Απάντηση στην υπ’ αριθ. 3721 από 23.2.2018 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Αντωνιάδη

Ο ισχυρισμός περί παντελούς απουσίας της Ελλάδος από το πλευρό της Κύπρου, στο διπλωματικό και πολιτικό πεδίο, είναι εντελώς αβάσιμος και ανακριβής. Συναφώς, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα πάντα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου, στον αγώνα της για την προάσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού και για τη λύση του Κυπριακού, το οποίο αποτελεί ύψιστο εθνικό θέμα και εγγράφεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό και σε απάντηση του πρώτου ερωτήματός σας, θα ήθελα να σας επισημάνω, όπως εξ άλλου δημοσιοποιήθηκε και στα ελληνικά ΜΜΕ, ότι η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ελλάδα, έφεραν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, της 23ης Φεβρουαρίου τ.ε., όπου διατυπώθηκε η πλέον σαφής, κατηγορηματική και ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε, μετά από το πέρας του Συμβουλίου, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας αντίκειται στη δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο δε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ταγιάνι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως προς τα συμβάντα με την ΕΝΙ και δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος των ευρω-τουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατόπιν συνεννοήσεως με την κυπριακή πλευρά, έθεσε το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, στις 6 Μαρτίου τ.ε. Επίσης, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα αυτό και στις διμερείς επαφές που είχε, στο περιθώριο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τη σταθερή τους θέση ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της.

Επίσης, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε στις 12 Φεβρουαρίου τ.ε. ανακοίνωση, με την οποία κάλεσε την Τουρκία να αποστεί από έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, η αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας τόσο έναντι της Κύπρου, όσο και έναντι της Ελλάδας απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία και καλά υπολογισμένες διπλωματικές κινήσεις, που σχεδιάζονται με πνεύμα ρεαλισμού και υπευθυνότητας, προκειμένου να έχουν αποτελεσματικότητα.

Τέλος, είναι προφανώς αβάσιμες και κακόπιστες οι κατηγορίες περί απραξίας, ατολμίας, ανικανότητας κλπ. της κυβέρνησης αυτής, η οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις Διεθνείς Διασκέψεις για το Κυπριακό και έφερε, για πρώτη φορά, στο προσκήνιο την ουσία του ζητήματος, που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, με άλλα λόγια η τουρκική κατοχή και η αναχρονιστική δυνατότητα μονομερούς παρέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων, ήτοι και της Τουρκίας, στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, όπως είναι η Κύπρος.

Το γεγονός δε ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε και δήλωσε δημόσια στη Διάσκεψη του Crans Montana ότι χρειάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Κύπρο και ότι το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων θα πρέπει να καταργηθεί, καθώς και να υπάρξει δραστική μείωση των κατοχικών δυνάμεων μέχρις εξαλείψεώς τους εντός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, μόνον ήττα της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ούτε, βεβαίως, η παραδοχή του κ. Guterres ότι η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα «κανονικό» κράτος, δηλαδή ένα κράτος πλήρως κυρίαρχο και ανεξάρτητο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

8 Μαρτίου, 2018