Μήνυμα Γενικού Προξένου κ. Δημητρίου Μιχαλόπουλου για 79η Επέτειο από τη μάχη της Κρήτης (20 ΜΑΪΟΥ 1941)
Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε σημείο καμπής στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από κάθε πλευρά, η σύγκρουση υπήρξε πρωτοφανής, τόσο από πλευράς στρατηγικής των Γερμανών εισβολέων, όσο κι από πλευράς αντίστασης των υπερασπιστών της νήσου.
Η Κρήτη απετέλεσε το τελευταίο οχυρό που οι αυστραλιανές, βρετανικές και νεοζηλανδικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν επί ελληνικού εδάφους. Οι Σύμμαχοί μας πολέμησαν με γενναιότητα, υπερασπιζόμενοι κάθε σπιθαμή γης, γνωρίζοντας ότι η υποχώρηση δεν αποτελούσε επιλογή και ότι η αντίσταση έναντι υπερτέρων δυνάμεων ήταν μονόδρομος.
Δεν πολέμησαν μόνοι τους. Με την έναρξη των εχθροπραξιών στις 20 Μαΐου 1941 οι ατρόμητοι Κρητικοί, με λιγοστό οπλισμό αλλά αποφασισμένοι, ένωσαν τις δυνάμεις στους στη μάχη. Για πρώτη φορά από τη έναρξη του πολέμου, οι ναζί εισβολείς αντιμετώπισαν ένοπλη αντίσταση από τον τοπικό πληθυσμό. Το σθένος που προέβαλαν οι Κρητικοί απέδειξε στους κατακτητές ότι η Κρήτη ήταν μεν δυνατό να κατακτηθεί, αλλά δεν θα έμενε υπόδουλη.
Τα υπολείμματα του Ελληνικού Στρατού, στα οποία περιλαμβάνονταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, ενεπλάκησαν στις μάχες και προσέφεραν την απαραίτητη κάλυψη για την εκκένωση των Συμμάχων από το νότο της Κρήτης.
Η Μάχη της Κρήτης τότε τελείωσε. Το μήνυμα όμως που αντήχησε από το Μάλεμε, το Ύψωμα 107, το Ηράκλειο και την Παλαιχώρα ήταν εκείνο της αντίστασης, της αυτοθυσίας και της αποφασιστικότητας μέχρι την τελική νίκη.
Τη θυσία των ANZAC’s στην Κρήτη οι Έλληνες δεν θα λησμονήσουν ποτέ. Ο αγώνας που έδωσαν Έλληνες κι Αυστραλοί στα χαρακώματα εναντίον ενός κοινού εχθρού ενίσχυσε τον ισχυρό δεσμό που υφίσταται μεταξύ των δύο λαών. Η πεισματική υπεράσπιση της ελληνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας το 1941 από τα αυστραλιανό εκστρατευτικό σώμα αποτελεί μία κληρονομιά που έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις διμερείς μας σχέσεις. Οι χώρες μας έχουν κοινές απόψεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα και ουδέποτε δίστασαν να πάρουν θέση όταν οι κοινές αξίες κι αρχές τους τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.