Βασικά Σημεία Απάντησης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την πολιτική συνοχής της ΕΕ

- «Σε λίγες εβδομάδες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να αποφασίσουν για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την Ένωση (ΠΔΠ) 2014-2020. Υπό την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, ο προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας αποτελεί ένα κρίσιμο “crash-test” για την πολιτική αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ένδειξη για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΕΕ την περίοδο αυτή. Αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση κατά την οποία συζητείται τι θα συνεισφέρει κάθε κράτος μέλος και τί πόρους θα αποκομίσει κατά την περίοδο 2014-2020, έχει εισέλθει στην πλέον κρίσιμη φάση της.

-   Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κεντρικό διακύβευμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, είναι το ποιος θα είναι ο προσανατολισμός και ποια μορφή θα πάρει η αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια περίοδο ύφεσης και όξυνσης της φτώχειας στα κράτη μέλη, ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ένωσης θα πρέπει, περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, να δώσει το στίγμα της αλληλεγγύης και της στήριξης σε κάθε βιώσιμη αναπτυξιακή προσπάθεια.

-   Αναμφίβολα η διαπραγμάτευση αυτή, αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τη χώρα μας. Ιδιαίτερα, υπό συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, η κάθε εισροή πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αναχαίτιση της συνεχιζόμενης ύφεσης.

-  Οι πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν παρά να συνοδεύονται και από αναπτυξιακές πολιτικές για την έξοδο από την κρίση. Για το λόγο αυτό, όπως ήδη ανέφερα, υποστηρίζουμε έναν προϋπολογισμό ικανό, αφενός μεν να αποφέρει απτούς καρπούς για τους πολίτες, αφετέρου δε να επικεντρώνεται σε έργα ενίσχυσης της ανάπτυξης, του ανταγωνισμού και της απασχόλησης και που θα λειτουργεί ως κύριο εργαλείο μαζικής κλίμακας επενδύσεων.

- Στην συνάντηση της ομάδας κρατών μελών «Φίλοι της Συνοχής» που θα πραγματοποιηθεί αύριο (13/11) στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχουν ο Πρωθυπουργός, o Υπουργός Ανάπτυξης και εγώ, προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με τα κράτη μέλη, με τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

-   Έχουμε χτίσει συμμαχίες με κράτη μέλη και ευρωπαϊκά όργανα και επιδιώκουμε να ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση και όχι η εικονική στατιστική πραγματικότητα της διετίας 2008-2010.

-   Πέραν της επιτυχούς κατάληξης της διαπραγμάτευσης για την συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική επιδιώκουμε επίσης και την αύξηση των πόρων για πολιτικές οι οποίες προβλέπονται από τη συνθήκη της Λισαβώνας και εντάσσονται για πρώτη φορά στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ειδικότερα αναφέρομαι στη πολιτική της μετανάστευσης η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οποίας αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα.»

12 Νοεμβρίου, 2012