1. Στο Κυπριακό, από το 1974 και μέχρι σήμερα, αταλάντευτος κοινός στόχος Κύπρου και Ελλάδας είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και του συνεχιζόμενου εποικισμού και η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου. Σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνολική και συμπεφωνημένη λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τυχόν δε συμφωνία λύσης θα τεθεί προς έγκριση σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
2. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εντός συγκεκριμένου πλαισίου, που αποτυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11.02.2014, δηλαδή εντός του πλαισίου που διαμορφώνεται – όπως τονίστηκε - από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων καθώς και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Το διαπραγματευτικό πλαίσιο του Κυπριακού δεν μπορεί να αλλάξει, ει μη μόνον αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές καθώς και με νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
3. Σε κάθε περίπτωση, θεμελιώδης αρχή της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό είναι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στηρίζει τις θέσεις και εποικοδομητικές προτάσεις του Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κ.λ.π). Οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου καταγράφονται ανελλιπώς από το Υπουργείο Εξωτερικών.
26 Αυγούστου, 2014