Αποσπάσματα συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στον τ/σ ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου

Σχετικά με τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας
-Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση των δύο Κυβερνήσεων, η οποία συμβάλλει, στο «χαμήλωμα» των τόνων. Αυτό ήταν το πρώτο απτό αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης.
-Παράλληλα, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα και ανοιχτά θέματα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, το να προχωρήσουν ορισμένες συνεργασίες και να υπάρχουν «χαμηλοί» τόνοι.
-Αυτό επ’ ουδενί λόγο δε σημαίνει ότι απεμπολούμε οποιοδήποτε δικαίωμα. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος σε αυτό.
-Εμείς συνεχίζουμε με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες για φυσικό αέριο ή για πετρέλαιο. Απ’ ότι ακούγεται και από ότι μαθαίνω και από τους συναδέλφους μου, τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, αλλά βεβαίως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
-Τα προβλήματα με την Τουρκία είναι γνωστά. Δεν είναι σημερινά ούτε χθεσινά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον στο να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, να διευρύνουμε την οικονομική μας συνεργασία.
-Σας υπενθυμίζω ότι οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία έχουν γνωρίσει μία πρωτόγνωρη αύξηση τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, όπως όλες οι εξαγωγές, αλλά ειδικά προς την Τουρκία. Και φτάνουμε πλέον σε ποσά σημαντικότατα.
- Επίσης, στον τουρισμό υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στην Ελλάδα. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να μπορούν οι Τούρκοι και άλλοι υπήκοοι τρίτων χωρών να παίρνουν θεώρηση διαβατηρίου, visa, μόλις κατεβαίνουν στη Χίο, στη Μυτιλήνη και σε άλλα νησιά. Αυτό λειτούργησε άψογα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους τουριστικούς και τους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής να επαναληφθεί. Υποβάλαμε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί χρειαζόμαστε μία άδεια της Commission. Είμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Είμαι σε θέση ήδη να πω ότι πάμε πολύ καλά και ότι μάλλον θα πετύχουμε την επανάληψη αυτού του προγράμματος και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα.
- Όλα αυτά νομίζω ότι είναι θετικά και νομίζω ότι δεν πρέπει η ύπαρξη των προβλημάτων, που είναι γνωστά και τα οποία εκκρεμούν εδώ και χρόνια, να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνεπάγεται απεμπόληση οποιουδήποτε δικαιώματος.
-Όσον αφορά στην παραχώρηση αδειών έρευνας εκ μέρους της Τουρκίας, σαν Ελλάδα, κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Καταθέσαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές εβδομάδες τη θέση μας, ότι δηλαδή οι περιοχές όπου έδωσε άδειες για έρευνες η τουρκική πλευρά, βρίσκεται σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση, η οποία, κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας.
-Εγώ αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πολύ περισσότερο χάνεται η άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος. Κι εμείς διαχρονικά σαν Ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο τώρα, ποτέ δεν αφήνουμε καμία αμφιβολία όσον αφορά σε αυτή τη δυνατότητα. Το δικαίωμα υπάρχει. Είναι πρωτογενές, είναι κυριαρχικό.
-Όσον αφορά στο θέμα της Χάλκης είναι κάτι το οποίο ακόμα εκκρεμεί. Συνέχεια ακούμε από την Άγκυρα θετικά μηνύματα, ότι θα γίνει, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Ελπίζω στο προσεχές μέλλον να γίνει και από εκεί μία θετική κίνηση.

Σχετικά με τον εξορθολογισμό του Δημοσίου
- Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ικανότατα στελέχη, είναι μία διπλωματική υπηρεσία, η οποία λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά. Βεβαίως υπάρχουν περιθώρια και βελτίωσης και μείωσης του κόστους. Σας υπενθυμίζω ότι αυτήν τη στιγμή όλος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών είναι το 0,18% του κρατικού προϋπολογισμού. Έχουν γίνει αιματηρές οικονομίες. Όσον αφορά στον αριθμό των στελεχών, δεν είχαν προσληφθεί νέοι διπλωμάτες τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα έγινε, πρόσφατα, ο πρώτος διαγωνισμός. Για oικονομικούς και εμπορικούς διπλωμάτες, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί, ιδίως στη σημερινή εποχή που όλοι μιλάμε για εξωστρέφεια, έχουν να γίνουν οκτώ-εννέα χρόνια διαγωνισμοί και προσλήψεις. Τα αιτήματα των Ελλήνων επιχειρηματιών στις ελληνικές Πρεσβείες για συνδρομή προκειμένου να εξάγουν, να κάνουν οικονομικές συνεργασίες, έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν περιθώρια και εξορθολογισμού. Υπάρχει περιουσία η οποία αξιοποιείται και έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί εδώ και καιρό.
-Την 1η Ιανουαρίου 2014 η Ελλάδα θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε βάλει σαν στόχο να κάνουμε μία Προεδρία που θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Προσλαμβάνουμε ελάχιστα άτομα σε σχέση με προηγούμενες εποχές, διότι ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα και ουσιαστικό, αλλά αν θέλετε και επικοινωνιακό.
-Νομίζω ότι είναι θετικό ότι υπάρχει πλέον πλήρης συμφωνία, θα έλεγα, όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ότι χρειάζεται εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης και είναι σημαντικό.
-Τώρα, το πώς θα γίνει αυτό, εξαρτάται ανά περίπτωση. Είμαι εναντίον κι εγώ των οριζόντιων μέτρων. Αλλά ότι χρειάζεται, ότι υπάρχουν Υπουργεία, τα οποία βλέπεις το οργανόγραμμά τους και παθαίνεις ζαλάδα, διότι έχουν 50 Διευθύνσεις με Διευθυντή και κανέναν άλλον, ότι έχεις τμήματα τα οποία έχουν μόνο τον τμηματάρχη και κανέναν άλλον, αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει και οικονομία.
-Τα νέα οργανογράμματα προχωρούν αρκεί οι συνδικαλιστές, οι οποίοι επηρεάζονται και από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην προβάλουν προσκόμματα στο σχέδιο εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης του δημοσίου τομέα.
-Είναι σημαντικό το ποιος θα κρίνει, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι άλλοθι για να αποφύγουμε την αξιολόγηση ,όπως γινόταν επί χρόνια. Για παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση στη μέση εκπαίδευση είναι σκάνδαλο.

Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη
-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο είναι εναντίον κάθε επένδυσης και κάθε οικονομικής συνεργασίας.
-Ήμαρτον! Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα σώσουν τη χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι μπορεί για να τις απεμπολήσει.
-Διάβασα κι εγώ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα θέματα της περιουσίας πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση, τί θα αποδώσει αυτός ο φόρος, αν μπει επάνω από 300.000 Ευρώ και με τί ποσοστό θα μπει. Αναγνωρίζουμε όλοι και το ξέρουμε ότι πάσχει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει, να μας πει, θα βάλει 10% και από ποιο όριο και επάνω;

https://www.youtube.com/watch?v=8RZTbno7DCQ

5 Μαρτίου, 2013

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία