Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με συχνές ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου, αλλά και διαβουλεύσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Ορόσημο για τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το κείμενο Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας (“Strategic Bilateral Framework”/ SBF) που υπεγράφη στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2021 σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών (η χώρα μας ήταν το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που υπέγραψε SBF με το ΗΒ), στο οποίο προβλέπεται ευρύ φάσμα συνεργασίας των δύο χωρών. Στο κείμενο της SBF εδράζεται και η υπογραφή το Φεβρουάριο 2023, σε επίπεδο Υπουργών Εθνικής Αμύνης, του «Κοινού Οράματος» (“Joint Vision”) για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η SBF υπάγεται σε ετήσια επισκόπηση:
• 1η Ετήσια Επισκόπηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτη, και του τότε Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη, κ. Docherty.
• 2η Ετήσια Επισκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024, στο Λονδίνο, μεταξύ της κας Υφυπουργού Εξωτερικών και του ανωτέρω Βρετανού αξιωματούχου.
Διμερείς Σχέσεις
Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ελλάδα διατηρεί Πρεσβεία στο Λονδίνο (με Προξενικό Τμήμα), Γενικό Προξενείο στην πόλη του Μάντσεστερ και έξι Επίτιμες Προξενικές Αρχές (Μπέλφαστ, Μπέρμιγχαμ, Εδιμβούργο, Γιβραλτάρ, Γλασκόβη, Λιντς). Από πλευράς του, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί Πρεσβεία (με Προξενικό Τμήμα) στην Αθήνα καθώς και Έμμισθες αλλά και Επίτιμες Προξενικές Αρχές. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν σημαντική ιστορική διάσταση, από τον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μέχρι τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Διμερείς Σχέσεις
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείτε εδώ...
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...
Στοιχεία επικοινωνίας Ελληνικών Αποστολών
Λονδίνο
Πρεσβεία
Επικεφαλής Αρχής: Ιωάννης Τσαούσης, Πληρεξούσιος Υπουργός Α'
Λονδίνο
Προξενικό Γραφείο
Επικεφαλής: Χρήστος Γούλας, Γραμματέας Πρεσβείας Γ
Λονδίνο
Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
Επικεφαλής: Παρασκευή Καμπούρογλου, Γενική Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β
Λονδίνο
Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας
Επικεφαλής: Βαρβαρήγου Μαριάννα Γαρυφαλλιά, Γενικός Σύμβουλος Επικοινωνίας Β
Μπέλφαστ
Άμισθο Προξενείο Μπέλφαστ
Επίτιμος Πρόξενος: Γεώργιος Αργυρόπουλος
Μπέρμιγχαμ
Άμισθο Προξενείο Μπέρμιγχαμ
Επίτιμος Πρόξενος: Νικόλαος Μπάτης
Εδιμβούργο
Άμισθο Γενικό Προξενείο Εδιμβούργο
Επίτιμη Γενική Πρόξενος: Μελπομένη Παπαϊωάννου-Πλεύρη
Γιβραλτάρ
Άμισθο Γενικό Προξενείο Γιβραλτάρ
Επίτιμος Πρόξενος: Joseph John Imossi
Γλασκώβη
Άμισθο Προξενείο Γλασκώβη
Το άμισθο Προξενείο Γλασκώβης δεν λειτουργεί προσωρινά. Για προξενικά αιτήματα, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο άμισθο Γενικό Προξενείο Εδιμβούργου ή στο Γενικό Προξενείο Μάντσεστερ
Λιντς
Άμισθο Προξενείο Λιντς
Επίτιμος Πρόξενος: Ελευθερία Γκορτζή-Γιαννούδη
Μάντσεστερ
Γενικό Προξενείο Μάντσεστερ
Γενικός Πρόξενος: Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Πληρεξούσιος Υπουργός Β'