Επίσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στη Σόφια
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε εχθές 16.1.2023 στη Σόφια με τον Βούλγαρο Υπουργό Εσωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Ivan Demerdzhiev, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στη ζώνη Σένγκεν.
"Είναι προφανές ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων αποτελεί το απαραίτητο βήμα για την αποφυγή δευτερογενών μεταναστευτικών ροών'', δήλωσε ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι πρέπει να λυθεί ταχύτατα η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν. Χώρες οι οποίες "έχουν επιτυχώς περάσει από όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις".
Ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ivan Demerdzhiev, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μηταράκη για τη στήριξή του, υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Βουλγαρία θα εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Μετά το πέρας της συνάντησής, οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν δηλώσεις στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων:
Ivan Demerdhziev: «Αγαπητέ κ. Νότη Μηταράκη, αξιότιμοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης. Σήμερα, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητήσαμε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στις δύο χώρες, Βουλγαρία και Ελλάδα και θέματα σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν. Ο Υπουργός Μηταράκης δεσμεύτηκε προσωπικά να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, προκειμένου η Αυστρία να αλλάξει τη θέση της σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, και σήμερα αναφερθήκαμε στις συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί και που πρόκειται να διεξαχθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα όσα μοιραστήκαμε κατά τη σημερινή συνάντηση, με κάνουν αισιόδοξο για το γεγονός ότι η ενταξιακή μας διαδικασία, που δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί στο τέλος του περασμένου έτους, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Πιστεύουμε ότι κάνουμε τα σωστά βήματα, πιστεύουμε ότι τα βήματα αυτά αξιολογούνται και, στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαμε σήμερα και εκείνων που θα έχουμε με την αυστριακή πλευρά τις επόμενες εβδομάδες, είμαι αισιόδοξος ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, όπως είπα, στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Με τον Έλληνα ομόλογό μου συζητήσαμε ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα: τον τρόπο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, και συγκεκριμένα τα σύνορα εκείνα για τα οποία φέρουμε την ευθύνη φύλαξης η Βουλγαρία και η Ελλάδα - τα σύνορα με την Τουρκία. Συμφωνήσαμε, ότι στο σημείο αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής και ότι πρέπει να συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στη διαδικασία αυτή στηρίζοντας και τις δύο χώρες. Καταλήξαμε στην ίδια άποψη, ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ένωση και τα άλλα κράτη-μέλη σε αυτό το θέμα, αξιοποιώντας τις διασκέψεις που πρόκειται να γίνουν στη Σόφια, 2 Φεβρουαρίου και στις 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αφιερωμένες, συγκεκριμένα, στη μετανάστευση, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Στόχος είναι να προσελκύσουμε την προσοχή της Επιτροπής και της Ένωσης και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα μας κατά της παράνομης μετανάστευσης».
«Ο συνάδελφός μου, ο κ. Μηταράκης, δεσμεύτηκε επίσης να μεσολαβήσει σε αυτές τις συνομιλίες και να υπερασπιστεί τη θέση ότι η Επιτροπή πρέπει να βοηθήσει τα δύο κράτη με οικονομικά και όλα τα άλλα μέσα και πόρους, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστες τεχνικές εγκαταστάσεις και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε με επιτυχία τα σύνορα της Ένωσης. Και οι δύο χώρες θεωρούμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία αποτελεί κλειδί για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών. Θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε με έναν ιδιότυπο τρόπο μεσολαβητές στον διάλογο ανάμεσα στην Επιτροπή και στην Τουρκία, έτσι ώστε τα προβλήματα που έχουμε εμείς με την παράνομη μετανάστευση, τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με την παράνομη μετανάστευση, να επιλυθούν με τρόπο που να είναι αποδεκτός τόσο από την Ένωση όσο και από την Τουρκία. Οι συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση με κάνουν να αισιοδοξώ ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης τους επόμενους μήνες θα είναι όλο και καλύτερος και όλο και πιο αποτελεσματικός. Σας ευχαριστώ!», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών.
Νότης Μηταράκης: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στη φιλόξενη Σόφια και στους χώρους του Υπουργείου Εσωτερικών όπου πριν απο λίγο συναντήθηκα με το συνάδελφο και φίλο Αναπληρωτή Π/Θ και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ivan Demerdziev, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη φιλοξενία του. Ελλάδα και Βουλγαρία, διατηρούμε παραδοσιακά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να συζητούμε με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο ζήτημα της μετανάστευσης. Προκλήσεις οι οποίες υφίστανται, εξαιτίας της γεωγραφική θέσης των χωρών μας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως κράτη πρώτης υποδοχής των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστές οι θέσεις μας, όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Απαιτείται ένα αυστηρό και αποτελεσματικό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ενώ, έντονη είναι η ανάγκη επίδειξης ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις.
Είναι προφανές ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι το απαραίτητο βήμα για την αποφυγή δευτερογενών ροών. Και άμεσα μπορούμε να προχωρήσουμε σε βήματα καλύτερης διαχείρισης ροών, στα οποία η χώρα μας θα χαρεί να συνεισφέρει. Ιδιαίτερα τονίσαμε το θέμα της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν, ένα ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ένταξη η οποία δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, από το σύνολο των κ-μ της ΕΕ, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο πλαίσιο εν λόγω πρωτοβουλίας, συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Karl Nehammer και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Gerhard Karner, με τους οποίους πραγματοποιήσαμε ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις. Επίσης, την Τετάρτη μεταβαίνω στο Βουκουρέστι, για να συναντηθώ με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας κ. Lucian Bode. Είναι προφανές ότι πρέπει ταχύτατα να λυθεί η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σέγκεν. Χώρες που έχουν επιτυχώς περάσει από όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις».
«Η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη για το σύνολο της ΕΕ αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς θα ενωθούμε πλέον οδικά, εντός ζώνης Schengen, με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές μεταφορές αλλά και για τον τουρισμό. Πέραν όμως των πρακτικών αποτελεσμάτων της, η διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν θα εκπέμψει και ένα σήμα ενότητας και ισχύος της ΕΕ σε μία περίοδο κατά την οποία η ήπειρός μας δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Β’ΠΠ. Να σημειώσω ότι για την πρωτοβουλία αυτή, είμαστε σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».