Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στην ημερίδα για «Το Μέλλον της Ευρώπης»
Η Ευρώπη απογοητεύει σήμερα τους λαούς γιατί οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει ευνοούν τους λίγους, εξουθενώνουν τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη και αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος. Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική η οικονομική διακυβέρνηση, να αποκατασταθούν οι μηχανισμοί αναδιανομής εισοδήματος και το κράτος πρόνοιας, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το Μέλλον της Ευρώπης.
Θα ήταν υποκριτικό, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, να αποδώσει κανείς την έλλειψη εμπιστοσύνης και τη δυσπιστία στο ευρωπαϊκό σχέδιο μόνο στις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Εξάλλου, η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα σύνολο οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών που μπορεί να αντιμετωπισθεί με διαφορετικά μείγματα πολιτικής. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος.
Οφείλουμε να το παραδεχτούμε, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Αποδυνάμωσε το κράτος πρόνοιας, άφησε απροστάτευτους τους πιο ευάλωτους πολίτες. Και τούτο δίχως να βελτιώνει τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις. Ακριβώς το αντίθετο. Οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη παρήγαγαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τις αντίθετες επεκτατικές του Προέδρου Ομπάμα, τόσο υπό όρους οικονομικής ανάπτυξης, όσο και από πλευράς δημιουργίας θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής.
Το ευρωπαϊκό όνειρο για να διασωθεί πρέπει να φύγουμε από την λογική “business as usual”. Η Ευρώπη ή θα ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο ή δεν θα υπάρχει. Από την άλλη μεριά, η πολιτική των ομόκεντρων κύκλων και των κλειστών κλαμπ των ισχυρών, θα διέλυε την Ευρωπαϊκή Ένωση μιαν ώρα αρχύτερα, τόνισε καταλήγοντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Για το σκοπό αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υπέρ της Ευρώπης των πολλών επιλογών, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εντός των προβλέψεων των Συνθηκών και με κριτήριο την πολιτική συμφωνία για εμβάθυνση, πέραν κάθε λογικής αποκλεισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε μια σειρά από στοιχειοθετημένες και καινοτόμες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η στήριξη ενός νέου Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θα περιλαμβάνει και τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης κατά της ανεργίας, η αναδιαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και η αμεσότερη ανάμειξη του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.