Πριν λίγες μέρες, είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε υβριδική εκδήλωση με θέμα την ελληνική διασπορά ως επιχειρηματικό δίκτυο, εκδήλωση που οργάνωσε η ΑΧΕΠΑ και η ΠΑΔΕΕ στο Πολεμικό Μουσείο. Πρόκειται προφανώς για δύο πολύ σημαντικές οργανώσεις: η ΑΧΕΠΑ, γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια ύπαρξής της και είναι γνωστή σε όλους μας για το σημαντικό έργο της στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Η ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) συσπειρώνει τους δεκάδες εκλεγμένους κοινοβουλευτικούς με ελληνική καταγωγή σε πολλές χώρες, όπως στις γνωστές διασπορικές κοιτίδες των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία και Γαλλία, αλλά και σε χώρες κάπως απροσδόκητες, όπως η Ιορδανία, η Σουηδία, η Ζιμπάμπουε, το Ισραήλ και άλλες.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα τέτοιο δίκτυο έχει τεράστια αξία και σημασία. Πρωτίστως, οι ομογενείς αυτοί, πλήρως ενσωματωμένοι στις πατρίδες τους, δύνανται να αναζητούν και να αναδεικνύουν θέματα αμοιβαία επωφελή για τη χώρα τους και την Ελλάδα. Βρίσκονται σε προνομιακό σημείο για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και δικαίων. Αυτά εντάσσονται στην παραδοσιακή διπλωματία με κύρια εργαλεία την πληροφόρηση και την πειθώ.
Υπάρχει όμως και η οικονομική διπλωματία και εκεί η ελληνική διασπορά μπορεί να διαδραματίσει εξίσου αμοιβαία ωφέλιμο ρόλο. Εξάλλου, ο κόσμος έχει αλλάξει, η διασπορά έχει αλλάξει, η Ελλάδα έχει αλλάξει. Δεν αναμένουμε πλέον από τις ομογενείς μας την αποστολή εμβασμάτων τους από το εξωτερικό. Αντ’ αυτού, δουλεύουμε σκληρά για να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της πατρίδας μας, μια πατρίδα για την οποία θα περηφανεύονται και θα καμαρώνουν όλοι. Ευελπιστούμε ότι οι ομογενείς μας, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα μας, θα την προτιμήσουν όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για τις επενδύσεις τους.
Απτό παράδειγμα αποτελεί ο Θεσσαλονικιός Αλμπέρτ Μπουρλά, ο οποίος πολύ πρόσφατα ανακηρύχθηκε «Διευθύνων Σύμβουλος της Χρονιάς 2021» από το CNN. O ρόλος του στην επιλογή της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer να δημιουργήσει δύο παγκόσμια κέντρα στη γενέτειρά του υπήρξε καταλυτικός και ήδη στη Θεσσαλονίκη εργάζονται περισσότερα από 500 άτομα, το 15% από αυτούς Έλληνες που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού.
Ο Μπουρλά δεν είναι μόνος του. Υπάρχουν αναρίθμητοι Έλληνες που είτε διευθύνουν, είτε βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Πολλές δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, ενώ άλλες αναζητούν ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Πρόσφατη έρευνα της Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις «ήταν οι Έλληνες ομογενείς σε ηγετικές θέσεις στο εξωτερικό [...] που μοιράστηκαν την πληροφόρηση έγκαιρα και μπόρεσαν να ασκήσουν επιρροή ώστε να επιλεγεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός.»
Στο Υπουργείο Εξωτερικών τα νέα αυτά δεδομένα έχουν οδηγήσει σε νέους σχεδιασμούς και στρατηγικές. Διερευνούμε τη θεσμοθέτηση του «επιστημονικού διπλωμάτη» και υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως την οργάνωση “Silicon Valley Greek Hub” που στοχεύει στην προώθηση δράσεων καινοτομίας και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Προωθούμε νομοθεσίες που υποστηρίζουν και προσελκύουν τους «ψηφιακούς νομάδες». Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον φορολογίας και επενδυτικών κινήτρων με αποτέλεσμα την αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Τέλος, ευελπιστούμε ότι η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων είναι ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και της διασποράς που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους μας.
17 Ιανουαρίου, 2022