Σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ
-H έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ήταν έκπληξη για κανέναν. Νομίζω ότι και τα εύσημα, τα οποία μας απένειμε ήταν αναμενόμενα, αλλά και οι διαπιστώσεις, όσον αφορά στους προβληματικούς τομείς, που ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζαμε, το ξέρουμε και το δουλεύουμε. Δε νομίζω ότι είναι αντιλαϊκά μέτρα το σπάσιμο των συντεχνιών ή το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Ούτε αντιλαϊκά είναι, ούτε αντιδημοφιλή.
-Για τα προηγούμενα χρόνια δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι γίνονται βήματα, υπάρχουν αντιστάσεις, υπάρχουν δυσκολίες. Αυτό όμως που νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε είναι –δεδομένου ότι σήμερα είμαστε ακριβώς ένα χρόνο μετά τις εκλογές, τις πρώτες εκλογές του 2012– ας αναλογιστούμε πού βρισκόταν η χώρα μας πριν από δώδεκα μήνες, στο πουθενά, και πού βρισκόμαστε σήμερα. Δεν το λέω αυτό για να ωραιοποιήσω την κατάσταση, η οποία ξέρω και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι. Αλλά όσον αφορά στην επάνοδό μας σε μία τροχιά εξόδου από την κρίση, νομίζω ότι πράγματι έχουν γίνει άλματα. Αυτά αναγνωρίζονται όχι μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και από τους εταίρους μας. Όμως και μέσα στην Ελλάδα βλέπουμε ότι υπάρχει συστηματική προσπάθεια για εξωστρέφεια της οικονομίας, που τελικά είναι η μόνη σωτηρία. Διότι όπως σωστά ελέχθη, η εσωτερική κατανάλωση, η εσωτερική ζήτηση θα είναι χαμηλή τα επόμενα χρόνια. Aρα, η μόνη λύση είναι η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και σε αυτό τo πλαίσιο γίνονται προσπάθειες, και από το Υπουργείο Εξωτερικών και τα ταξίδια του Πρωθυπουργού εντάσσονται σε αυτήν την προσπάθεια.
Σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα
-Πρώτα απ’ όλα υπάρχει ένας τεράστιος σεβασμός, από την πλευρά των Κινέζων, στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στον ελληνικό πολιτισμό, είναι κάτι το οποίο μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Υπάρχει η πολύ σημαντική ήδη επένδυση των Κινέζων στον Πειραιά, αλλά όχι μόνο. Υπάρχει ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικοποιήσεις και για άλλες άμεσες επενδύσεις. Όταν είχα πάει και στο Πεκίνο και στη Σαγκάη το Νοέμβριο, είχαμε οργανώσει και ένα forum επενδυτών, είχαν έρθει τα μεγαλύτερα κινέζικα funds, τα οποία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, όπου εκεί τους παρουσιάσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με πριν από δώδεκα μήνες, δεν υπάρχει πια στο τραπέζι το ζήτημα της εξόδου μας από το Ευρώ. Αυτό ήταν κάτι που «σκότωνε» οποιαδήποτε συζήτηση, πολύ περισσότερο δε την υλοποίηση οιουδήποτε επενδυτικού σχεδίου.
-Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εξαγωγές ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία χαίρουν πολύ μεγάλης εκτίμησης και νομίζω ότι δεν είναι μόνο η Κίνα βεβαίως. Είχα μεταβεί πρόσφατα με τον Υπουργό Εξωτερικών και πριν από λίγο μόνος μου και στο Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού. Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα.
-Για τα προϊόντα που διαθέτουν υψηλή ποιότητα και υπάρχουν τέτοια προϊόντα και όχι μόνο αγροτικά, όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και τρόφιμα, -είχα την τύχη να παραστώ σε μία έκθεση αγροτικών προϊόντων στο Πεκίνο,- υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από Ισπανία, Ιταλία. Γιατί όχι και απ’ την Ελλάδα; Δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα οργάνωσης.
-Υπάρχουν εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων. Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Σαγκάη, οι οποίες παράγουν προϊόντα τεχνολογίας. Άρα, θέλω να πω, ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στα παραδοσιακά.
-Το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών για επενδύσεις στην Ελλάδα βεβαίως υπάρχει αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε και αυτά που έχουμε πετύχει και σε αυτό τον τομέα. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη αναγνωρίσει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα με την απλοποίηση των διαδικασιών.
Σχετικά με το θέμα της εισαγωγής του κινεζικού μοντέλου εργασιακών σχέσεων
- Εγώ δε νομίζω ότι τίθεται θέμα εισαγωγής του κινέζικου μοντέλου εργασιακών σχέσεων, ούτε οι Κινέζοι προσπαθούν να εξάγουν το εργασιακό τους μοντέλο και τους μισθούς τους.
-Δε βάζουμε κανένα προαπαιτούμενο. Εμείς θέτουμε ως προαπαιτούμενο το σεβασμό της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία γίνεται απόλυτα σεβαστή. Υπάρχει εργασιακή ειρήνη αυτήν τη στιγμή στον Πειραιά, γεγονός που δεν υπήρχε επί χρόνια και είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Οι Κινέζοι έχουν κατορθώσει να τριπλασιάσουν σε δύο-τρία χρόνια τον όγκο των εμπορευμάτων. Προγραμματίζουν επενδύσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά, όχι μόνο σαν πύλη εισόδου, αλλά και για ελαφρά μεταποίηση. Δε νομίζω, λοιπόν, ότι μπορούμε να κατηγορούμε οποιονδήποτε επενδυτή για δήθεν εισαγωγή κινέζικου μοντέλου ή να είμαστε καχύποπτοι. Νομίζω ότι η Cosco είναι ένα πολύ ξεκάθαρο παράδειγμα επιτυχημένης ξένης επένδυσης και τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο πρέπει να τις δεχόμαστε, πρέπει να τις προωθούμε.
Σχετικά με τις επενδύσεις των Κινέζων στην χώρα μας
-Δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να ξέρω ποιες συμφωνίες έχουν προς σύναψη οι Κινέζοι. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια να χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά σαν κέντρο για όλη την περιοχή και όχι μόνο την Ανατολική Ευρώπη αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, και χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Μιλάμε για πάρα πολύ σημαντική μετατόπιση εμπορίου από τη Βόρεια Ευρώπη στον Πειραιά. Μιλάμε για μία στρατηγική.
-Βεβαίως, εννοείται ότι όταν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, αυτό δε θα γίνεται με ρομπότ, θα γίνεται με ανθρώπινη εργασία. Όταν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, όταν τριπλασιάζεται ο όγκος του εμπορίου, ο οποίος διέρχεται μέσω του Πειραιά, αυτό το χάνει κάποιο άλλο λιμάνι ευρωπαϊκό.
Σχετικά με την ένταση στη Συρία
-Νομίζω ότι ήδη βρισκόμαστε στη φάση, όπου η κατάσταση κοντεύει να φθάσει εκτός ελέγχου. Έχω και προσωπικά βιώματα από την περιοχή και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Χαλεπίου, ο οποίος έχει απαχθεί και αγνοείται η τύχη του, είχα την τύχη να τον γνωρίσω. Είναι ένας εξαίρετος ιεράρχης, ο οποίος αγαπάει την Ελλάδα πιο πολύ και από εμάς τους Έλληνες.
-Δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή πληροφορίες που είναι ανακοινώσιμες για τα ίχνη των δύο Μητροπολιτών, αλλά το θέμα το παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών πάρα πολύ στενά. Είχε μεταβεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο συνάδελφός μου, πριν από μερικές μέρες στη Βηρυτό. Είμαστε σε επαφή και με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά πέραν αυτού μιλάμε για μία απίστευτη τραγωδία.
-Αυτό ‘όμως για το οποίο θέλω να μιλήσω, επίσης, είναι το δράμα και η τραγωδία όλου του συριακού λαού. Μιλάμε για μία ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία είναι σε εξέλιξη, ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων πενήντα χρόνων και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Μιλάμε για εκατομμύρια πρόσφυγες, για καταστροφή της υποδομής ολόκληρης της χώρας, και να μη μιλήσω βέβαια και για τον κίνδυνο που απειλεί τις θρησκευτικές μειονότητες που βρίσκονται στη Συρία εδώ και αιώνες, μεταξύ των οποίων και η ελληνορθόδοξη μειονότητα. Τους έχω γνωρίσει από κοντά. Πρόκειται για μία πάρα πολύ δυναμική ομάδα, δεν είναι Έλληνες, ονομάζονται ελληνορθόδοξοι, είναι ορθόδοξοι, και αγαπούν την Ελλάδα. Έχουν διαδραματίσει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αραβικού πολιτισμού.
-Μιλάμε για μία καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έχει κατορθώσει ακόμα αποτελεσματικά να σταματήσει την ένταση.
-Η δική μας θέση –και συμφωνούν και πάρα πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη μαζί μας– είναι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική και γι’ αυτό υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει. Δε νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει νικητής στο πεδίο της μάχης είτε από τη μία μεριά είτε από την άλλη. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο.
- Εγώ αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Εμείς επισημαίνουμε εδώ και μήνες στους εταίρους μας τον κίνδυνο, όπλα τα οποία εισάγονται στη Συρία, να πέσουν σε λάθος χέρια. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών ισλαμιστών και αυτό αποτελεί κίνδυνο και για τη Συρία βεβαίως, αλλά και για τη γενικότερη περιοχή. Γι’ αυτό προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι ενέργειες είναι δυνατές ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε κάποτε σε μία πολιτική λύση.
-Ο Assad έχει τεράστιες ευθύνες. Εμείς καταδικάζουμε όλα τα εγκλήματα, τα οποία γίνονται από το καθεστώς της Δαμασκού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, έχει τεράστιες ευθύνες και εμείς καλούμε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σαν Ελλάδα τον Πρόεδρο Assad να βρει μία πολιτική λύση, αποχωρώντας και ο ίδιος από την πολιτική σκηνή, γιατί νομίζουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε. Εγώ προσωπικά νομίζω ότι αυτή η αστάθεια δυστυχώς μπορεί και να ενταθεί. Αυτό για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, διότι είμαστε ένας από τους τελευταίους πόλους σταθερότητας στην περιοχή και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους και οι εταίροι μας και το έχουν. Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ρευστότητας η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, ο οποίος θα είναι σημαντικός και για την ίδια και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Δεν είναι μόνο η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομίζω είναι και των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων διεθνών παραγόντων, ότι δεδομένου των ιδιομορφιών της Συρίας δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη, διότι το καθεστώς Assad υποστηρίζεται από ένα κομμάτι του πληθυσμού. Είναι πολύ καλά οργανωμένο, έχει οργανωμένο στρατό.
- Βεβαίως εμείς προωθούμε και θέλουμε πάντα να υπάρχει λύση μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αυτονόητη, εύκολη στρατιωτική λύση. Μιλάμε για μία μεγάλη χώρα με πολύ οργανωμένο στρατό, με θρησκευτικές έριδες, οι οποίες περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την εξεύρεση λύσης, άρα νομίζω ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που γίνεται στη Λιβύη και είναι ακόμα σε εξέλιξη.
--Πέραν αχνών πληροφοριών, το οποίο είναι ενδεικτικό του πόσο δύσκολο είναι κανείς να αποδείξει μέσα σε αυτό το χάος, το οποίο επικρατεί σήμερα στη Συρία, ποιος, και εάν έκανε χρήση χημικών όπλων, νομίζω ότι αυτή η δήλωση της κυρίας Del Ponte δείχνει ακριβώς τις δυσκολίες και δείχνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, να μη σπεύδει η διεθνής κοινότητα να βγάζει συμπεράσματα πριν να είναι κατοχυρωμένα.
Σχετικά με την στάση της Ευρώπης στις διεθνείς κρίσεις
-Υπάρχουν πράγματι διεθνείς κρίσεις, οι οποίες ξεπερνούν και την Ευρώπη και την Αμερική και τη Ρωσία και την Κίνα, και η συριακή κρίση είναι μία από αυτές. Δε νομίζω ότι είναι θέμα έλλειψης βούλησης πολιτικής. Η Ευρώπη έχει πετύχει πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα, παραδείγματος χάρη, στο διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Είναι κάτι το οποίο το πέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που επί χρόνια δεν είχε επιτευχθεί. Είναι σημαντικό το ότι κατόρθωσε να προωθήσει το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και να υπάρχει τώρα μία προοπτική εξόδου από αυτήν την κόντρα.
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πάρα πολύ ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες τους Συρίους, και μέσα στη Συρία μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία. Δυστυχώς ωστόσο κανείς δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την κρίση.
7 Μαΐου, 2013