Αποσπάσματα συνέντευξης Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα σε Ομογενειακά Μέσα στη Ν. Υόρκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από το ΣΑΕ υπάρχει κάποιος άλλος θεσμός που έχετε σκοπό να αναμορφώσετε ή το ΣΑΕ είναι το κεντρικό σας μέλημα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Εγώ θα σας μιλήσω πολύ ειλικρινά, επειδή όλη αυτή η ιστορία του ΣΑΕ είχε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και έβλεπε κανείς ότι οι προοπτικές μάλλον δε φαίνονταν να υπάρχουν ή να βλέπουμε φως, αλλά αντίθετα ότι όσο προχωρούσε τόσο έκλεινε ως όργανο και σαν δυνατότητα παρουσίας και ενδεχομένως αποτελεσματικότητας. Οι επιλογές είναι δύο, ή το κλείνεις ή το κάνεις και λειτουργεί και το αναβαθμίζεις. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το ΣΑΕ ξέρετε καλά ότι είναι στο Σύνταγμα, είναι στο ελληνικό Σύνταγμα, δεν είναι μία δομή, ένας φορέας ή ένας οργανισμός, που με ένα σχέδιο νόμου μπορεί κανείς από τη μία ημέρα στην άλλη να το καταργήσει και επιπλέον για να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν μία προσπάθεια, ένα όραμα, αν θέλετε μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία συμμετείχε, τουλάχιστον στην αρχή, ένα μεγάλο κομμάτι του αποδήμου ελληνισμού, δύο-τριών δεκαετιών.

Επιθυμία είναι –και προσωπική και της Κυβέρνησης βεβαίως– το ΣΑΕ να λειτουργήσει και να παίξει ρόλο, εκεί είμαστε εστιασμένοι, αυτή είναι η προσπάθειά μας. Αν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες ή αν υπάρχουν άλλοι φορείς ή άλλοι οργανισμοί ενδεχομένως να είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο, όμως επειδή υπήρχαν και διάφορα ζητήματα, τα οποία μας πίεζαν χρονικά, παραδείγματος χάρη η λήξη της θητείας του σημερινού Προεδρείου του ΣΑΕ, που είναι στο τέλος του χρόνου, αντιλαμβάνεστε ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της συνέχειάς του, γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί στον παρόντα χρόνο, αντιμετωπίζεται, δεν έχουμε καταλήξει, μπορώ να σας πω αν θέλετε τα βήματα τα οποία έχουν προγραμματιστεί ήδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα... Ήδη έχω υπογράψει την Επιτροπή, τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα μας παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου. Η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη σε δύο μήνες από τη σύστασή της, δηλαδή εγώ θα σας το πω χονδρικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να μας παρουσιάσει το καινούργιο σχέδιο νόμου. Τέλος Νοεμβρίου το καινούργιο σχέδιο νόμου θα δοθεί για διαβούλευση για δύο μήνες σε όλον τον ομογενειακό ελληνισμό και στα πολιτικά κόμματα φυσικά, ούτως ώστε με παρατηρήσεις, με προτάσεις, με διορθώσεις να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε περίπου δύο μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί η νομοθετική αναγκαιότητα, εν πάση περιπτώσει η νομοθετική διαδικασία που αφορά το νέο νόμο, δηλαδή να περάσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Ολομέλεια, ψήφιση στην Ολομέλεια, Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης. Αισιοδοξούμε ότι τέλος Μαρτίου θα έχουμε το καινούργιο νομοσχέδιο που θα αφορά το ΣΑΕ και έχουμε βάλει μια προθεσμία, σε συμφωνία με το Προεδρείο και τους συντονιστές, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να έχουμε τελειώσει με όλα και να έχουμε ένα καινούργιο, ανανεωμένο, διαφορετικό ΣΑΕ. Όταν λέω ότι πρέπει να έχουμε τελειώσει με όλα, εννοώ ότι θα πρέπει να έχουν γίνει οι περιφερειακές εκλογές αν το μοντέλο του νέου νομοσχεδίου προβλέπει μία αντίστοιχη διαδικασία και βεβαίως μέσα από μία τακτική Συνέλευση να έχει οριστεί το νέο Προεδρείο. Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον στο βαθμό που με αφορά, ενδεχομένως στην αρχή τηρείται με τον πλέον συγκεκριμένο και σαφή και απόλυτο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτον, αν θα επιλέξετε να δώσετε την ψήφο, ούτως ώστε να επιλέγουμε κόμματα στην Ελλάδα –που αυτό θα είναι μία ταφόπετρα ακόμα, άποψή μου προσωπική πάλι, γιατί θα χωριστούμε– ή δεύτερον, αν θα δώσετε το δικαίωμα να αποκτήσει ο ομογενής πια δική του φωνή, με δικούς του ανθρώπους, για να εκφράζεται και μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απ’ έξω, ούτως ώστε να υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση, για να μπορέσει τελικά να βάλει και τα θέματά του επί τάπητος, γιατί μέχρι τώρα οι ομογενείς, καταλαβαίνετε, έχουν συσπειρωθεί στις διάφορες ομογενειακές οργανώσεις, στις διάφορες ομοσπονδίες, στα διάφορα εθνικά συμβούλια, τα οποία όταν θέλουν θα τα στηρίξουν, αν δε θέλουν τραβούν το χαλάκι, ξέρετε από αυτά τα πράγματα, όλοι μας τα γνωρίζουμε. Νομίζω ότι η δεύτερη επιλογή στο θέμα της ψήφου και θα συσπειρώσει τον ελληνισμό, αλλά και θα τους δώσει τη φωνή, αλλά και το δικαίωμα να συζητήσουν τα θέματά τους επί τάπητος, τί τους αφορά σήμερα, τί τους αφορά αύριο, τί τους αφορά στο διηνεκές και σε σχέση με τη γενέτειρα, γιατί είναι δύσκολο να ξεχάσουμε τη μάνα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιους θα δώσετε το δικαίωμα να ψηφίσουν;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ξέρετε πολύ καλά σε ποια πολιτική παράταξη ανήκω, γνωρίζετε και στο παρελθόν, επιχειρήσαμε μία συνταγματική αναθεώρηση με πολύ συγκεκριμένη πολιτική θέση, θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στον ομογενειακό ελληνισμό. Τότε δεν έτυχε της αποδοχής από το ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί μία τέτοια επιλογή ξέρετε ότι χρειάζεται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η θέση τουλάχιστον του κόμματος ή της παράταξης στην οποία βρίσκομαι δεν έχει αλλάξει, είναι σταθερή, είναι ίδια, σας το ξεκαθαρίζω για να είμαστε εντελώς καθαροί στην επικοινωνία μεταξύ μας. Όμως, αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αφενός μεν χρειάζεται την κατά βάση διαβουλευτική διαδικασία με τους άλλους πολιτικούς χώρους, γιατί χρειάζεται η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και χρειάζεται και η αποσαφήνιση των όρων.

Υπάρχουν ζητήματα πραγματικά εξαιρετικής, μεγάλης σπουδαιότητας, που μπορούμε να αναδείξουμε μέσα από τη λειτουργία ενός αναβαθμισμένου, σοβαρού, ανανεωμένου ΣΑΕ, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό προϋποθέτει αφενός μεν να πείσουμε την κοινή γνώμη του οικουμενικού ελληνισμού ότι αυτό το ΣΑΕ που έχουμε να κάνουμε είναι κάτι διαφορετικό και κάτι καινούργιο, μιας και η εμπειρία μέχρι σήμερα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά κυρίως χρειάζεται και την ατομική ευθύνη της ενεργοποίησης. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς, ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται και το τί κάνει, ανεξάρτητα με το αν είναι θέμα συμμετοχής του σε μία επαγγελματική οργάνωση, σε έναν κοινωνικό φορέα ή εν πάση περιπτώσει στο γενικότερο κοινωνικό ή πολιτικό γίγνεσθαι, κουβαλά το κομμάτι της ευθύνης, της σοβαρής ευθύνης της συμμετοχής του ή και της μη συμμετοχής του, και η συμμετοχή είναι ευθύνη και η μη συμμετοχή είναι ευθύνη. Άρα λοιπόν, εδώ βρισκόμαστε, αν θέλετε, αντιμέτωποι και με μία συνολική προσπάθεια στην οποία σας καλώ κι εσάς ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που ο καθένας από εσάς έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο, να συμβάλετε για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, αφενός μεν για την Ελλάδα, αφετέρου δε για τον απόδημο ελληνισμό, πρέπει να κάνουμε μία υπέρβαση του εαυτού μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που πρέπει. Υπάρχει ένα παράδειγμα στην Ελλάδα, τρία κόμματα συνεργάζονται για να στηρίξουν τη χώρα αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Δεν μπορεί ο απόδημος ελληνισμός να μένει οχυρωμένος πίσω από παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, όλοι κάνουμε την υπέρβασή μας σε αυτήν τη φάση, όλοι θέτουμε ως προτεραιότητα τη σωτηρία της πατρίδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ξέρω ότι εφόσον θα σας δοθούν οι οικονομικοί απολογισμοί -γιατί μέχρι στιγμής, όπως είπατε, δεν έχουν δοθεί- εφόσον θα σας δοθούν και θα προκύψουν κάποιες ατασθαλίες, εάν προκύψουν κάποιες ατασθαλίες, θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη, θα μάθει ο κόσμος τελικά τί έκανε η Αμερική, τί έκανε η Αυστραλία, τί έκανε η Αφρική με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου; Αυτή είναι η μία ερώτηση και το δεύτερο σκέλος είναι, ποια θεωρείτε ότι είναι σημαντικά κίνητρα για τη νεολαία, για τους νέους εδώ, τους Ελληνοαμερικανούς, να συμμετέχουν στο ΣΑΕ;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Οι απολογισμοί που λείπουν είναι απολογισμοί τριών-τεσσάρων χρόνων, τριών χρόνων αν δεν κάνω λάθος, οι προηγούμενοι υπάρχουν. Εννοείται, ότι οτιδήποτε έρθει, όχι μόνο δημοσιοποιείται, αλλά ακολουθεί και τη διαδικασία που προβλέπεται, δεν το συζητώ.

Το δεύτερο που θέσατε, που είναι πολύ σημαντικό, για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, δηλαδή αν πάμε να κάνουμε ένα νέο ΣΑΕ με τους ίδιους ανθρώπους, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε αποτύχει από την αρχή. Χωρίς να έχει η συγκεκριμένη μου αιτίαση αναφορά στα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δε θεωρώ ότι κανένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν, κάποιοι από αυτούς έχουν δώσει και τον εαυτό τους και την ψυχή τους και με τεράστιο κόπο και με μεγάλη προσπάθεια να συμβάλουν σε αυτό που προσπαθούσε να κάνει το ΣΑΕ για τόσα χρόνια. Όμως, αν πάμε να κάνουμε ένα πράγμα με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό και να το παρουσιάσουμε στον ομογενειακό ελληνισμό, είναι λογικό ότι δε θα έχει καμία απολύτως απήχηση.

Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε καταρχήν την είσοδο νέων ανθρώπων, αλλά επειδή το ερώτημά σας ήταν σε μία άλλη κατεύθυνση, θα σας απαντήσω ότι αν μου πείτε πού δούλεψε το ΣΑΕ τα προηγούμενα 15, 17 χρόνια; Ένα μικρό κομμάτι προσφοράς του ήταν στη νεολαία, τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που γνωρίζω εγώ. Με ποιον τρόπο; Με αυτές τις συναντήσεις που κατάφερνε να κάνει, σχεδόν κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, όπου παιδιά, νέοι άνθρωποι, από όλον τον κόσμο με διαφορετικές εμπειρίες, με διαφορετικά βιώματα, με διαφορετική κοσμοθεωρία ενδεχομένως ή τρόπο ζωής, φανταστείτε το Ελληνόπουλο που ζει στην Αυστραλία με το Ελληνόπουλο που ζει στη Νότιο Αμερική, το Ελληνόπουλο που ζει στην Αφρική, το Ελληνόπουλο που ζει στις παρευξείνιες χώρες και το Ελληνόπουλο που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι άνθρωποι του κόσμου εντελώς διαφορετικοί, οι οποίοι δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι όταν βρίσκονται μαζί αρχίζουν να δημιουργούν άλλου είδους δεσμούς ανταλλάσσοντας αυτό που έχουν μέσα τους ως πολιτιστική-πολιτισμική αντίληψη, αλλά πολύ περισσότερο, επαναλαμβάνω, σε έναν τόπο που γι’ αυτούς είναι σημείο αναφοράς και δεν είναι άλλος από την Ελλάδα. Εκεί λοιπόν έγινε κάποια δουλειά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έγινε δουλειά από την πλευρά του ΣΑΕ και σας επαναλαμβάνω, είναι μία πραγματικότητα την οποία εγώ προσωπικά έχω καταγράψει.

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να βρούμε το στοιχείο το οποίο θα μας ξαναφέρει το νέο κόσμο κοντά. Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω εντοπίσει σε αυτή μου τη μικρή θητεία και σε αυτή μου ενδεχομένως την πρώτη μεγάλη επίσκεψη; Το πώς θα μπορέσουμε να συστηματοποιήσουμε τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Η σχέση με την Ελλάδα είναι η Ελληνική γλώσσα. Αν αυτό δεν το κάνουμε συγκεκριμένα, το Ελληνόπουλο που δεν ξέρει ελληνικά, που είναι τρίτης, τέταρτης γενιάς, είναι βέβαιο ότι δε θα ενταχθεί σε κανένα ΣΑΕ και δε θα ασχοληθεί με τίποτα που έχει σχέση με τις ομογενειακές οργανώσεις. Η άποψή μου λοιπόν, σας επαναλαμβάνω, σε αυτό το λίγο χρόνο, το λέω για τρίτη φορά, στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη επίσκεψη που κάνω εκτός Ελλάδος, είναι ότι αν δε βρούμε έναν τρόπο να συστηματοποιήσουμε τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, δε θα έχουμε καλό μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τη διατήρηση και τη διάδοση της γλώσσας που είπατε είναι σωστά σαν ένα σημαντικό θέμα, το οποίο βέβαια θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε με πάρα πολύ εύκολο τρόπο μέσω internet, φτιάχνοντας ειδικά μαθήματα στα οποία θα μπορούν με κάποιο κωδικό πρόσβασης οι Έλληνες, τα Ελληνόπουλα να έχουν μία πρόσβαση. Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να κάνετε μία προσέγγιση στα πανεπιστήμια; Να μπείτε μέσα στα Πανεπιστήμια, να δείτε τί ελληνικός πληθυσμός υπάρχει, πληθυσμός που ζει εδώ, πληθυσμός που έρχεται από την Ελλάδα…

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σας είπα νωρίτερα ότι θα ήθελα να υπάρχει ένα ΣΑΕ που να κάνει τέτοιου είδους δουλειά και σας είπα ότι η καταγραφή των δικτύων θα μπορούσε να είναι μία από τις βασικές ασχολίες του ΣΑΕ. Το ΣΑΕ θα μπορούσε να καταγράψει τους καθηγητές Πανεπιστημίου, θα μπορούσε να καταγράψει τους φοιτητές, θα μπορούσε να καταγράψει τους γιατρούς, θα μπορούσε να καταγράψει τους μηχανικούς, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, θα μπορούσε να καταγράψει –σας είπα και νωρίτερα– τους ανθρώπους που κατέχουν μία δημόσια θέση και, δόξα τω Θεώ, είναι πάρα πολλοί Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό εργαλείο για να μας βοηθήσει σε αυτό που λέτε. Εγώ δε σας είπα ότι το ΣΑΕ είναι η καλύτερη ιδέα, όπως λειτούργησε από το παρελθόν ή όπως είναι σήμερα. Εγώ αναζητώ, όμως τον τρόπο, ούτως ώστε ένας φορέας, μία δομή, μία οργάνωση, εύχομαι, θέλω, επιθυμώ να είναι το ΣΑΕ, να μπορέσει να παίξει αυτόν το ρόλο.

27 Σεπτεμβρίου, 2012