Βασικά σημεία συνέντευξης ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ NET και τους δημοσιογράφους Α. Κωβαίο και Β. Μπεσκένη (19.12.2011)

Βασικά Σημεία:
Ήδη από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, στις 9 Δεκεμβρίου, ήταν φανερό ότι η Ελλάδα δεν ήταν πια στο επίκεντρο των συζητήσεων, με την έννοια ότι αφενός –και αυτό είναι θετικό για εμάς– επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, και αφετέρου διευκολύνεται και η διαπραγμάτευση του PSI, μέσα από τις νέες ρυθμίσεις του Μόνιμου Μηχανισμού (ESM). Άρα, λοιπόν, η Ελλάδα έφυγε από αυτήν τη Σύνοδο έχοντας διασφαλίσει τα άμεσα ζητήματα που την αφορούν. Μάλιστα αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι η Ευρωζώνη προχωράει με συνοχή, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες.

Η πλήρης εικόνα, όσον αφορά στα στοιχεία του 2011 θα υπάρχει τέλη Φεβρουαρίου, γιατί τότε θα ολοκληρωθεί πλήρως όλη η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται. Είναι σίγουρο, ότι δε μπορούμε να συζητάμε για νέα εισπρακτικά μέτρα. Δεν αντέχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για επιπλέον φορολόγηση, πέραν των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ούτε φυσικά μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα σε συντάξεις και μισθούς. Χρειάζεται το βάρος να δοθεί στην επιτάχυνση άλλων πολιτικών, όπως είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κόσμος είναι σε οριακό σημείο ως προς τις εισοδηματικές αντοχές της μέσης ελληνικής οικογένειας και όσον αφορά την ύφεση. Γιατί, όλα αυτά τα μέτρα επιβαρύνουν την ύφεση.

Δεν θεωρώ ότι οι εκλογές είναι πρόσχημα ή άλλοθι, ούτε πρέπει να δημιουργούν ανησυχία. Οι εκλογές είναι μία φυσιολογική δημοκρατική διαδικασία που δημιουργεί διέξοδο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μία Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η οποία σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης με συγκεκριμένη εντολή και με ευρύτατη πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εργάζεται για να διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει αυτές τις αναγκαίες αποφάσεις, που είναι σημαντικές για το μέλλον μας, όπως είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αλλά από εκεί και πέρα, θα πάμε ομαλά στις εκλογές, και, φυσικά, ο λαός θα δώσει την εντολή για τη συνέχεια της προσπάθειας.

Αυτήν την περίοδο χρειάζεται μεγάλο αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι διαγκωνισμοί, μία ιδιόμορφη πασαρέλα που βλέπουμε να έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όλα αυτά προσβάλλουν τους πολίτες. Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, έχουν αγωνία πού πάει η χώρα, ποιά είναι η προοπτική τους. Πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλους. Κρινόμαστε όλοι πάρα πολύ αυστηρά. Δεν είναι ωραία εικόνα, κάποιοι να έρχονται εκ των υστέρων, να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σαν να μην ήταν Υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια. Κρίνονται πολύ περισσότερο όσοι θέλουν να παίξουν ηγετικό ρόλο στο μέλλον, για το ποιές πολιτικές προτάσεις έχουν για τη χώρα. Κρίνονται κατά πόσο σέβονται έμπρακτα την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Γιατί υπάρχει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αγωνιά και θέλει αυτήν τη στιγμή να νιώσει πραγματικά ότι υπάρχει προοπτική.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καλή σας ημέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν μας ακούσατε πριν λίγο, λέγαμε ότι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται στο πολιτικό σκηνικό, το εσωτερικό, έχει από πάνω μία ομπρέλα που είναι το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Έχουμε μία συζήτηση για την εκταμίευση κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ σε λίγους μήνες και όλα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Θα ήθελα να μου πείτε, επειδή εσείς έχετε σχεδόν καθημερινή επαφή με το ευρωπαϊκό πεδίο, υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα παύει να είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, ήδη από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, στις 9 Δεκεμβρίου, ήταν φανερό ότι η Ελλάδα δεν ήταν πια στο επίκεντρο των συζητήσεων, με την έννοια ότι αφενός –και αυτό είναι θετικό για εμάς– επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, και αφετέρου διευκολύνεται και η διαπραγμάτευση του PSI, μέσα από τις νέες ρυθμίσεις του Μόνιμου Μηχανισμού (ESM). Άρα, λοιπόν, η Ελλάδα έφυγε από αυτήν τη Σύνοδο έχοντας διασφαλίσει τα άμεσα ζητήματα που την αφορούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας διακόψω...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μας αφορά όμως και η πορεία της Ευρωζώνης συνολικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Προσθέτω, για να συνεχίσετε την απάντησή σας, εννοούσα μήπως τους είναι πιο εύκολο αυτή τη στιγμή να αφήσουν την Ελλάδα στη μοίρα της. Αυτό εννοώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, το αντίθετο συμβαίνει. Μάλιστα αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι η Ευρωζώνη προχωράει με συνοχή, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες. Και, αυτό είναι ένα μεγάλο κεκτημένο. Γιατί, θα θυμάστε ότι πολλοί είχαν βιαστεί να μιλήσουν για διαφορετικές ζώνες μέσα στην Ευρωζώνη, για διαφορετικές ταχύτητες. Ίσα-ίσα οι αποφάσεις, έστω και με αυτά τα μικρά θεσμικά βήματα που αποφασίστηκαν, είναι με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών και άρα με διασφαλισμένη και τη θέση της χώρας μας.
Βέβαια, δεν υπήρξε η αναμενόμενη οριστική επίλυση του προβλήματος της κρίσης της Ευρωζώνης, κυρίως μέσα από τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή της. Δυστυχώς, αυτό ακόμα παραμένει ζητούμενο στην Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Εδώ λοιπόν το ζητούμενο σε νούμερα, έτσι όπως έχει περιγραφεί και στον Τύπο και από τους αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών, είναι περίπου ότι πρέπει να βρεθούν, να εξοικονομηθούν, να κοπούν, όπως θέλει κανείς το λέει, 1,5 με 2 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο μηνών περίπου. Ετούτη η Κυβέρνηση έτσι όπως προχωράει, μπορεί να το κάνει αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άκουσα πολύ προσεκτικά τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε ότι η πλήρης εικόνα, όσον αφορά στα στοιχεία του 2011 θα υπάρχει τέλη Φεβρουαρίου, γιατί τότε θα ολοκληρωθεί πλήρως όλη η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται. Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο, και αυτή είναι η θέση που και ο Πρωθυπουργός έχει πει στη Βουλή, ότι δε μπορούμε να συζητάμε για νέα εισπρακτικά μέτρα. Δεν αντέχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για επιπλέον φορολόγηση, πέραν των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ούτε φυσικά μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα σε συντάξεις και μισθούς. Αναμένουμε την τελική εικόνα όπως θα παρουσιαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και χρειάζεται το βάρος να δοθεί στην επιτάχυνση άλλων πολιτικών, όπως είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως υπάρχουν άλλοι όμως έμμεσοι τρόποι, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αντιμέτρων; Σας ρωτώ γιατί, για παράδειγμα, ακούγαμε σήμερα και διαβάζουμε και στις εφημερίδες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης και μάλιστα πολύ σημαντικής του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε δεν μπορώ να βιαστώ να σχολιάσω, πρέπει να δούμε τί προτάσεις θα έρθουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, να κάνω μία γενική παρατήρηση. Ο κόσμος είναι σε οριακό σημείο ως προς τις εισοδηματικές αντοχές της μέσης ελληνικής οικογένειας και όσον αφορά την ύφεση. Γιατί, όλα αυτά τα μέτρα επιβαρύνουν την ύφεση. Βέβαια υπάρχουν αυτήν την περίοδο και θετικές προοπτικές. Η ομαλή και πετυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του PSI θα οδηγήσει σε μία σημαντική μείωση του χρέους, άρα και της εξυπηρέτησής του. Είναι το θετικό αντίβαρο, που δημιουργεί προοπτική βιωσιμότητας. Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα. Αλλά, σίγουρα δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο ο πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Ας υποθέσουμε ότι αυτά προχωρούν και ολοκληρώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν άλλα ζητήματα και έρχομαι σε αυτό που είπατε για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μία από αυτές είναι η αναδιάρθρωση του Δημοσίου συνολικά. Είδαμε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο αρμόδιος Υπουργός ο κύριος Ρέππας είπε καθαρά ότι το μέτρο της εφεδρείας έχει κλείσει τον κύκλο του, καλώς ή κακώς έφτασε εκεί που έφτασε, περιμένουμε και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εφαρμογής του, πρέπει να πάμε σε κάτι άλλο. Αυτό το κάτι άλλο, το οποίο θα είναι είτε κατάργηση οργανικών θέσεων του Δημοσίου, δηλαδή απολύσεις, είτε κατάργηση οργανισμών, όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται εδώ και δύο χρόνια, φαίνεται ότι πάει στην επόμενη Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, που δε θα αργήσουν, είτε έτσι είτε αλλιώς. Είναι αυτό το γνωστό κόλπο των προηγούμενων τετραετιών, αυτό θέλω να πω, κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Ετούτη η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει τέτοια μέτρα, απολύσεις στο Δημόσιο για παράδειγμα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω διαφορετική προσέγγιση για τις εκλογές. Δηλαδή, δεν θεωρώ ότι οι εκλογές είναι πρόσχημα ή άλλοθι, ούτε πρέπει να δημιουργούν ανησυχία. Οι εκλογές είναι μία φυσιολογική δημοκρατική διαδικασία που δημιουργεί διέξοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλίμονο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς όλοι ξέρουμε τι προηγείται των εκλογών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το διευκρινίζω αυτό γιατί δημιουργείται ένα κλίμα ότι μετατοπίζονται ευθύνες για την επόμενη Κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μία Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η οποία σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης με συγκεκριμένη εντολή και με ευρύτατη πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εργάζεται για να διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει αυτές τις αναγκαίες αποφάσεις, που είναι σημαντικές για το μέλλον μας, όπως είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αλλά από εκεί και πέρα, θα πάμε ομαλά στις εκλογές, και, φυσικά, ο λαός θα δώσει την εντολή για τη συνέχεια της προσπάθειας. Το θεωρώ φυσιολογικό αυτό, και δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται και τόση συζήτηση γύρω από το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσιολογικό το θεωρούμε όλοι, απλώς υπάρχει η υποψία, για να το πω έτσι, ότι αν φτάσουμε στις εκλογές και αυτή η διαρθρωτική αλλαγή του Δημοσίου δεν έχει προχωρήσει, θα υπάρχει μία πλειοδοσία, τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα, ως προς το να απολύσουμε, να μην απολύσουμε, ποιους θα απολύσουμε, πώς θα απολύσουμε κ.λπ., και ενώ η πίεση από έξω θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτό εννοώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, είναι αλήθεια ότι με τη συγκεκριμένη δομή της δημόσιας διοίκησης και με τα προβλήματα που υπάρχουν, γίνεται πολύ δύσκολη η όποια προσπάθεια για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας μας. Από την άλλη, όμως, μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Το λέω αυτό, γιατί τώρα, εκ των υστέρων, πολλοί βγαίνουν και λένε, μα γιατί επελέγη η εφεδρεία όπως επελέγη. Πρέπει να σας πω ότι είχαν γίνει ολονύχτιες συνεδριάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα και είχε επικρατήσει η σωστή λογική τότε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε τυφλές απολύσεις, και έτσι επελέγη ένας ήπιος τρόπος γι’ αυτούς που ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπήρχε, λοιπόν, ένα σκεπτικό. Δεν είναι εύκολο σε μία περίοδο κρίσης να λένε κάποιοι να απολυθεί κόσμος χωρίς να μπορεί να εξασφαλισθεί μία προοπτική ή ένα κοινωνικό δίχτυ γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, εγώ δεν υποστηρίζω αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το λέω, ξέρετε, γιατί εκ των υστέρων, δυστυχώς, ακούμε πάρα πολύ εύκολα να λέγονται διάφορα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε και σε ποιο πλαίσιο κινούμαστε και πώς λάβαμε κάποιες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σαφές είναι. Το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει, ποιος θα υλοποιήσεις τις αποφάσεις, ο προβληματισμός είναι αυτός, αλλά, εντάξει, το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, θα πάμε ούτως ή άλλως…, κάποιος θα πρέπει να τα κάνει, αυτή είναι η ουσία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Κυβέρνηση, αυτήν τη στιγμή, έχει μία βασική εντολή, να διασφαλίσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, να μπορέσει να διαπραγματευτεί με επιτυχία τη νέα δανειακή σύμβαση, όπου εκεί χρειάζεται η ευθύνη όλων των κομμάτων που στηρίζουν αυτήν την Κυβέρνηση, και θα έλεγα συνολικά όλων των κομμάτων που είναι στη Βουλή, είτε στηρίζουν την Κυβέρνηση είτε όχι, γιατί αφορά το μέλλον της χώρας, σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Από εκεί και πέρα, θα προσθέσω ότι πέραν της ολοκλήρωσης του PSI, που είναι κομβικό για τη βιωσιμότητα της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλοι τα διδάγματα από την προηγούμενη διετία και να δούμε πώς μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή η δημοσιονομική προσπάθεια να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ύφεση και να δημιουργεί και την απαραίτητη αναπτυξιακή δυναμική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στα εσωκομματικά, γιατί έχουμε λίγο χρόνο. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ενόψει και της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου στο ΠΑΣΟΚ, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα της εβδομάδας, τί αναμένουμε, τί πρέπει να αναμένουμε κατά τη γνώμη σας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτήν την περίοδο χρειάζεται μεγάλο αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε είναι Υπουργοί είτε είναι κεντρικά στελέχη. Αυτό που προέχει είναι η χώρα και αυτό αφορά τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώνετε έλλειψη δηλαδή σοβαρότητας; Διευκρινιστικά σας ρωτώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι οι διαγκωνισμοί, μία ιδιόμορφη πασαρέλα που βλέπουμε να έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όλα αυτά προσβάλλουν τους πολίτες. Οι πολίτες , οι εργαζόμενοι, έχουν αγωνία πού πάει η χώρα, ποιά είναι η προοπτική τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προκειμένου να σταματήσει όλη αυτή η πασαρέλα, μήπως θα έπρεπε ο κύριος Παπανδρέου να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, ξεκάθαρα, τί θα κάνει, για να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες της όποιας διαδοχής;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε και τη μεγάλη δημοκρατική υπέρβαση για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας ότι αυτός έχει την πρωτοβουλία προκειμένου στο Πολιτικό Συμβούλιο, να πει τις σκέψεις του, να κάνει την εισήγησή του. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλους. Κρινόμαστε όλοι πάρα πολύ αυστηρά. Δεν είναι ωραία εικόνα, κάποιοι να έρχονται εκ των υστέρων, να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σαν να μην ήταν Υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης κρίνονται πολύ περισσότερο όσοι θέλουν να παίξουν ηγετικό ρόλο στο μέλλον, για το ποιές πολιτικές προτάσεις έχουν για τη χώρα στο μέλλον. Επίσης κρίνονται κατά πόσο σέβονται έμπρακτα την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Γιατί υπάρχει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αγωνιά και θέλει αυτήν τη στιγμή να νιώσει πραγματικά ότι υπάρχει προοπτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστείτε, ως προς αυτό τουλάχιστον, για να αποκτήσει μια σχετική σοβαρότητα το πολιτικό σκηνικό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω την αίσθηση ότι η συγκυρία είναι τέτοια που...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που το επιβάλλει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν τη συνομιλία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλές γιορτές, γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα και καλές γιορτές.

19 Δεκεμβρίου, 2011