Βασικά σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τ/σ ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου

Για την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την στάση των Ευρωπαίων


Αυτό που έγινε χθες ήταν το τελευταίο βήμα που έπρεπε να κάνουμε σε αυτήν τη φάση για να είμαστε εντάξει. Αν δε γινόταν αυτό που έγινε την Τετάρτη και χθες, τότε δε θα συζητάγαμε ούτε για δόση, ούτε για βιωσιμότητα, ούτε για τίποτα. Πράγματι υπάρχει το θέμα της βιωσιμότητας και πράγματι υπάρχουν πιέσεις και από το Διεθνές Ταμείο και από άλλους παράγοντες, την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αυτές οι πιέσεις είναι θετικές για εμάς, γιατί κι εμείς ενδιαφερόμαστε να γίνει το χρέος μας βιώσιμο.

Αυτό είναι πολύπλοκο, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Έχουμε υποβάλλει ορισμένες προτάσεις τεχνικές, που κατά τη γνώμη μας θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Εμάς δε μας ενδιαφέρει το αν θα επιλεγεί ο Α ή ο Β τρόπος, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει βιώσιμο και, επίσης, να βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό, που θα προκύψει από την επιμήκυνση.

•    Η λύση συζητείται. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε όλη αυτή τη συζήτηση σε ένα σωστό πλαίσιο. Αυτό που έγινε χθες είναι πολύ θετικό. Το κλίμα στην Ευρώπη - και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου - έχει βελτιωθεί δραματικά από τότε που ανέλαβε η καινούργια Κυβέρνηση και υπήρξε η αίσθηση της σταθερότητας. Εφόσον υπάρχει θετική διάθεση και η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 βαίνει ομαλώς, εφόσον υπάρχει η ορατή και ρεαλιστική προοπτική του χρόνου να έχουμε για πρώτη φορά λειτουργικό πλεόνασμα, αυτό αλλάζει άρδην θετικά υπέρ ημών.

•    Το πιο σημαντικό είναι το μεσομακροπρόθεσμο. Δηλαδή, βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε τη δόση, χρειάζεται ρευστότητα η αγορά, το είπε και ο Πρωθυπουργός και το τόνισε, αλλά εγώ νομίζω ότι αυτό πλέον είναι ήδη δεδομένο, είναι θέμα χρόνου το πότε θα λυθούν όλα αυτά τα θέματα.

•    Δεν άκουσα κανέναν ευρωπαίο αξιωματούχο να πει ότι δε θα δοθεί η δόση. Η Κυβέρνηση προσπαθούσε να επιταχύνει και σωστά αυτήν τη διαδικασία. Χθες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, νομίζω ότι είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε σε αυτό, για εμένα αυτό είναι δεδομένο. Είναι πιεστικό, θα υπάρξουν και λύσεις πρόσκαιρες για τη χρηματοδότηση. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που ειπώθηκε χθες και από τον Πρωθυπουργό και από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ότι τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και πρωτίστως το πώς θα πετύχουμε το 2013 να έχουμε λιγότερη ύφεση από αυτή που προβλέπουμε.

Για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις επενδύσεις
•    Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση, η οποία, όπως γνωρίζουν όλοι πλέον, δεν είναι μόνο ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια, δεν είναι κάτι το οποίο θα μας εγκαταλείψει σε μερικούς μήνες. Επομένως θα έχουμε πολλά εμπόδια. Δεύτερον, η χθεσινή απόφαση της Βουλής ήταν νίκη όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά για τη χώρα, διότι μας βάζει στην τελική ευθεία για μία πιο συνολική λύση του όλου προβλήματος. Τα μηνύματα που παίρνω από τους ομολόγους μου στην Ευρώπη είναι μόνο θετικά. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν, πως μπαίνουμε σε μία οριστική διέξοδο από αυτήν την οξεία κρίση που περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

•    Η βιωσιμότητα του χρέους και η επιμήκυνση είναι οι προτεραιότητες. Όλα αυτά τα εξήγησαν πολύ καλά νομίζω και πολύ ξεκάθαρα και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος. Νομίζω, ότι τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο ουσιαστικό, δηλαδή στο πώς θα εφαρμόσουμε τον προϋπολογισμό. Πώς θα μπορέσουμε αν είναι δυνατόν και να ξεπεράσουμε τους στόχους, να έχουμε μικρότερη ύφεση από το 4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και γι’ αυτό χρειάζονται επενδύσεις, αύξηση των εξαγωγών, εξωστρέφεια και τουρισμός. Ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι, πλέον, τις επενδύσεις δεν τις περιμένουμε, θα τις κυνηγήσουμε. Και πράγματι, νομίζω ότι εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος.

•    Υπάρχει σίγουρα μία βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας και αυτό συναρτάται με την αίσθηση πολιτικής σταθερότητας.

•    Δραστηριοποιούμαστε και με το Invest in Greece. Θα υπάρξει μία έντονη κινητικότητα, αλλά όλα αυτά δε θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και αν δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη.

•    Η παγκόσμια και πανευρωπαϊκή αυτή κρίση, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Αλλά στη φάση αυτή της κρίσης, θα δοθεί μία διέξοδος πειστική πολύ σύντομα. Από εκεί και πέρα εναπόκειται σε εμάς, χωρίς κινδυνολογία και νομίζω ότι εκεί όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, στο να δώσουμε την αίσθηση της πραγματικότητας και η πραγματικότητα είναι ότι τώρα έχουμε διανύσει ήδη τα 2/3 του δύσκολου δρόμου. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε σε αυτήν τη χώρα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ, αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε. Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος την προσπάθεια αυτή.

•    Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Για πρώτη φορά, του χρόνου, θα έχουμε λειτουργικό πλεόνασμα, αυτό, ψυχολογικά – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – θα αλλάξει άρδην υπέρ μας και θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ο τουρισμός, ενώ είχε υποστεί καθίζηση τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, από τον Ιούνιο και μετά έχει πάρει ανοδική πορεία. Βλέπουμε ότι από νέες αγορές, από Κίνα, από Ινδίες, από Ρωσία, έχουμε θεαματική αύξηση του τουρισμού.

12 Νοεμβρίου, 2012