Εγκαίνια της έκθεσης «Ελλάδα-Βουλγαρία: Γέφυρες Πολιτισμού για την πρόοδο και την βιωσιμότητα» στη Σόφια
Σε θερμή ατμόσφαιρα, παρουσία πολλών φίλων της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας, έγιναν χθες, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελλάδα-Βουλγαρία: Γέφυρες Πολιτισμού για την πρόοδο και την βιωσιμότητα». Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου 2018, οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο - Μουσείο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας.
Μέσα από 11 αφίσες, η έκθεση αποτυπώνει εκφάνσεις της επιστημονικής συνεργασίας που υλοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες από τις δύο χώρες, και αφορά, κυρίως, την αρχαιολογική ανασκαφική και ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και τη συντήρηση και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου και των μνημείων της μεθορίου. Ταυτόχρονα διαγράφει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον συνεργασίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε ενότητες: Προϊστορικοί Χρόνοι, Αρχαίοι Χρόνοι, Μετρό Θεσσαλονίκης, Μεσαιωνικοί Χρόνοι-Βυζάντιο και Σύγχρονη Εποχή.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, από ελληνικής πλευράς, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης και η Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, κα Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, και από βουλγαρικής, η Υφυπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Αμέλια Γκέσεβα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογιού Ινστιτούτου - Μουσείου της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, Δρ Χρήστο Ποπόφ και ο αντιδήμαρχος Σόφιας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, Δρ. Τοντόρ Τσομπάνοφ. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής νομού Έβρου, κ. Δημήτριος Ρίζος, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, Δρ. Βασίλ Νικόλοφ, εκπρόσωποι πρεσβειών, πλήθος Ελλήνων και Βούλγαρων καλεσμένων.
Η υφυπουργός πολιτισμού της Βουλγαρίας, κα Γκέσεβα, μεταφέροντας χαιρετισμό του Βούλγαρου υπουργού Πολιτισμού, εξέφρασε την υποστήριξη της βουλγαρικής πλευράς στις κοινές προσπάθειες των αρχαιολογικών υπηρεσιών των δύο χωρών, έτσι ώστε αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον. Επιπλέον επεσήμανε ότι η έκθεση, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού.
Στην κοινή ιστορική παρουσία πολλών ετών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, στην περιοχή μας, αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο Έλληνας πρέσβης, υπογραμμίζοντας τον υψηλό συμβολισμό της έκθεσης που απεικονίζει τις κοινές ανασκαφές μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων αρχαιολόγων σε αρχαιολογικούς χώρους των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, στο πέρασμα του χρόνου, δημιούργησαν ένα πρότυπο διμερών σχέσεων που εμπνέει όλες τις χώρες της περιοχής μας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις αποτελούν «πρότυπο ειρήνης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης».
Ο αντιδήμαρχος Σόφιας, δρ. Τσομπάνοφ, σημείωσε ότι στη Σόφια ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα και εξέφρασε τη χαρά του διότι η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της βουλγαρικής και ελληνικής κοινωνίας, ενώ συνεχάρη τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν συμβάλει, ώστε οι δεσμοί αυτοί να παραμένουν ζωντανοί στο πέρασμα του χρόνου. Τόνισε τέλος ότι, ο Δήμος Σόφιας στηρίζει τις πολιτιστικές συνεργασίες, που φωτίζουν το παρελθόν, γιατί έτσι μόνο μπορεί να εξασφαλισθεί ένα ειρηνικό μέλλον για τις επόμενες γενεές.
Το χρονολογικό ξετύλιγμα της έκθεσης, που διαπερνά όλo το φάσμα των αιώνων, αντικατοπτρίζει και τη διαχρονικότητα των πνευματικών δεσμών των δύο χωρών απέναντι σε όμοιους προβληματισμούς, επιδιώξεις και δραστηριότητες, σημείωσε στο χαιρετισμό της η Δρ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα, η «έκθεση να εμπλουτισθεί στο μέλλον, και να επεκτείνεται αενάως, με παρόμοιες κοινές επιστημονικές ενασχολήσεις ή πολιτιστικά γεγονότα που να αφορμώνται από μία κοινή αφετηρία, προσθέτοντας και άλλους κρίκους, περισσότερους και ισχυρότερους, στη σύνδεση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας».
Χαιρετίζοντας τους καλεσμένους εκ μέρους του Μουσείου, ο Δρ Ποπόφ αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων επιστημόνων στους τομείς της αρχαιολογικής έρευνας, της συντήρησης και παρουσίασης της πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτυπώνεται μέσα από την έκθεση, επισημαίνοντας ότι αυτή δημιουργεί νέες προσδοκίες και προοπτική για μελλοντικές δράσεις.