Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
greek bulgarian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια arrow Νέα arrow Άρθρο του Πρέσβη της Ελλάδος στη Σόφια κ. Αλέξιου Μάριου Λυμπερόπουλου στο διαδικτυακό περιοδικό ''Diplomatic Spectrum'' για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Άρθρο του Πρέσβη της Ελλάδος στη Σόφια κ. Αλέξιου Μάριου Λυμπερόπουλου στο διαδικτυακό περιοδικό ''Diplomatic Spectrum'' για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023

Άρθρο του Πρέσβη της Ελλάδος στη Σόφια κ. Αλέξιου Μάριου Λυμπερόπουλου στο διαδικτυακό περιοδικό ''Diplomatic Spectrum'' για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας" γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, από το 2017.

Γιατί στις 9 Φεβρουαρίου; Επειδή στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 έφυγε από τη ζωή ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, ο Διονύσιος Σολωμός. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το ποίημα "Ύμνος στην Ελευθερία", οι πρώτοι στίχοι του οποίου αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.

Σήμερα, η ελληνική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε, βέβαια, ανά τους αιώνες, μέσο διεθνούς επικοινωνίας για πολλές χώρες και μια από τις πιο ιστορικές και ανθεκτικές γλώσσες στον κόσμο. Κατά τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο, η ελληνική ήταν η γλώσσα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του εμπορίου στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Η συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην πρώιμη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, στη φιλοσοφία, στις πρώτες φυσικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και στην ιατρική είναι αδιαμφισβήτητη.

Από το 2017 και μετά, ακαδημαϊκά τμήματα σε όλο τον κόσμο που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, καθώς και δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρες του εξωτερικού, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με εκδηλώσεις και δράσεις, που αναδεικνύουν την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας και τη συμβολή της στον γλωσσικό και πολιτιστικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουλγαρία, δημιούργησε και φέτος, ένα επετειακό βίντεο, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές όλων των ηλικιών, που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, τόσο Βούλγαροι όσο και Έλληνες της Βουλγαρίας. Θα είναι ενδιαφέρον να το παρακολουθήσετε εδώ!

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης όσων αγαπούν και μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.staEllinika.com, η οποία λειτουργεί ως ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για όσους αγαπούν την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, βοηθώντας τους να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα και μυθολογία με διαδραστικό και εύχρηστο τρόπο.