Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στη Σόφια
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουλγαρία σε συνεργασία με τον Τομέα Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Τμήματος Κλασσικών και Νέων Φιλολογιών του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης Αχρίδας», γιόρτασε, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, για πρώτη φορά, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με μια εκδήλωση που στόχο είχε να φέρει πιο κοντά τους δύο γειτονικούς λαούς μέσω της ελληνικής γλώσσας.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία, κ. Βασιλοκωνσταντάκης, ανέπτυξε το σκεπτικό και την επιλογή της 9ης Φεβρουρίου – ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού, στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Σημείωσε τον θεμελιώδη ρόλο της ελληνικής γλώσσας και της σημαντικής συνδρομής της στην ανάπτυξη και την εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι η γλώσσα που εμπλουτίζει ακόμα τον διεθνή επιστημονικό λόγο, που ανέπτυξε και αποτύπωσε την απαρχή των περισσότερων επιστημονικών θεωριών, του φιλοσοφικού στοχασμού, των λογοτεχνικών ειδών και μέσα από μια πορεία πολλών αιώνων έχει καταστεί μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες.
Στη συνέχεια καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και το Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τάρνοβο παρουσίασαν επιστημονικές τους εργασίες. Ο καθηγητής Kiril Pavlikianov έκανε μια παρουσίαση της έρευνάς του στα αρχεία των Αθωνικών Μονών Κασταμονίτου και Καρακάλλου και αναφέρθηκε στα φιλολογικά ευρήματα που αυτά παρουσιάζουν. Η καθηγήτρια Ελένη Κουρμαντζή αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας στην περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και την διαμάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ομιλούμενης γλώσσας και εκείνων που υποστήριζαν την επαναφορά της αρχαίας ελληνικής. Στην επίδραση του ελληνικού στοχασμού της εποχής του Διαφωτισμού στη διαμόρφωση της νεοβουλγαρικής κοινής (αρχές 19ου αι.), αναφέρθηκε στην ομιλία της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Dragomira Valtcheva.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Κύπρου στη Βουλγαρία κ. Αυγουστίδης, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας, μέλη της ελληνικής κοινότητας Σόφιας και πολλοί φοιτητές του Τομέα Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Σόφιας.