Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Σ. Λαμπρινίδη, στην εκπομπή του BBC “Hardtalk” και τον δημοσιογράφο T. Franks (Λονδίνο, 02/08/2011)

[Σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο του νέου πακέτου διάσωσης]

•    Μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός ένιωθε ότι έκανε τεράστιες θυσίες, και όντως έκανε, αλλά χωρίς να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Και οι λαοί της Ευρώπης ένιωθαν ότι έριχναν νερό μέσα σε ένα τρύπιο βαρέλι χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα. Ο λόγος για αυτό δεν ήταν ότι η Ελλάδα δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Αυτό, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, οφείλετο κυρίως στο γεγονός ότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι απλά ελληνικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ευρωπαϊκό πρόβλημα και κατά συνέπεια χρειαζόταν να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση για να σταθεροποιήσει τα πράγματα. Πιστεύω ότι τώρα έχουμε αυτή τη σταθερότητα – το περιθώριο ανάπαυλας – τόσο για την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει εξαιρετικά σκληρά μέτρα στα οποία συμφώνησε να προβεί και θα το κάνει, όσο και για την Ευρώπη ώστε κι εκείνη να μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία, χωρίς οι αγορές ή το δύσπιστο κοινό ή οποιοσδήποτε άλλος να της βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο.

[Σχετικά με την κρίση του χρέους το 2010]

•    Πιστεύω ότι το 2010 ήμασταν πολύ κοντά στην πτώχευση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είχαμε τον πιο εκρηκτικό συνδυασμό χρέους και ελλείμματος από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και είχαμε επίσης και ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Έτσι […] το 2010, με το αρχικό δάνειο και με τα πολύ σκληρά μέτρα που πήραμε τότε, έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε την πτώχευση. Και τα καταφέραμε.

[Σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση]

•     Αυτό που πρέπει να κάνουμε, και αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα στις οικονομίες. Έτσι, ξεχάστε για λίγο το χρέος και κοιτάξτε το έλλειμμα. Στο μέτρο που υπάρχουν ελλείμματα, αυτό το χρέος θα συνεχίσει εξ ορισμού να αυξάνεται. Αυτό λοιπόν που σχεδιάζουμε να κάνουμε τα επόμενα δύο χρόνια είναι να μετατρέψουμε το έλλειμμα σε πλεόνασμα…

•    Μέσα σε μόνο ένα χρόνο, το 2010, μειώσαμε το έλλειμμα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το έλλειμμα ήταν περισσότερο από 15%. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην ιστορία δεν έχει μειώσει τόσο πολύ το έλλειμμά της σε διάστημα ενός έτους. Αυτό το αναφέρω για να υπογραμμίσω το παρακάτω: σε αυτή τη συνέντευξη δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να προσπαθώ να μείνω πιστός στα επιτεύγματά μας, να προσπαθώ να εξηγήσω και να πείσω τον κόσμο ότι η κυβέρνησή μας έχει πολιτική βούληση. Δεν είμαστε άνθρωποι ανίκανοι να επωμιστούμε τη θυσία. Έχουμε αποδείξει τη βούληση και την ικανότητά μας να κάνουμε σκληρές αλλαγές.

•    Δεν θέλουμε μια χώρα αναποτελεσματική. Θέλουμε να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία. Θέλουμε να υπάρξει αξιοκρατία στο σύστημα. Θέλουμε να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα και να δώσουμε νέα πνοή, έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν ευκαιρίες και να μην εξαρτώνται από τις γνωριμίες που έχουν στην κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί με αξιόλογο αποτέλεσμα.

[ Σχετικά με την πιο αποτελεσματική φορολόγηση]

•    Εφαρμόζεται μια νέα φορολογική νομοθεσία, και θα υιοθετηθεί και μια άλλη τους επόμενους μήνες, που είναι ο νέος φόρος ιδιοκτησίας. Έτσι, με άλλα λόγια, κοιτάμε ποια είναι η περιουσία του καθένα. Έχεις σκάφος; Έχεις πισίνα; Έχεις μεγάλο σπίτι; Δεν κοιτάμε μόνο τι δηλώνει ο καθένας στη φορολογική του δήλωση. Κοιτάμε ποια είναι η πραγματική περιουσία του. Και τη φορολογούμε ανάλογα. Χρειάζεται μεγάλη εφευρετικότητα για να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και η φορολογική νοοτροπία στην Ελλάδα, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας είναι σημαντική. Κατά την άποψή μου, αυτό που συντελείται τώρα, σιγά-σιγά, είναι μια μικρή επανάσταση. Και θα έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα είναι μόνο πολύ πιο δίκαιο έτσι ώστε οι πλούσιοι να πληρώνουν περισσότερα και οι φτωχοί λιγότερα, αλλά θα επιτρέπει επίσης να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

[Σχετικά με την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στη ρητορική της τιμωρίας και να υπάρξει αλληλεγγύη]

•    Η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι με το να χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Στην Ευρώπη έχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε κάποια διαρθρωτικά προβλήματα και εργαζόμαστε προς την επίλυσή τους – όπως και κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής – και πιστεύω ότι οι ενέργειές μας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Αλλά, ναι, η Ελλάδα όντως παρουσίαζε έναν εκρηκτικό συνδυασμό χρέους και ελλείμματος που ξεπέρασαν τα αντίστοιχα ποσοστά σε κάθε άλλη χώρα. Υπό αυτή την έννοια, αυτό ήταν μοναδικό.

•    Αυτό που λέω πάντα είναι ότι περάσαμε μια περίοδο όπου κυριαρχούσε η ρητορική της τιμωρίας. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τη ρητορική της τιμωρίας και να υιοθετήσουμε τη ρητορική της αλληλεγγύης; Θα ήταν πολύ καλύτερο για όλους, αλλά και για μας που πήραμε αυτά τα δάνεια, γιατί σωστά το θέσατε, πρόκειται για δάνεια. Αποπληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να αποπληρώνουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ αυτών των δανείων.

•    Πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ότι δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δηλαδή αναζήτησης των υπευθύνων αυτής της κατάστασης. Αλλά αντίθετα πρέπει να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αντί να επιρρίπτουμε ευθύνες. Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια στη χώρα μου, όπως και κατά τις διεθνείς συναντήσεις και επαφές μου, προκειμένου να περάσω το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός και ακόμη και τα ελληνικά κόμματα, τα πολιτικά κόμματα, είναι σύμφωνα με μερικές καίριες αλλαγές. Οι αποκρατικοποιήσεις που αναμένονται – πολύ επίπονες αλλά πολύ σημαντικές – έλαβαν τη θετική ψήφο τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και από την συντηρητική αντιπολίτευση.

[Σχετικά με την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση]

•    Αυτό που ζητώ είναι το εξής: δεν θέλω κανείς να μου δώσει λευκή επιταγή. Μπορείτε να με παρακολουθήσετε στενά, μπορείτε να με κρίνετε. Όμως, δώστε μου την ευκαιρία να αποδείξω – γιατί αυτές οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο – ότι μπορώ να κάνω πράξη όσα λέω. Αν τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση ή τη στιγμή που παίρνω ένα μέτρο, αρχίζουν να μου επιτίθενται οι καταστροφολόγοι με τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, τότε θα αποτύχω, και το μόνο που θα γίνει θα είναι να γεννηθεί ο κίνδυνος μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας...

•    Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση σχετικά με κάποιες από αυτές τις αλλαγές από αυτή που προβάλλεται στην τηλεόραση κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Όπως είπατε, λαμβάνουμε πρωτοφανή δάνεια από τους εταίρους μας. Είμαστε ευγνώμονες για αυτά τα δάνεια. Θα προβούμε στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να καταστήσουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική. Θα υπερασπιστούμε το ευρώ και τους εταίρους μας. Θα υπερασπιστούμε όλη την Ευρώπη. Και ελπίζω ότι αν συναντηθούμε ξανά σε ένα χρόνο από σήμερα, θα μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και με υπερηφάνεια να σας πω : «Θυμάστε τι λέγαμε; Ελπίζω να συμφωνείτε ότι τα πήγαμε καλά».

2 Αυγούστου, 2011