Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου της Enterprise Greece, κ. Ιωάννη Σμυρλή, σε ειδική έκδοση της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» για την 86η ΔΕΘ (13.09.2022).

«Η συμβολή της εξωστρέφειας στην επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας»

Η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της αξιολόγησης και της ανόδου στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Γεγονός που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία και θα συμβάλλει καταλυτικά στην επίτευξη των υψηλών στόχων, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας της χώρας μας.

Η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθερότητα και το μοντέλο των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα. Ως επιστέγασμα αυτής της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής, η χώρα μας πέτυχε, το τελευταίο διάστημα: την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων, τη συγκέντρωση μεγάλων ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μια ακόμη πολύ σημαντική είδηση, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική εικόνα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό, ήρθε από την ανακοίνωση της Eurostat ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε αύξηση των αεροπορικών πτήσεων τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι επόμενοι μήνες λοιπόν θεωρούνται αποφασιστικοί για την πορεία της χώρας μας, η οποία, παρά τις προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση, επιδεικνύει σταθερά σημάδια ανάπτυξης και εντυπωσιακής εξωστρέφειας, με τις επιδόσεις βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας να είναι ικανοποιητικές. Ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη ανοδική πορεία σε δύο νευραλγικούς τομείς, όπως είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Συγκεκριμένα:

Επενδύσεις

Τα στοιχεία από την περσινή χρονιά, μάς δείχνουν ότι στον τομέα των επενδύσεων, η συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια που συντελείται από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς, τα τελευταία χρόνια, αποδίδει καρπούς.

Στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), η χώρα μας πέτυχε το 2021, εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 72,3%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021, ξεπέρασαν τον αριθμό ρεκόρ των 4,8 δισ. ευρώ (4.846 εκατ. ευρώ), έναντι 2,8 δισ. (2.813 εκατ. ευρώ). Η ανοδική πορεία μάλιστα συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ανήλθαν σε 4,3 δισ. (4.335,3 εκατ. ευρώ), σε σχέση με 2,7 δισ. (2.701,3 εκατ. Ευρώ) το ίδιο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 60,5%.

Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν και το σημαντικό έργο που υλοποιεί η Οικονομική Διπλωματία μέσα από το δίκτυο των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ανά τον κόσμο και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Η δομή αυτή, που υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις, με σκοπό την προώθηση της Ελλάδας και την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε σειρά παραγωγικών κλάδων. Μόνο για το 2022 υλοποιούμε 670 δράσεις σε 47 χώρες στόχους μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Ενδεικτικά, μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων, στο 1ο εξάμηνο του 2022 η Enterprise Greece, διοργάνωσε 16 δράσεις εξωστρέφειας σε 10 χώρες, που είχαν ως στόχο την παρουσίαση της χώρας (investment proposition) και την ενημέρωση των επενδυτών για τα νέα οικονομικά δεδομένα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα μας.
Εξαγωγές

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία στον τομέα των εξαγωγών, η συνολική αξία των οποίων για το 2021 ανήλθε στο ποσό των 39,8 δισ. (39.894,6 εκατ. ευρώ), έναντι 30,8 δισ. (30.800,2 εκατ. ευρώ) κατά το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 29,5%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ο κύριος αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών σε ποσοστό 53,7%. Εξίσου ανοδική η πορεία και για το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου η συνολική αξία των εξαγωγών ανέρχεται στο ποσό των 26 δισ. (26.017,5 εκατ. ευρώ), έναντι 18,6 δισ. (18.614,7 εκατ. ευρώ) το ίδιο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 39,8%.

Η δομή της Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ με εκτελεστικούς βραχίονες τους δυο εποπτευόμενους φορείς την Enterprise Greece και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ πρώην ΟΑΕΠ), βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την τοποθέτησή τους σε υφιστάμενες και νέες ξένες αγορές. Σε συνεργασία με όλους τους εγχώριους θεσμικούς φορείς προώθησης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σχεδιάζουμε από κοινού ένα ακόμη πιο φιλόδοξο και ιδιαίτερα δυναμικό πλάνο δράσεων ώστε να στηρίξουμε την προσπάθεια των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων να διεθνοποιηθούν, να προσεγγίσουν περισσότερους καταναλωτές και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουν περισσότερη αξία.

Δεν θα πρέπει βέβαια, να παραλείψουμε το ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός και οι τουριστικές εισπράξεις, στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη - δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2,4 δισ. (2.416,1 εκατ. ευρώ) τον Ιούνιο του 2022 και 4,1 δισ. (4.191,9 εκατ. ευρώ) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. Άνοδο παρουσίασαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς αυξήθηκαν κατά 224,5% τον Ιούνιο του 2022 και κατά 329,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Κλείνοντας, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώνουν ένα ισχυρό brand name της χώρας μας ενισχύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας. Έτσι, διαμορφώνονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις επίτευξης του σημαντικού στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, μέσω της οποίας θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, καθώς θα σταλεί ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν συνεχώς ανερχόμενο και εξαιρετικά ασφαλή επενδυτικό προορισμό.



13 Σεπτεμβρίου, 2022