Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια στην εφ. «ΣΤΑΝΤΑΡΤ»
Η εφ. ευρείας κυκλοφορίας «ΣΤΑΝΤΑΡΤ» δημοσιεύει σήμερα ολοσέλιδη συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Θρασύβουλου Σταματόπουλου, (με φωτογραφία και σύντομο βιογραφικό), με υπέρτιτλο «Είμαστε πραγματικοί γείτονες», τίτλο «Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ» και υπότιτλο «Μπορούμε να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας από την κρίση, πιστεύει ο Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος», την οποία παραθέτουμε:
1. Εξοχώτατε κ. Πρέσβη, τι προβλήματα για την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και για την ελληνική κοινωνία μπορούν να προκύψουν στην πορεία της επικείμενης αναδιαπραγμάτευσης των όρων για τη χρηματοοικονομική στήριξη εκ μέρους της Ευρωζώνης;
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να τονίσω ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι ένα σημαντικό και πολύ θετικό γεγονός. Μία περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας έλαβε τέλος μέσω απόλυτα δημοκρατικών διαδικασιών. Η νέα αυτή κυβέρνηση ευρύτατου πολιτικού φάσματος αναλαμβάνει με σαφή λαϊκή εντολή ένα πολύ δύσκολο έργο, σε μία περίοδο δύσκολη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οι αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση, δεν μπορούμε να πούμε όμως με βεβαιότητα ότι αποτελούν και την οριστική θεραπεία όσον αφορά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και όχι μόνο. Συνεπώς η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης συνεχίζεται.
2. Πως αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις ανειλημμένες δεσμεύσεις προς τους εταίρους της στην ΕΕ;
Η Ελλάδα δεν προσπαθεί να αποφύγει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της. Παράλληλα, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της «οικονομικής συνταγής» που πρέπει να ακολουθηθεί για έξοδο από την κρίση αποφεύγοντας τη συνεχιζόμενη ύφεση και αύξηση της ανεργίας, που οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.
3. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης υποδέχτηκαν με ανακούφιση την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα. Ωστόσο, στη Δυτική Ευρώπη ακόμα δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη…
Εδώ και περίπου τρία έτη βλέπουμε κατά καιρούς δημοσιεύματα σχετικά με επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, τα οποία αποδείχτηκαν αβάσιμα και απλώς έπληξαν την αξιοπιστία των ΜΜΕ που τα υιοθέτησαν και τα συμφέροντα αυτών που τα προωθούν. Υπάρχει άλλωστε σημαντική αντίθετη αρθρογραφία που προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η έναρξη μιας διαδικασίας αποσύνθεσης της ευρωζώνης.
4. Πως πρέπει να επιλύονται κατά τη γνώμη σας τα προβλήματα της ευρωζώνης;
Ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οικονομικής κρίσης και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα συλλογικά και συνολικά. Πιστεύω ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ όπως κάποιοι πιθανολογούν, ίσως και λόγω ιδιοτελών συμφερόντων ορισμένοι εξ αυτών, όχι μόνο δεν θα προσέφερε λύσεις, αλλά θα επέτεινε το πρόβλημα και πιθανότατα θα οδηγούσε στην δημιουργία φυγόκεντρων δυνάμεων και έξοδο από την Ευρωζώνη και άλλων χωρών.
Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση εξόδου από το Ευρώ και άλλωστε ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. Συνεπώς και η νέα κυβέρνηση που προέκυψε δεσμεύεται από αυτήν την θέση της ελληνικής κοινωνίας και θα πράξει παν το δυνατόν ώστε να μην μείνει χώρος για τέτοιου είδους εικασίες.
5. Οι χιλιάδες Βούλγαροι που μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα αισθάνονται φόβο για ενδεχόμενες πράξεις βίας και ξενοφοβίας εναντίον των μεταναστών. Η ανησυχία τους μάλλον ενισχύθηκε ύστερα από την προεκλογική δέσμευση του νεοεκλεγμένου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «να καταστήσει τις πόλεις ελληνικές»;
Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα και η πάταξη φαινομένων εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Είναι γνωστό το πρόβλημα και η τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από αυτό το φαινόμενο, το οποίο, χωρίς βέβαια να αποτελεί τη μοναδική αιτία, συντελεί στην άνοδο της εγκληματικότητας. Η ελληνική κυβέρνηση συνεπώς δηλώνει αποφασισμένη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρομαι στους δυστυχείς εκείνους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια, πολλές φορές εξαθλιωμένοι, χωρίς έγγραφα, χωρίς κάποιο σαφή προσανατολισμό. Έχουν το δικαίωμα να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι δυνατόν όμως να αφήνονται στην τύχη τους χωρίς το κράτος να λαμβάνει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
6. Ποια η γνώμη σας για τους Βούλγαρους που διαμένουν στην Ελλάδα;
Οι Βούλγαροι πολίτες προέρχονται από χώρα-μέλος της Ε.Ε. και η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, ενώ υπόκεινται στην κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. Συνεπώς δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας για τους Βούλγαρους που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
7. Πώς θα επηρεάσουν τη Βουλγαρία στο μέλλον οι δυσκολίες της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μας;
Οι οικονομίες των χωρών μας έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες και σταθερές επενδύσεις στη Βουλγαρία δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε αλματωδώς καθώς και ο εκατέρωθεν τουρισμός με την ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό. Πολλοί Βούλγαροι, οι οποίοι συνέβαλλαν με την εργασία τους στην ανάπτυξη της Ελλάδας, ζουν εκεί, δημιουργήθηκαν κοινές επιχειρήσεις, αναπτύχθηκαν κοινά διασυνοριακά προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών και την βελτίωση του επιπέδου ζωής των τοπικών κοινωνιών, δημιουργήθηκαν νέες συνοριακές διαβάσεις, αναπτύχθηκε η συνεργασία σε πολιτιστικό, ενεργειακό, στρατιωτικό και αστυνομικό επίπεδο. Η επικοινωνία μεταξύ των λαών μας πλέον είναι πιο εύκολη, υπάρχουν πολλοί μικτοί γάμοι, περνάμε τις διακοπές μας μαζί είτε στις ελληνικές θάλασσες είτε στα χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας. Είμαστε πραγματικοί γείτονες και οι δυσκολίες του γείτονα δεν μπορούν να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Αυτό ισχύει τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την Ελλάδα, γι’ αυτό έχει σημασία αυτοί που διαμορφώνουν και λαμβάνουν αποφάσεις να χειρίζονται το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα. Πιστεύω όμως ότι μαζί και μέσω της ανάπτυξης ακόμα στενότερης συνεργασίας οι όποιες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν πιο ανώδυνα.
8. Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητές σας ως νέος Έλληνας πρέσβης στη Βουλγαρία; Τι καταδεικνύει η επίσκεψη Πλεβνελίεφ στην Ελλάδα σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;
Παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η κατασκευή έργων υποδομής, η ενέργεια (και εδώ αναφέρω ως ένα παράδειγμα τον αγωγό διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας), το εμπόριο και οι εξαγωγές και η από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας. Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν. Πιστή στην πολιτική στήριξης που εφαρμόζει τις τελευταίες δεκαετίες, και στο ζήτημα αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Βουλγαρίας.
Η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Πλεβνελίεφ, σε σύντομο διάστημα μετά το πέρας των εκλογών στην Ελλάδα, μαρτυρά το υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κοινή γνώμη αντέδρασε πολύ θετικά και εξετίμησε την παρουσία και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της φίλης Βουλγαρίας. Η επίσκεψη αυτή δίνει νέα ώθηση στην επέκταση της ήδη ιδιαίτερα στενής μας συνεργασίας, αποτελέσματα της οποίας αναμένω να δούμε ήδη στους επόμενους μήνες, για την επίτευξη των οποίων αρκετοί από εμάς και από τις δύο πλευρές εργαζόμαστε εντατικά.