Εικοστός δεύτερος εθνικός φοιτητικός διαγωνισμός μετάφρασης νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας (2022)
Εικοστός δεύτερος εθνικός φοιτητικός διαγωνισμός μετάφρασης νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας (2022)
Το Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Σόφιας «Αγ. Κλήμης της Αχρίδας»), η Εταιρεία Νεοελληνιστών Βουλγαρίας και η Ένωση Μεταφραστών Βουλγαρίας διοργανώνουν τον ΕΙΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ λογοτεχνικού μυθιστορήματος από τη Νεοελληνική στη Βουλγαρική γλώσσα.
Όσοι λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα δοκιμάσουν τις μεταφραστικές τους ικανότητες στις τέσσερις παραδοσιακές κατηγορίες του διαγωνισμού, η γενική ιδέα του οποίου έχει, εν μέρει, επανεξεταστεί φέτος. Προτείνονται δύο κατηγορίες Α (πεζογραφία και ποίηση), που εστιάζουν σε βιβλία που έχουν εκδοθεί πρόσφατα κι έχουν διακριθεί με έγκριτα λογοτεχνικά βραβεία, και δύο κατηγορίες Β (πεζογραφία και ποίηση), μέσω των οποίων στρέφουμε την προσοχή μας σε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς με αφορμή τις επετείους της γέννησής τους. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και σε μια επιπλέον πέμπτη κατηγορία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
Αυτή η ειδική πέμπτη κατηγορία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα, συγγραφέα, ποιητή και ανθρωπιστή Ιάκωβο Καμπανέλλη (1921-2011). Τιμούμε με τον τρόπο αυτό τον θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας στα πλαίσια του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 - Ιάκωβος Καμπανέλλης», όπως ανακηρύχθηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α - ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Προτείνεται απόσπασμα από το μυθιστόρημα [1] του Χρίστου Κυθρεώτη, που εκδόθηκε πρόσφατα, (γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία), εκπροσώπου της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής λογοτεχνίας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α - ΠΟΙΗΣΗ
Προτείνεται ποίημα από την ποιητική συλλογή του Χάρη Βλαβιανού (γεννήθηκε το 1957) «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» [2]
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β – ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Προτείνεται απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) [3]
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β - ΠΟΙΗΣΗ
Προτείνεται ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη (1922–1988) [4].
Αρμόδια κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες μεταφράσεις σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού. Η βράβευση των μεταφραστών που θα διακριθούν, θα γίνει κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εορτασμού της επετείου των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Αγ. Κλήμης της Αχρίδας» τον Ιούνιο 2022. Από την πλευρά της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σόφια θα απονεμηθούν ειδικά διπλώματα στους νικητές.
Οδηγίες συμμετοχής στο διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός μετάφρασης απευθύνεται σε φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Ανώτατων Βουλγαρικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα συμμετοχής σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού. Επιτρέπεται η συμμετοχή σε μία, σε περισσότερες ή και σε όλες τις κατηγορίες.
Ο διαγωνισμός μετάφρασης είναι ανώνυμος. Οι μεταφράσεις πρέπει να είναι γραμμένες σε υπολογιστή σε μορφή Word και να υποβληθούν το αργότερο έως 31.03.2022:
Είτε,
(α) ταχυδρομικώς (χωρίς αποστολέα) σε διεύθυνση (δακτυλογραφημένη): СУ „Св. Кл. Охридски”, Деканат на ФКНФ, Катедра по класическа филология, бул. „Цар Освободител” 15, София 1504 (конкурс по превод).
Είτε,
(β) με απευθείας υποβολή στο γραφείο του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Νέων Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Σόφιας (Πρυτανεία, γρ. 231, τηλέφωνο επικοινωνίας (02) 9308-381), σε σφραγισμένο φάκελο και Διεύθυνση ως ανωτέρω.
Εκτός από τη μετάφραση/μεταφράσεις, στο σφραγισμένο φάκελο θα πρέπει να εσωκλείεται μικρότερος φάκελος, επίσης σφραγισμένος, με το ονοματεπώνυμο του φοιτητή, τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, ειδικότητα και Πανεπιστήμιο. Αν δεν τηρηθεί η αρχή της ανωνυμίας, το υλικό που θα αποσταλεί, δεν θα αξιολογηθεί για το διαγωνισμό.
Τα κείμενα του διαγωνισμού μπορείτε να τα βρείτε στο σύνδεσμο:
http://ngf-bg.com/wordpress/
[1]. Χρίστος Κυθρεώτης. Εκεί που ζούμε. Αθήνα: Πατάκη, 2019. Το μυθιστόρημα απέσπασε το Κρατικό λογοτεχνικό βραβείο της Κύπρου και το βραβείο μυθιστορήματος του ελληνικού περιοδικού «Κλεψύδρα», συμπεριλαμβάνεται στο σύντομο κατάλογο των Κρατικών λογοτεχνικών βραβείων της Ελλάδας.
[2]. Χάρης Βλαβιανός. Αυτοπροσωπογραφία του λευκού. Αθήνα: Πατάκη, 2018. Η ποιητική συλλογή απέσπασε το Κρατικό ελληνικό βραβείο ποίησης, το βραβείο του Ιδρύματος «Πέτρος Χάρης», (Ακαδημία Αθηνών), το βραβείο Public στην κατηγορία «Σύγχρονη ελληνική ποίηση», το βραβείο ποίησης του περιοδικού «Αναγνώστης».
[3]. Μένης Κουμανταρέας. Η συμμορία της άρπας, Αθήνα: Κέδρος, 1993
[4]. Τάσος Λειβαδίτης. Ποίηση. Τόμος Τρίτος 1979-1987. Αθήνα: Κέδρος, 1991