Άρθρο Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, στο Ψηφιακό Λεύκωμα του 14ου Annual Capital Link Sustainability Forum (31.5.2024)

Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, με θέμα «Δημόσια Διπλωματία και Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο Ψηφιακό Λεύκωμα του 14ου Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Βιωσιμότητα – Επενδύσεις & Ανάπτυξη». Στο άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε δράσεις για την προβολή και προώθηση της διεθνούς εικόνας και των θέσεων της χώρας μας, μέσω προγραμμάτων Δημόσιας Διπλωματίας. Η Δημόσια Διπλωματία κατέχει καίρια θέση στο Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους του. Στο πλαίσιο αυτό ήδη καταρτίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, η Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διπλωματία. Η Στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προβολή των μεταρρυθμίσεων, των επενδυτικών ευκαιριών, του τουρισμού, των πράσινων πρωτοβουλιών και των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, καθώς και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το λειτουργικό σχήμα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις μέσα στο σύνθετο διεθνές περιβάλλον, καθώς ενσωματώνει έναν ακόμη πυλώνα ήπιας ισχύος της χώρας μας, την Ελληνική Ομογένεια. Το τεράστιο αυτό κεφάλαιο, ο Απόδημος Ελληνισμός, και το εξαιρετικά δυναμικό πεδίο της Δημόσιας Διπλωματίας, λειτουργούν συμπληρωματικά και με μεγάλη προστιθέμενη αξία όσον αφορά την εξωστρέφεια της Ελλάδας. Άλλωστε, το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2027 περιλαμβάνει εξειδικευμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, με έμφαση στους νέους τρόπους οργάνωσής της και την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς. Στο πλαίσιο δημιουργίας ευρύτερων συνεργασιών με γνώμονα τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης, στοχεύουμε στη δημιουργία δικτύων ομογενών επιστημόνων και επιχειρηματιών, στη διασύνδεση μεταξύ τους, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Εξάλλου, μέσα από δράσεις, όπως επιστημονικά συνέδρια, ακαδημαϊκές συνεργασίες, προγράμματα φιλοξενίας, κ.ά. επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους Ομογενειακούς φορείς και με την κοινωνία των πολιτών στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων και των παραγόντων διακυβέρνησης, για την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, για την εξάλειψη της φτώχειας και για τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη ανάπτυξη. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις και έτοιμη να στηρίξει όλες τις δράσεις Δημόσιας Διπλωματίας θεσμικού χαρακτήρα, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη. Παράλληλα υποστηρίζει συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται, της Πολιτείας και φορέων που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, για τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών, καθώς αποτελούν καίρια επιλογή για την μετάβαση σε ένα βιώσιμο αύριο.

31 Μαΐου, 2024