Το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι εταίροι στην ΕΕ, αλλά και η κοινή μεσογειακή τους ταυτότητα και η σημαντική ναυτική παρουσία τους, αποτελούν συστατικά της επιτυχούς συνεργασίας τους σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Υπάρχει συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως σε ζητήματα σχετιζόμενα με τη Μεσόγειο (στο πλαίσιο της EU MED-9) και το μεταναστευτικό. Το συμβατικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων καθορίζεται από το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Μάλτας του 2011, που προβλέπει τη διεξαγωγή τακτικών διμερών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.
Διμερείς Σχέσεις
Μάλτα
Υπάρχει εκατέρωθεν εκπροσώπηση σε επίπεδο Πρεσβειών, οι οποίες λειτουργούν σε Αθήνα και Βαλέτα. Στις 9.12.2004 η χώρα μας ίδρυσε Πρεσβεία στη Μάλτα.
Διμερείς Σχέσεις
Οι μορφωτικές και πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Μάλτας διέπονται από την Μορφωτική Συμφωνία, του 1978, η οποία υλοποιείται μέσω εκτελεστικών προγραμμάτων. Κατά την επίσκεψη του Μελιταίου ΥΠΕΞ, κ. Borg(27.04.2023) υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών νέο Πρωτόκολλο Διμερούς Πολιτιστικής Συνεργασίας. To 2019 ιδρύθηκε Τμήμα Ελληνικών Σπουδών (ΤΕΓ) για τις ανάγκες της ελληνικής παροικίας στη Μάλτα.
Η ελληνική ομογένεια είναι ευάριθμη (1200 περίπου άτομα), με απογόνους 2ης και 3ης γενιάς για τις ανάγκες της οποίας λειτουργεί o Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου. Αντίστοιχα, υπάρχει κοινότητα 3.000-4.000 Μελιταίων, εγκατεστημένων σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά.
ΤΑΓΜΑ ΙΠΠΟΤΩΝ ΜΑΛΤΑΣ
Στις 16.12.2021 ετέθη σε ισχύ η συμφωνία σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας (πλήρης τίτλος: «Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας»). Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βατικανό έχει παράλληλη διαπίστευση και στο Τάγμα Ιπποτών Μάλτας (από 4.10.2022).
Το Τάγμα, εκπροσωπούμενο από τον Μέγα Καγκελάριο, Riccardo Paternò di Montecupo, απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτη, για την συμβολή του στην σύναψη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (Ρώμη, 4.11.2022).
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Μάλτα, δείτε εδώ...
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες της Μάλτας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...
Στοιχεία επικοινωνίας Ελληνικών Αποστολών
Βαλέτα
Πρεσβεία
Επικεφαλής Αρχής: Τασία Αθανασίου, Πρέσβυς
Βαλέτα
Προξενικό Γραφείο
Επικεφαλής: Χριστίνα Τζάλλα, Διοικητικού Προξενικού - Τμηματάρχης Α΄