Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
greek english

Πολιτικές Σχέσεις

Oι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα η οποία εδράζεται σε ιστορικούς και ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή επί δεκαετίες του ομογενειακού στοιχείου συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

Η ελληνοαυστραλιανή ομογένεια, ανέρχεται σύμφωνα με την επίσημη απογραφή (2011) των Αυστραλιανών Αρχών τις 378.000, ενώ σύμφωνα με τις ομογενειακές οργανώσεις φθάνει στις 700.000 (εξαρτάται τα κριτήρια επιλογής).  Η πολυπληθής ελληνοαυστραλιανή ομογένεια που διαβιοί στις δύο χώρες αποτελεί μείζονα παράμετρο στο συνολικό φάσμα της διμερούς μας σχέσης. Η ενσωμάτωση των Ελληνοαυστραλών στην κοινωνία της Αυστραλίας είναι υποδειγματική και συλλογικά εκφράζεται μέσω των πολυάριθμων ενοριών, κοινοτήτων, εθνικοτοπικών συλλόγων και σωματείων σε παναυστραλιανό επίπεδο.

Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μέσω των κοινών αγώνων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα της Μάχης της Κρήτης.

- Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με έδρα το Σύδνεϋ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αναπτύσσοντας πλούσιο ποιμενικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο.
- Το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων αντανακλάται στη συχνή ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο και ανώτερο επίπεδο, στο εύρος του θεσμικού πλαισίου Συμφωνιών διμερούς συνεργασίας και στο συντονισμό στο πλαίσιο των Διεθνών οργανισμών.

Κύριες επισκέψεις Ελλήνων Επισήμων στην Αυστραλία:

Μάρτιος 1982: Επίσημη Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή

1984: Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μελίνας Μερκούρη

1987: Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Γεώργιου Παπανδρέου
Νοέμβριος 1988: Επίσημη Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη

Μάιος 1988: Επίσκεψη Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου (αποκαλυπτήρια Ελληνοαυστραλιανού μνημείου στην Καμπέρρα)

1996: Επίσημη Επίσκεψη Προέδρου Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη

Ιούνιος 2002: Επίσημη Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου

Μάιος 2007: Επίσημη Επίσκεψη Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή

Κύριες διμερείς Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας:

- Συμφωνία περί των στρατιωτικών κοιμητηρίων Α΄ και Β΄ Παγκοσμίων πολέμων στην Ελλάδα (1969)

- Συμφωνία περί μορφωτικής συνεργασίας (1981)

- Συμφωνία περί εκδόσεως (1991)

- Συμφωνία περί αμοιβαίας αρωγής σε ποινικές υποθέσεις (2005)

- Συμφωνία περί κοινωνικής Ασφάλισης (2008)

- Συμφωνία Αεροπορικών μεταφορών (1971)

- Συμφωνία περί αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος εκ διεθνών αεροπορικών μεταφορών (1981)

- Συμφωνία περί ρύθμισης εργασίας των εξαρτημένων μελών του Διπλωματικού και Προξενικού Σώματος (1998)

- Μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας (2000)

Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Αυστραλίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο

Υφίστανται Ομάδες Κοινοβουλευτικής Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε Ομοσπονδιακό και Πολιτειακό επίπεδο με συχνές ανταλλαγές επισκέψεων. Οι ομογενείς βουλευτές συνεχίζουν διαχρονικά μία επιτυχή παράδοση. Το αυτό ισχύει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιστορικές επέτειοι

Οι ιστορικές επέτειοι διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μνήμης των κοινών ιστορικών εμπειριών (όπως η συμπερίληψη της Λήμνου στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την Εκστρατεία της Καλλίπολης το 2015 ή οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 έτη από τη Μάχη της Κρήτης το 2016).

Νεότερες επέτειοι, όπως η συμπλήρωση, το 2014, 30 ετών από την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τη Μελβούρνη αναδεικνύουν το δυναμισμό της ελληνοαυστραλιανής συνεργασίας σε επίπεδο επιχειρηματικού κόσμου και κοινωνίας των πολιτών.

Φέτος επίσης εορτάσθηκαν στο κέντρο υποδοχής της Bonegilla τα 60 χρόνια από την πρώτη άφιξη Ελλήνων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας υποβοηθούμενης μετανάστευσης.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017