Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην υπ’αρ.3330 από 19.02.2016 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Νικολάου Νικολόπουλου, σχετικά με την ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ

1.  Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως τα γεγονότα στη νοτιοανατολική Τουρκία και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες προς επίτευξη διαρκούς, πολιτικής λύσης του Κουρδικού ζητήματος. Εξάλλου, η πρόοδος της προενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξαρτάται από την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, εξέχουσα θέση μεταξύ των οποίων έχει και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, τη διεθνή πολυμέρεια και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Επ’ αυτής της βάσεως, η ελληνική πλευρά έχει προσαρμόσει την πολιτική της εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ώστε να καθίσταται εφικτή η αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των διαθέσιμων συντελεστών εθνικής ισχύος, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων της εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και την κεφαλαιοποίηση εθνικών επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τακτική της προβολής, οψέποτε κρίνεται απαραίτητο, των προσκομμάτων που θέτει η Τουρκία στην λειτουργία του ΝΑΤΟ και η καταχρηστική μεταχείριση των κανόνων λειτουργίας του για την προώθηση των εθνικών της στοχεύσεων σε βάρος της ενδο-νατοϊκής συνοχής. Η προσπάθειά μας αυτή, συντελεί στην αποδόμηση της εντύπωσης που επιχειρείται να καλλιεργηθεί περί της Τουρκίας ως αξιόπιστου εταίρου.

3. Παράλληλα, μας απασχολούν ιδιαιτέρως και οι εξελίξεις στη Συρία. Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάζονται στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση, συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της δομής του αυριανού συριακού κράτους. Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει σημαντικά το μελλοντικό καθεστώς των κουρδικών επαρχιών της χώρας και συνεπώς είναι πρόωρη η δημόσια συζήτηση επ’ αυτού. Ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στην περιοχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την υιοθέτηση των σχετικών με την ειρηνευτική διαδικασία αποφάσεων, έχει ρητά δηλώσει ότι προϋπόθεση οποιασδήποτε λύσης είναι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

4. Αναφορικά με  το τελευταίο ερώτημά σας, η Ελληνική Κυβέρνηση ευρίσκεται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και έχει επανειλημμένως εκφράσει τη διαρκή και αμέριστη υποστήριξή της προς το δοκιμαζόμενο κατά την παρούσα κρίση ποίμνιό του. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται διαρκείς και συντονισμένες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ως προς τις διώξεις και την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Χριστιανοί και άλλες κοινότητες της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ανατολής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή, που έχει, μεταξύ άλλων, προκαλέσει αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και καταστροφές παγκόσμιας αξίας πολιτιστικών μνημείων και αγαθών.

5. Προς αυτήν την κατεύθυνση, και με δική μου πρωτοβουλία, διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 18-20 Οκτωβρίου 2015, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Στη Διάσκεψη συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών, προκαθήμενοι Χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες του Μουσουλμανικού και Εβραϊκού κόσμου, Βουλευτές, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της διεθνούς πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

6. Η πρωτοβουλία αυτή επέτρεψε την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, μέσα σε περιβάλλον πολυφωνίας και ειλικρινούς διάθεσης για εξεύρεση κοινού τόπου, υπεράνω πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των συνέδρων. Μάλιστα, κατόπιν ελληνικής πρότασης, η οποία έτυχε ευρύτατης αποδοχής από τους συμμετέχοντες, συστάθηκε το «Κέντρο για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή», με διεθνή συμμετοχή και έδρα την Αθήνα. Το Κέντρο έχει ως αποστολή να εξετάζει την κατάσταση όσον αφορά ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας ή ελευθερίας θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτιστικού πλουραλισμού, να κωδικοποιεί τα υφιστάμενα προβλήματα και να επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

15 Ιουνίου, 2016