οποίων εντάσσονται κοινά Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, στο πλαίσιο των προβλέψεων της Σύμβασης του Ελσίνκι για την προστασία και Χρήση των Διασυνοριακών Υδάτινων Πόρων και Διεθνών Λιμνών, αλλά και των Οδηγιών 2000/60/ΕΚ και 2007/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη Θέσπιση Πλαισίου Κοινοτικής Δράσης στο Τομέα της Πολιτικής των Υδάτων και για την Αξιολόγηση και Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας αντίστοιχα. Τα ως άνω Κείμενα, τα οποία αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς για τη χώρα μας, καλύπτουν, μεταξύ άλλων, και τις περιβαλλοντικές πτυχές της διαχείρισης διασυνοριακών υδάτων.
4. Παράδειγμα συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ της Ελλάδας (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του Κοσόβου είναι το «Μνημόνιο Κατανόησης για τη διαχείριση των λεκανών απορροής του ποταμού Δρίνου», το οποίο προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των παρόχθιων μερών για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και την προώθηση στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
5. Με την προϋπόθεση ότι, οι γείτονές μας ακολουθούν το σύνολο των αρχών χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτων, σύμφωνα με τα ανωτέρω διεθνή, περιφερειακά/διμερή κείμενα, οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέων σχημάτων συνεργασίας θα πρέπει να εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή, προς αποφυγή δημιουργίας παράλληλων δομών και αλληλοεπικαλύψεων.
10 Δεκεμβρίου, 2015