Σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης:
• «Νομίζω ότι τα τελευταία γύρω από την επόμενη δόση είναι όλα γνωστά. Όπως ξέρετε, στην ευρωπαϊκή οικογένεια πολύ λίγα πράγματα μένουν κρυφά, υπάρχει πλήρης ενημέρωση, νομίζω ότι προχωράμε τώρα στην επόμενη φάση. Βεβαίως υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας, κάτι το οποίο πρέπει να λυθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως μας ενδιαφέρει το τί θα προκύψει από αυτήν τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν είμαστε εμείς μέρος της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει ειπωθεί και από τον Πρωθυπουργό, τώρα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα και να προετοιμαστούμε ώστε να μπορέσουμε του χρόνου αντί να έχουμε την προβλεπόμενη ύφεση, να ξεπεράσουμε το στόχο και να έχουμε μικρότερη ύφεση. Νομίζω ότι θα είναι τεράστια η επιτυχία της χώρας και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό θετικό σημάδι μαζί με την τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια λειτουργικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας.
• Βεβαίως είναι τεράστιο το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, υπάρχει και αυτή η θετική εξέλιξη με την απόφαση για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι κάτι το οποίο το πολεμούσαμε εδώ και μήνες και μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι που ήρθε. Άργησε, θα μπορούσε να είχε έρθει νωρίτερα. Το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που και τα ευρωπαϊκά όργανα δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
• Η αξιοπιστία της Ελλάδας ανακτάται σιγά-σιγά και αυτό φαίνεται και από την αρθρογραφία στις χώρες οι οποίες ήταν οι πιο επικριτικές το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την προσέλκυση επενδύσεων, διότι τελικά δεν είναι ούτε τα 44 δισεκατομμύρια, ούτε τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και νομίζω ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.
• Δεν πρέπει να διαχέουμε το φόβο ότι κάτι κακό μπορεί να γίνει και να μην πάρουμε τη δόση. Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και από πλευράς του Πρωθυπουργού και του κ. Στουρνάρα καθώς και από ξένους ηγέτες.
Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (προϋπολογισμό του 2014-2020):
• Είχα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, μαζί και με τον κ. Χατζηδάκη, για τις διαπραγματεύσεις του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου το οποίο, είναι μία εξίσου σημαντική διαπραγμάτευση.
• Ο προϋπολογισμός αυτός αφορά και την πολιτική συνοχής, είναι αυτά τα 20 δισεκατομμύρια, που αναφέρθηκαν, τα οποία πήραμε στην τρέχουσα επταετία, αλλά αφορά και την κοινή αγροτική πολιτική και άλλες πολιτικές. Είναι όλος ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία και εκτός από τη σημαντική χρηματοδοτική διάσταση έχει και πάρα πολύ μεγάλη σημασία πολιτικά. Σηματοδοτεί τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ένα πρόβλημα, το σημείο εκκίνησης που είναι πολύ δυσμενές. Στην περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας που διανύουμε και εμείς, αλλά και οι άλλες χώρες, χώρες οι οποίες συνήθως συμβάλλουν στον προϋπολογισμό περισσότερο από ότι εισπράττουν – η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο – δε θέλουν να ανοίξουν το πουγκί τους και να δώσουν περισσότερα. Παράλληλα, υπάρχουν τα νέα κράτη μέλη τα οποία μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και το 2007, τα οποία τότε, στην τρέχουσα περίοδο, επειδή ήταν σε μεταβατική περίοδο, δεν απελάμβαναν πλήρως όλων των επιδοτήσεων. Τώρα όμως είναι πλήρη κράτη μέλη, άρα η πίτα παραμένει η ίδια ή μικραίνει και μοιράζεται σε περισσότερους και μάλιστα φτωχότερους από εμάς.
• Προσπαθούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο πακέτο κονδυλίων, γι’ αυτό ήταν και ο Πρωθυπουργός προχθές στις Βρυξέλλες. Έγινε μία συνάντηση Πρωθυπουργών όλων των λεγόμενων χωρών «φίλων της συνοχής», οι οποίες, κάθε μια ξεχωριστά, διεκδικεί για λόγους εθνικού συμφέροντος το μέγιστο. Σε κάθε περίπτωση όμως, αλλά και για λόγους γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν μπορεί η Ευρώπη να λέει ότι έχει μεγάλες επιδιώξεις και αυτό να μη συνοδεύεται από μία χρηματοδοτική υποστήριξη. Σας υπενθυμίζω ότι με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας νέες αρμοδιότητες πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η μετανάστευση.
• Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να κλείσει την επόμενη εβδομάδα, στις 22 του μηνός, που γίνεται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μπορεί όμως να πάει και το 2013. Ο Πρόεδρος, ο κ. van Rompuy, θα παρουσιάσει μια πρόταση και θα αρχίσει μια διαπραγμάτευση η οποία, ξέρουμε από προηγούμενες διαπραγματεύσεις παρόμοιες, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, μπορεί να είναι ολονύχτια ή μέχρι το πρωί, μπορεί όμως να μην καταλήξει και σε συμφωνία. Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, δραστηριοποιηθήκαμε και συγκροτήσαμε συμμαχίες, με τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς και προωθούν τη συνοχή. Εκεί ήταν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στηρίζει τις δικές μας θέσεις σθεναρά. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βέβαια, στο τέλος, θα πρέπει αυτοί που καλούνται να πληρώσουν, οι πλούσιες χώρες, να δεχτούν να πληρώσουν, διότι αλλιώς δε θα γίνει τίποτα, δε θα υπάρξει συμφωνία. Η συμφωνία απαιτεί ομοφωνία. Δε θέλω να αναφέρω νούμερα, διότι νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμα.
• Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι σαφώς υπέρ των θέσεών μας και διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το Κοινοβούλιο έχει κάποιες αποφασιστικές αρμοδιότητες στον προϋπολογισμό και στον επταετή προϋπολογισμό που θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια καινούργια εμπλοκή με τον προϋπολογισμό του 2013, μια διαφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μην έχουμε προϋπολογισμό. Αυτό είναι ενδεικτικό, νομίζω, της κρίσης που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Πολλές φορές εμείς οι Έλληνες αδημονούμε και είμαστε επικριτικοί για τη συμπεριφορά των ευρωπαίων ή των ευρωπαϊκών οργάνων. Ειλικρινά έχοντας εργαστεί 30 χρόνια στα ευρωπαϊκά όργανα, ποτέ δεν έχω ζήσει μία τόσο βαθιά κρίση. Το συμπέρασμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι ή θα βγούμε όλοι μαζί από την κρίση ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Δεν υπάρχει λύση μόνο για την Ελλάδα ή μόνο για τη Γερμανία.
Για τις δηλώσεις Schultz σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη:
• Νομίζω ότι και η Γερμανία έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί, εδώ και κάμποσο καιρό, ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο, είναι βαθύτερο, δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ή μόνο πρόβλημα του νότου. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι υπάρχει έλλειμμα στην αρχιτεκτονική του Ευρώ. Άλλωστε γι’ αυτό γίνονται και βήματα, το Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αποφασιστούν σημαντικά μέτρα για την τραπεζική ένωση. Αυτό είναι μία επανάσταση.
• Πριν από μερικούς μήνες, αν μας έλεγε κανείς ότι θα έχουμε σε ένα χρόνο από τώρα εγγύηση όλων των καταθέσεων, σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα μας περνούσαν για τρελούς. Σήμερα υπάρχει μία επιτάχυνση, η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη μέχρι τώρα έφτανε πάντα καθυστερημένη. Η λήψη αποφάσεων είναι πολύπλοκη και δεν έχει ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμούς από τις Συνθήκες, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Είναι 27 οι χώρες, υπάρχει ισότητα των χωρών και διαδικασίες. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, αλλά, βέβαια, δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες για να μη ληφθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει, πριν να είναι πολύ αργά.
Για την πιθανότητα επιπρόσθετου πακέτου και σχετικής ρήτρας για τις υπό ύφεση χώρες:
• Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι το βασικό μας επιχείρημα – και του Πρωθυπουργού και όλων μας – δηλαδή, δεν μπορεί να βασιζόμαστε σε στατιστικά στοιχεία τα οποία δίνουν μία εικονική πραγματικότητα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τη σημερινή και σίγουρα δε θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του 2014. Άρα ζητάμε, πρώτον, να υπάρχει μία επικαιροποίηση της στατιστικής βάσης πάνω στην οποία γίνεται το μοίρασμα των χρημάτων και να υπάρχει ενδεχομένως και μία ρήτρα αναθεώρησης εάν τα πράγματα χειροτερεύσουν κι άλλο. Εδώ, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κράτη μέλη, που ακόμα και σήμερα, μετά τη μείωση του ΑΕΠ που έχουμε υποστεί, είναι πολύ φτωχότερα από εμάς. Άρα εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα με την έννοια ότι διεκδικούν και αυτοί ένα σημαντικό ποσό.
• Ο συνολικός προϋπολογισμός καλύπτει όλα τα έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική, συνοχή, τεχνολογία-έρευνα και άλλες πολιτικές. Εδώ ήθελα να τονίσω ότι διεκδικούμε και ένα σημαντικό κονδύλιο για τη νέα πολιτική της μετανάστευσης.
Για το κονδύλι για τη μετανάστευση και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ:
• Όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα πάρουμε ένα σημαντικό κονδύλιο. Βέβαια το σημαντικότερο είναι πώς θα τα απορροφήσουμε, και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
• Έχει βελτιωθεί θεαματικά η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και είμαστε αυτή τη στιγμή πάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών. Θέλουμε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο, διότι το ΕΣΠΑ είναι και θα είναι στο μέλλον, ίσως, ο μοναδικός ή ο κύριος χρηματοδότης δημόσιων επενδύσεων, δεδομένης της λιτότητας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Νομίζω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μπορούν να γίνουν και παραπάνω.
Για την ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Παλαιστίνης:
• Νομίζω ότι για πολλές δεκαετίες η ρευστότητα στην περιοχή δεν ήταν τόσο ψηλή όσο είναι τώρα και αυτό το νιώθουμε και εμείς στο πετσί μας με αυτά που γίνονται στη Συρία. Υπάρχει τώρα και η όξυνση στην περιοχή της Γάζας με το Ισραήλ. Εμείς προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που έχουμε με όλες τις χώρες τις περιοχής. Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν στην Αίγυπτο χθες, είχε ξαναπάει πριν από μερικές εβδομάδες, είναι μία πάρα πολύ σημαντική χώρα για την περιοχή και για εμάς.
15 Νοεμβρίου, 2012