Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι λογικό και αναμενόμενο ότι τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σήμερα, αυτές τις μέρες, πάνω στη Συρία. Αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες, δηλαδή η μαζική χρήση χημικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές στα προάστια μιας πρωτεύουσας, δεν έχει γίνει, από όσο θυμάμαι, ποτέ».
«Άρα, δεν είναι απλώς ότι η διεθνής κοινότητα ξεσηκώθηκε και αποφάσισε να επέμβει. Σας υπενθυμίζω ότι η κουβέντα, οι διαφωνίες, η συζήτηση για το πώς πρέπει η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τη συριακή κρίση διαρκεί εδώ και πολύ καιρό».
«Υπενθυμίζω, επίσης, ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 θύματα ήδη του συριακού εμφυλίου πολέμου. Υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες, υπάρχει μια ανθρωπιστική καταστροφή που, ίσως, είναι η μεγαλύτερη. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα και η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών».
«Άρα μιλάμε για μια κατάσταση που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη, αλλά αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως το χαρακτήρισε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος. Άρα είμαστε σε μια πραγματική όξυνση του συνολικού προβλήματος της Μέσης Ανατολής».
«Αυτό που θέλω να πω εγώ, γιατί βλέπω και τις αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ότι παρουσιάζεται ως η Συρία να ήταν μια ανθούσα δημοκρατία εν μέσω ειρήνης και προόδου».
«Η Συρία βρίσκεται ήδη σε έναν αιματηρό πόλεμο, ο οποίος δημιουργεί κίνδυνο και για την ειρήνη γενικότερα στην περιοχή. Άρα θέλω να πω ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τα αταβιστικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ’60 και του ’70 όπου οποιαδήποτε παρέμβαση εκ των προτέρων ήταν καταδικαστέα. Είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα».
«Νομίζω ότι λειτουργούμε με αντανακλαστικά ψυχρού πολέμου και το σημειώνω αυτό επειδή είναι και η επέτειος από το θάνατο του μεγάλου Λεωνίδα Κύρκου. Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που μπόρεσε σιγά - σιγά να προσαρμοστεί στην εποχή του».
«Θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας να μείνει απούσα από όλη αυτή την κοσμογονία που γίνεται στην περιοχή. Και όταν λέω απούσα, δεν εννοώ καθόλου ότι πρέπει να συμμετέχουμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
«Λέω ότι στρατηγικά και γεωπολιτικά δεν πρέπει να είμαστε απόντες. Επειδή ακριβώς γίνεται σεισμός στην περιοχή μας, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει και να αξιοποιήσει το γεγονός ότι είναι η μόνη πιο σταθερή χώρα της περιοχής, αλλά δεν μπορεί να κλειστεί στο καβούκι της και να αγνοήσει το τι γίνεται γύρω της. Άρα, αυτό που προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το οποίο μου θυμίζει χίπις της δεκαετίας του ’60, δεν είναι εξωτερική πολιτική».
«Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο γενικευμένης ρευστότητας, η οποία έχει και ορισμένα χαρακτηριστικά ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων, αλλά, κυρίως, έχει άλλα χαρακτηριστικά πολύ πιο επικίνδυνα θρησκευτικών και πολιτιστικών συγκρούσεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ρόλος της Ελλάδας, ως παράγοντας σταθερότητας, είναι ακόμη μεγαλύτερος στην περιοχή. Διότι είναι η μόνη χώρα η οποία είναι προσδεμένη στις αξίες του δυτικού πολιτισμού, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε».
«Νομίζω ότι όλοι, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Αμερικανοί, το αναγνωρίζουν αυτό και γι' αυτό νομίζω ότι θα ήταν έγκλημα δια παραλείψεως από μεριάς μας, από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, αν ακολουθούσαμε την εξωτερική πολιτική που μας υποδεικνύουν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης».
Σχετικά με επαφές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με ξένους ομολόγους
«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, χθες, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την Ύπατη Εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής την κα Ashton, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Fabius, με τον Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών και, κατόπιν προσκλήσεως του Αιγύπτιου ομολόγου του, θα πάει στην Αίγυπτο και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντική επίσκεψη την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στις 5 Σεπτεμβρίου».
«Συμμετέχουμε ενεργά και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Υπάρχει η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα επίσης».
Για την υποτιθέμενη «ενεργό» συμμετοχή μας στην επιχείρηση
«Δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα για παραχώρηση της Σούδας ή άλλης περιοχής».
Σχετικά με την αύξηση μεταναστευτικών ροών από την Συρία
«Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες. Είναι πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στην Ευρώπη χωρίς την πρόθεση να παραμείνουν. Έρχονται διότι αλλιώς κινδυνεύει η ζωή τους. Αλλά βεβαίως πρέπει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να γίνει έμπρακτη και να είναι άμεση».
«Η Κυβέρνηση είναι σε γνώση αυτού του προβλήματος. Υπάρχουν ήδη σχέδια και σχεδιασμοί για την αντιμετώπισή τους. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω και την ανθρωπιστική τραγωδία, η οποία έχει χτυπήσει και την ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Συρίας με την απαγωγή του μητροπολίτη Χαλεπίου, τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω και προσωπικά, κατά την παραμονή μου στην περιοχή, και προσπαθούμε και είμαστε σε επαφή και με το Πατριαρχείο Αντιοχείας για να δούμε κι αυτή την πτυχή του δράματος».
«Επιτρέψτε μου να πω ότι έχω υπηρετήσει κι εγώ στη Βυρηττό στο Λίβανο επί πέντε χρόνια σαν Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω επισκεφθεί επανειλημμένα τη Συρία και έχω πολύ στενούς φιλικούς δεσμούς με πάρα πολλούς πολίτες αυτού του αξιολάτρευτου λαού».
«Πραγματικά η καταστροφή η οποία έχει επέλθει και σε επίπεδο υποδομών αλλά και η διάλυση των οικογενειών, η προσφυγιά, είναι κάτι το οποίο είναι ασύλληπτο. Νομίζω ότι επειδή ο συριακός λαός ήταν πάντα φιλικός λαός προς εμάς, πρέπει κι εμείς να δείξουμε κάποια γενναιοδωρία ως Ευρώπη».
«Δεν μπορεί βεβαίως η Ελλάδα μόνη της να επωμιστεί το βάρος ενός ενδεχόμενου μεγάλου κύματος προσφύγων επ’ ουδενί λόγο και το έχουμε θέσει και αυτό στα ευρωπαϊκά όργανα. Υπήρξε Σύνοδος Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Δημόσιας Τάξης όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα την περασμένη εβδομάδα…»
«Εμείς χαράζουμε την εξωτερική μας πολιτική όχι σαν αντίδραση της κίνησης της Τουρκίας. Εμείς έχουμε τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ιδιομορφίες, τα δικά μας πλεονεκτήματα και όλες οι κινήσεις που κάνουμε στην περιοχή και οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο αποσκοπούν στο να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας στην περιοχή».
«Οι κινήσεις που γίνονται από εμάς δεν γίνονται ως αντανάκλαση των τουρκικών κινήσεων. Εμείς επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία και με την Τουρκία και θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πολύ σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή και οικονομικά, ειδικά στην Αίγυπτο υπάρχουν τεράστιες ελληνικές επενδύσεις».
«Να μην πω, βεβαίως, το αυτονόητο ότι και η παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και η ελληνική Κοινότητα στην Αίγυπτο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα πιλότος για όλες τις αραβικές χώρες και για όλη την περιοχή. Άρα εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, πολλές φορές χωρίς τυμπανοκρουσίες, για την προώθηση των συμφερόντων μας».
«Μιλάμε για μια αναταραχή, η οποία είναι πρωτοφανής και η οποία θα συνεχιστεί προφανώς για πολλά χρόνια».
«Δε γνωρίζω ποια είναι τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι ν’ αποκατασταθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία και στην περιοχή αυτή. Γι’ αυτό και η δική μας πολιτική η ελληνική και η ευρωπαϊκή, πάντα πρότεινε τον πολιτικό διάλογο σαν τη μόνη οριστική λύση».
«Πάντα η άποψή μας ήταν και συνεχίζει να είναι, ότι δεν υπάρχει δυστυχώς ή ευτυχώς στρατιωτική λύση στο συριακό δράμα. Χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση.
Είχε γίνει μια απόπειρα με τη Γενεύη Ι. Τώρα ήταν στην προετοιμασία μια δεύτερη προσπάθεια της Γενεύης ΙΙ την οποία υποστηρίζουμε, διότι πιστεύουμε ότι η αστάθεια στην περιοχή εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους, όχι μόνο για τη μαζική αύξηση του κύματος προσφύγων, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για όξυνση των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων».
«Στη γειτονιά μας εμείς θέλουμε ηρεμία και σταθερότητα. Και γι’ αυτό και στην περίπτωση της Συρίας, προωθούμε μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».
«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα προκύψει από αυτό τον πόλεμο που συνεχίζεται ήδη επί, πάνω από ενάμισι χρόνο. Είναι πολύ περίπλοκη η κατάσταση διότι υπάρχει το θέμα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι σχέσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών έχουν οξυνθεί όχι μόνο στη Συρία αλλά παντού, σε όλη την περιοχή. Ακόμα τίθενται και ερωτήματα κατά πόσον η Συρία θα κατορθώσει να διατηρήσει την εδαφική της ενότητα».
«Άρα θέλω να πω ότι είμαστε ακόμα σε μια εξίσωση με πάρα πολλούς παράγοντες. Ο κοινός παρανομαστής όμως της δικής μας στάσης, πρέπει να είναι η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, η προώθηση των σχέσεων με όλα τα κράτη της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εξωτερικών, η Κυβέρνηση, αναλαμβάνουν και θα συνεχίσουν ν’ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες».
Δείτε εδώ όλη τη συνένετυξη του ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Κούρκουλα
28 Αυγούστου, 2013