1. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στους Έλληνες πεσόντες των πολεμικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου των ετών 1940-1941.
2. Οι προσπάθειες αυτές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατέληξαν αφ’ ενός μεν στην σύναψη συναφούς Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας την 9η Φεβρουαρίου 2009 (ετέθη σε ισχύ την 06.05.2010), αφ’ ετέρου δε, και στο πλαίσιο αυτής, στην κατασκευή δύο (2) κοιμητηρίων, ένα στο χωριό Βουλαριάτες (ενεργό) και ένα πλησίον της Κλεισούρας (εισέτι ως κενοτάφιο).
3. Για την εφαρμογή και παρακολούθηση των ανωτέρω, συστάθηκε Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνήλθε άπαξ και έκτοτε η Αλβανία όχι μόνον δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματοποίηση της δεύτερης κατά σειρά συνάντησής της, αλλά αντιθέτως επιδιώκει να αποφύγει την ουσιαστική, επί του πεδίου έναρξη εργασιών αυτής, όπως τούτο είχε συμφωνηθεί στην 1η σύνοδο της Επιτροπής.
4. Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει κατ’ επανάληψη σε κρούσεις, έναντι των Τιράνων, για την άμεση σύγκληση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ούτως ώστε να καταστεί, με την έναρξη των εργασιών επί του πεδίου, πρακτικώς εφαρμόσιμη η διμερής συμφωνία του 2009, τονίζοντας την εθνική και ηθική σημασία του ζητήματος.
5. Ως γνωστόν, η Αλβανία απέκτησε πρόσφατα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, και όπως σταθερά και επίμονα τόνισα κατά την επίσκεψή μου στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο, η προσήλωσή της στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και δη των συμβατικών, όπως η Ελληνοαλβανική Συμφωνία του 2009, αποτελεί αναγκαίο και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή της πορεία, την οποία η Ελλάδα ανέκαθεν και άνευ ενδοιασμών στήριξε.
6. Στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν νεκροί το 1940 οφείλουμε την τιμή και την ταφή που τους πρέπει. Αναμένουμε, κατά συνέπεια, την άμεση ανταπόκριση της αλβανικής πλευράς.
12 Ιανουαρίου, 2016