Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο arrow Νέα της Πρεσβείας arrow Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τρίτη, 09 Μαΐου 2017

Ο εορτασμός της μέρας της Ευρώπης συμπίπτει με μιαν άλλη, κορυφαία στιγμή για την Ήπειρο μας, τη νίκη των λαών κατά του φασισμού. Το ευγενικό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης πάνω από όλα αντανακλούσε την αγωνία των Ευρωπαίων να μην δουν ξανά ποτέ πόλεμο και ποτέ πια φασισμό στην Ήπειρο μας, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, για την ημέρα της Ευρώπης και τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, έχουμε πράγματι την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη, παρά την θλιβερή παρένθεση των πολέμων που ακολούθησαν την αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε μολονότι η μήτρα που γέννησε το αυγό του φιδιού είναι ακόμη γόνιμη, δημοκρατικές κυβερνήσεις και όχι δικτατορίες κυβερνούν τις χώρες της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία υπαρξιακή στιγμή και μία έντονη κρίση νομιμοποίησης. Είμαστε η πρώτη γενικά Ευρωπαίων, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, που φοβάται ότι η ζωή των παιδιών μας θα είναι χειρότερη από την δική μας. Η κρίση αυτή ανάγεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που διαβρώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και απογειώνουν τις ανισότητες, στο εσωτερικό των κρατών και μεταξύ τους.

Για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να αναστραφούν οι αποτυχημένες αυτές πολιτικές και η Ευρώπη να ξαναβρεί την ψυχή της. Εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Από την όλη διαδικασία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βγει πιο δυνατή και, ιδίως, με ενισχυμένη την κοινωνική και δημοκρατική της διάσταση. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ενδεικτικά, τον πλήρη εξευρωπαϊσμό του ESM ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και την προώθηση μηχανισμών λογοδοσίας τόσο αυτού όσο και του Eurogroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλωσόρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, αν και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξη και συγκεκριμένη.