Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην υπ’αρ. 415 από 21.10.2015 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με την υποθαλάσσια σύνδεση Τουρκίας – κατεχόμενων

1. Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως τη θέση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην σχετική από 15/10/2015 ανακοίνωσή του, ότι «η υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων με υποθαλάσσιο αγωγό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί παράνομη πράξη, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου».

2. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι το συγκεκριμένο έργο θα ωφελήσει ολόκληρη την Κύπρο, εξυπηρετούν αποκλειστικά επικοινωνιακούς σκοπούς και είναι παντελώς αβάσιμοι, καθώς ο αγωγός δεν έχει, από τεχνικής απόψεως, τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες όλων των Κυπρίων. Ενδεικτικό, άλλωστε, της τουρκικής στάσης είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση επί του θέματος.

3. Ως εκ τούτου, η νέα αυτή μονομερής και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στις δικοινοτικές συνομιλίες. Αν κάτι, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται, αυτό είναι η εμμονή της Τουρκίας στην μάταιη προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στη Κύπρο, καθώς ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε ως τετελεσμένα τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

4. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει πλήρως και ενεργά να στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση συνολικής, συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων.

5. Η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και η επανένωσή της, αποτελεί προϋπόθεση και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ολόκληρο τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το υδατικό ζήτημα.

10 Δεκεμβρίου, 2015