Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο arrow Νέα της Πρεσβείας arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Βρυξέλλες, 13.05.2019)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Βρυξέλλες, 13.05.2019)

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ήταν ένα Συμβούλιο αφιερωμένο σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Λιβύη έως τη Βενεζουέλα. Εκφράσαμε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα.

Ως προς τη Βενεζουέλα ακολουθούμε, όπως πάντα, την ευρωπαϊκή θέση, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μία πάρα πολύ πονεμένη κοινωνία. Οπωσδήποτε, δεν είναι ευρωπαϊκές οι λύσεις που αναφέρονται σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση. Όμως, από πλευράς εθνικών συμφερόντων, το κρισιμότερο σημείο συζήτησης ήταν αυτό που αφορούσε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε αναλυτικά. Εμείς και άλλοι, π.χ. οι Γάλλοι, στηρίξαμε την παρέμβαση αυτή.

Στη δική μου τοποθέτηση είπα ότι εδώ έχουμε ταυτόχρονα ένα θέμα νομιμότητας, το οποίο είχε τεθεί ήδη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το δίκαιο της θάλασσας, που κανείς άλλος δεν ακολουθεί. Πέρα από αυτό το θέμα νομιμότητας, έχουμε ένα θέμα αξιοπιστίας. Τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί αυτή η παρανομία; Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Και ένα προφανές ζήτημα αλληλεγγύης. Δήλωσα το αυτονόητο, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι έγινε δεκτό από όλους, ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων. Εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπήρξε κάποια αντίδραση στη δική σας παρέμβαση στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας; Κάποια δήλωση από τους εταίρους;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως σας λέω, αυτό συζητήθηκε στη διαδικασία του "any other business", άρα η συζήτηση δεν ήταν αναλυτική. Όσοι τοποθετήθηκαν, τοποθετήθηκαν όμως θετικά. Η ίδια η Υψηλή Εκπρόσωπος επανέλαβε τη γνωστή θετικότατη δήλωσή της στο πνεύμα του Μαρτίου του 2018 και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μία ακόμα νέα εστία κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε και κάποια αναφορά και στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων μετά τη Διάσκεψη των Τιράνων;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό συζητήθηκε, αλλά σε άλλη φάση. Δεν θέλω να τα μπερδέψω τα δύο θέματα γιατί όπως σας είπα ήταν τόσο μεγάλο το εύρος της σημερινής συζήτησης. Εμείς θέλαμε να δώσουμε βάρος σε αυτό που θεωρούσαμε ότι είναι αυτή την περίοδο το εθνικά κρίσιμο. Ευχαριστώ πολύ.