Για τα αποτελέσματα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
- «Ήταν μια πολύ σημαντική Σύνοδος και ήταν θετική ως προς τα αποτελέσματα. Επίσης, σημειώθηκε μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη ατμόσφαιρα που υπήρχε και να σας θυμίσω πως τον περασμένο Οκτώβριο όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες διεφάνη μία κρίση και ένας διχασμός στις ευρωπαϊκές απόψεις. Τώρα, κατά πόσο οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν και σε σταθεροποίηση, θα έλεγα ότι ανοίγουν ένα θετικό δρόμο. Από εκεί και πέρα σίγουρα θα χρειαστούν και μέσα από την εξειδίκευση αυτών των αποφάσεων, αλλά και επιπλέον πολιτικές, οι οποίες χρειάζεται να αναδειχθούν στο επόμενο διάστημα».
- «Τρία σημεία θα ήθελα να επισημάνω ως ιδιαίτερα θετικά. Πρώτα απ’ όλα ότι αποφασίστηκε η περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης και η θεσμοθέτηση μετά το 2013 ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων. Και εδώ να θυμηθούμε ότι πριν από μερικούς μήνες ήταν ένας μοναχικός αγώνας του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Και βλέπετε ότι τώρα πια όλοι αποφάσισαν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρχει σταθερότητα. Τα άλλα εξίσου σημαντικά δύο σημεία είναι ότι για πρώτη φορά και υπάρχει ολόκληρη δήλωση των αρχηγών των κυβερνήσεων, προκρίνεται η ανάγκη μιας συνεκτικής συνολικής απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση. Εδώ θέλω να σταθώ, γιατί εδώ ακριβώς ανοίγει ο δρόμος για μία ευρύτερη πολιτική απάντηση της Ευρώπης. Γιατί, όλο αυτό το διάστημα τι λέγαμε; Ότι υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση και χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτή τη δήλωση πρώτα απ’ όλα αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας ονομαστικά. Αναγνωρίζεται η ανάγκη και παίρνει δέσμευση. Και εδώ έχει σημασία γιατί συμμετέχει και η Γερμανία σε αυτή τη δήλωση όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, δεσμευμένες ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, όπως λέει η δήλωση, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί η κρίση. Όπως επίσης αναφέρονται τα ζητήματα της ισόρροπης ανάπτυξης, του ρόλου της ΕΚΤ και όλα αυτά τα ζητήματα. Το τρίτο θέμα που είναι εξίσου σημαντικό. Τα πράγματα όπως ξέρετε στην Ευρώπη πολλές φορές δεν πάνε γρήγορα, αλλά ωριμάζουν. Πράγματα που τέθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες και από τον Γιώργο Παπανδρέου με πολύ μεγάλη ένταση, όπως το ευρωομόλογο, όπως η ανάγκη να υπάρχουν συμπληρωματικές πολιτικές που να δώσουν αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα προς τις αγορές από την Ευρώπη, πλέον ωριμάζουν. Είναι στο τραπέζι. Διευρύνεται η συμμαχία και με τον Διοικητή της ΕΚΤ τον κ. Τρισέ και με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου τον κ. Γιούνκερ και με τον κ. Μπαρόζο».
- «Η πρόταση που έκανε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κ.Ο., ήταν σε πάρα πολύ ευρωπαϊκό πλαίσιο . Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει τη δυνατότητα πια λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, κάτι που και εμείς είχαμε υποστηρίξει ως χώρα. Ήλθε ο Γιώργος Παπανδρέου και είπε, η πρώτη τέτοια εφαρμογή αυτής της νέας δυνατότητας, ας είναι να συλλέξει υπογραφές και εμείς θα ξεκινήσουμε αυτή την πρωτοβουλία. Πρέπει βέβαια να αναληφθεί σε όλες τις χώρες μια αντίστοιχη πρωτοβουλία. Όπως ξέρετε αυτό αποκτά μια δυναμική σε σχέση με το ευρωομόλογο. Πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος σε αυτή τη θετική απόφαση που πάρθηκε».
- «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, πως θα αντιδράσουν οι αγορές. Το καλό είναι ότι πια η Ευρώπη δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα ενώ δήλωσε ετοιμότητα να πάρει μέτρα. Χρειάζονται και από εκεί και πέρα το ευρωομόλογο και μια σειρά άλλα συναφή μέτρα».
- «‘Ηδη στην απόφαση του EUROGROUP στην οποία έγινε και αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα εξετάσει να εγκριθεί αυτή η επιμήκυνση ( της δανειοδότησης) σε αναλογία με την Ιρλανδία. Και όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στην Κ.Ο., με τις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του απ’ τις άλλες χώρες, υπήρχε η επιβεβαίωση προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης, πράγμα που, όπως καταλαβαίνετε, είναι μία σημαντική ανακούφιση για τη χώρα μας».
19 Δεκεμβρίου, 2010