Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
greek bulgarian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια arrow Νέα arrow Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια, Θρασύβουλου Σταματόπουλου, στην εφ. «Νοβινάρ»

Συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια, Θρασύβουλου Σταματόπουλου, στην εφ. «Νοβινάρ»

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012

Η εφ. «ΝΟΒΙΝΑΡ» δημοσίευσε σήμερα συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια, Θρασύβουλου Σταματόπουλου, προαναγγέλοντας την πρωτοσέλιδα με τίτλο «Πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια: Είμαστε γείτονες, σύμμαχοι και εταίροι» και υπότιτλους «Η Βουλγαρία ως χώρα έχει να παρουσιάσει ένα συνολικά θετικό ισοζύγιο από την ένταξή της στην Ε.Ε.» και «Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Βουλγαρία».

Η συνέντευξη πλαισιώνεται από έγχρωμη φωτογραφία του Πρέσβη και σύντομο βιογραφικό του. Δημοσιεύεται επίσης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας: http://novinar.bg/news/trasivulos-stamatopulos-nie-sme-sasedi-saiuznitci-i-partniori_NDEyMDsxOQ==.html

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

«Ερώτηση: Εξοχότατε, ποιά είναι η εικόνα της Βουλγαρίας στην Ελλάδα πέντε χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ;

Πρέσβης: Η Βουλγαρία όπως και η Ελλάδα αναμφίβολα ωφελήθηκαν από την ένταξή τους στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία αλλά και άλλες χώρες μετά την κατάρρευση των καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι κοινωνίες τους δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από αυτά, κυρίως κατά τη δεκαετία του ’90.

Σήμερα είναι σαφές ότι η εικόνα της Βουλγαρίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη την περίοδο, μεταξύ άλλων και στον τομέα της οικονομίας και αναμφίβολα αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα η οποία είναι ορατή στην Ελλάδα. Άλλωστε, με την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια, πέρα από γείτονες, είναι πλέον σύμμαχοι και εταίροι, κάτι που συνεπάγεται στενότερη συνεργασία και καλλίτερη γνώση του ενός για τον άλλο.

Ερώτηση: Ποιες είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και οι αδυναμίες της Βουλγαρίας σε αυτή την περίοδο:

Πρέσβης: Προσωπικά πιστεύω ότι η ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και θετικότερα γεγονότα στην σύγχρονη ιστορία της. Θεωρώ ότι η Βουλγαρία μετά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται σε θετική τροχιά και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τον οικονομικό τομέα. Σαφώς υπάρχουν και προβλήματα τα οποία καλείται όπως κάθε χώρα να επιλύσει. Μάλιστα, πολλές φορές οι επιλογές είναι χρονοβόρες, σύνθετες και απαιτούν θυσίες, ενώ μπορεί και να ξεπερνούν τα όρια της κάθε χώρας, όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση. Όμως στο πλαίσιο ενός κοινού σχηματισμού και με την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ εταίρων, είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν. Θεωρώ ότι η Βουλγαρία ως χώρα έχει να παρουσιάσει ένα συνολικά θετικό ισοζύγιο από την ένταξή της στην Ε.Ε., είναι εύκολο να το δει κανείς συγκρίνοντάς την με χώρες της περιοχής οι οποίες βρίσκονται σε προενταξιακή τροχιά.

Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε το επενδυτικό κλίμα και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στη Βουλγαρία:

Πρέσβης: Είναι αλήθεια, ότι κατά την περασμένη δεκαετία, ένας από τους κύριους στόχους της Βουλγαρίας ήταν η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Χάρις σε συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα, όπως η ευνοϊκή φορολογική νομοθεσία και οι σχετικά απλές διαδικασίες για την ίδρυση μίας νέας εταιρείας, η Βουλγαρία κατάφερε-πριν την διεθνή οικονομική κρίση-να προσελκύσει ένα σημαντικό ποσό άμεσων ξένων επενδύσεων. Παρόλα αυτά, η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε το επενδυτικό περιβάλλον στη Βουλγαρία, βλέποντας το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων να μειώνεται κατά τα τελευταία έτη. Οι προκλήσεις συνεπώς είναι υψηλότερες από πριν και οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα και να προβούν σε αλλαγές, οι οποίες θα αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τα αντικίνητρα που οι επενδυτές αντιμετωπίζουν, όπως γραφειοκρατικές δυσκολίες ή ασταθές νομοθετικό πλαίσιο σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, και μιλώντας ως φίλος, αλλά και ως εκπρόσωπος χώρας που έχει αποδείξει το μεγάλο επενδυτικό της ενδιαφέρον στη Βουλγαρία, οφείλω να πω ότι ενέργειες που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αυτές των τελευταίων μηνών που αφορούν τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κινδυνεύουν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν ένα ακόμη φιλικότερο περιβάλλον για τις επενδύσεις, όπως η οριστικοποίηση των ανακοινωμένων τροποποιήσεων των νόμων αναφορικά με τις επενδύσεις και τους δημόσιους διαγωνισμούς και η μείωση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, μέσω των υπηρεσιών μίας στάσης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ερώτηση: Η κρίση στην Ελλάδα δεν φέρνει τίποτα το καλό στην Βουλγαρία. Με ποιο τρόπο η χώρα μας θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα;

Πρέσβης: Η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί εθνική εκδήλωση μίας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης η οποία ξεκίνησε εκτός Ευρώπης και απαιτεί συνολική και εναρμονισμένη αντιμετώπιση από όλους τους εταίρους στο πλαίσιο της Ε.Ε. Θα συμφωνήσω βέβαια με την διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μου δεν βοηθά κανένα και ιδιαίτερα τους γείτονες.

Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Βουλγαρία με περίπου 3 δις ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο (αναφέρω ενδεικτικά τομείς όπως ο τραπεζικός, ο κατασκευαστικός, ο ενεργειακός, ο τουριστικός κ.α.) και δημιουργία περίπου 100.000 θέσεων εργασίας, Παρά την κρίση, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε το 2011 κατά 18%, ενώ για τη Βουλγαρία η Ελλάδα αποτελεί τον 5ο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση στην ίδρυση κοινών εταιρειών ιδιαίτερα στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενώ αρκετοί Βούλγαροι αλλά και Έλληνες πολίτες εργάζονται εκατέρωθεν των συνόρων. Συνεπώς είναι φανερό ότι οι ελληνοβουλγαρικές οικονομικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές και οι οικονομίες μας συνδέονται στενά και μοιραία αλληλοεπηρεάζονται. Παρακολουθούμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα όταν αυτοί που διαμορφώνουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις και στις δύο χώρες το συνειδητοποιούν αυτό και χειρίζονται τα ζητήματα με τη δέουσα σοβαρότητα και διορατικότητα.

Η Βουλγαρία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης σε δύο επίπεδα:

-Σε ευρωπαϊκό επίπεδο-έστω και αν δεν αποτελεί μέλος της ευρωζώνης-με τις θέσεις της όσον αφορά τρόπους αντιμετώπισης αλλά και δημιουργίας θεσμών, οι οποίοι θα θωρακίζουν μελλοντικά τις χώρες μέλη απέναντι σε κρίσεις. Μπορούμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. να προωθήσουμε επίσης κοινές θέσεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

-Σε διμερές επίπεδο με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και της πολιτικής και πρακτικής συνεργασίας. Ήδη υλοποιούνται σχέδια κοινού ενδιαφέροντος και διασυνοριακής συνεργασίας, όπως οι συνοριακές διαβάσεις, η κατασκευή ενεργειακών έργων, η κοινή αστυνόμευση τουριστικών περιοχών, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο τουρισμός, κ.α. Οι συχνές επαφές σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών όπως οι πρόσφατες επισκέψεις του Προέδρου κ. Ρ. Πλεβνελίεφ στην Ελλάδα και του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Δ. Αβραμόπουλου στη Βουλγαρία, καταδεικνύουν το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ μας και την πρόθεση των ηγεσιών μας να συνεργαστούν για το ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων, προς όφελος της βελτίωσης του επιπέδου ζωής των δύο λαών μας. Θέλω εδώ να συμπληρώσω ότι βρίσκεται υπό προετοιμασία και η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα περί τα τέλη του έτους.

Ερώτηση: Πώς η Βουλγαρία θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων σχετικά με την ένταξή της στον χώρο Σέγκεν;

Πρέσβης: Η θέση της Ελλάδας είναι σαφώς υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν. Αυτή η ένταξη βέβαια είναι μία απόφαση που απαιτεί συλλογική συναίνεση από τις χώρες μέλη. Θεωρώ ότι η Βουλγαρία από τεχνικής πλευράς έχει εκπληρώσει τα κριτήρια εισόδου στο Σένγκεν. Σίγουρα σημαντική είναι η έκθεση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης της Ε.Ε. για τη χώρα και νομίζω ότι η Βουλγαρία θα καταφέρει να έχει μία θετική αξιολόγηση, καθώς σημειώνει συνεχή πρόοδο στους τομείς κλειδιά που αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της αναμόρφωσης λειτουργίας του δικαστικού συστήματος. Η πρόοδος αυτή δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική που έχει. Άλλωστε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι προς όφελος της βουλγαρικής κοινωνίας και όλων των Βουλγάρων. Νομίζω ότι οι εκθέσεις προόδου από πλευράς Ε.Ε. αποτελούν το κλειδί για την άρση των οποιωνδήποτε επιφυλάξεων από ορισμένες χώρες μέλη όσον αφορά την ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν.

Ερώτηση: Η Ελλάδα ζει από μία συμφωνία μέχρι την άλλη συμφωνία. Τι πράττουν οι Ελληνικές Αρχές όταν λείπει κοινωνική υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις;

Πρέσβης: Αναμφίβολα, η οικονομία και ευρύτερα η κοινωνία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μία από τις δυσκολότερες δοκιμασίες στην πορεία της χώρας. Το έργο της κυβέρνησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά δεν είναι καθόλου εύκολο, αντιθέτως επιβάλλει τη λήψη ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων και την ανάληψη δράσεων που είναι, την παρούσα στιγμή, επίπονες για το λαό. Όμως θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να αντιδρά με υπομονή και ωριμότητα απέναντι στα διλήμματα και τις επιλογές που του τίθενται. Η απόφασή του να υποστεί θυσίες για ένα καλύτερο αύριο επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου. Η πρόσφατη ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων από τη Βουλή ήταν ακόμη μία δύσκολη στιγμή. Ο ελληνικός λαός όμως, αναμένει και τα θετικά αποτελέσματα αυτών των θυσιών και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό και από τους εταίρους μας. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη σταθεροποίηση και επιστροφή στην ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της χωρίς διεθνή στήριξη και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων, ιδιαίτερα μετά τις θετικές αποφάσεις του πρόσφατου eurogroup. Ήδη όλοι εκείνοι που εδώ και αρκετούς μήνες διέδιδαν σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, διαψεύστηκαν.

Ερώτηση: Η ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού χώρου τρέφεται από κοινωνικο-οικονομικούς καταλύτες. Η «Χρυσή Αυγή» κήρυξε ότι αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας. Μπορούν παρόμοιες προεκτάσεις του κοινωνικού ρεβανσισμού κατά των παραδοσιακών κομμάτων να οδηγήσουν σε κάτι εποικοδομητικό;

Πρέσβης: Στην επιστήμη της φυσικής υπάρχει ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης. Σίγουρα για όλα τα φαινόμενα στη φύση όπως και στην κοινωνική ζωή, μέρος και της οποία είναι και η πολιτική, υπάρχουν πάντα αποτελέσματα και αιτίες που τα προκαλούν και μπορούν λογικά να ερμηνευθούν. Τα παραδοσιακά κόμματα, όπως τα αποκαλείτε, θα πρέπει να αναλύσουν και να κατανοήσουν τις αιτίες κάποιων αποτελεσμάτων και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάποια λάθη ή ανεπάρκειες του παρελθόντος. Αυτή βέβαια είναι μία διαδικασία η οποία απαιτεί ψυχραιμία, όραμα, χρόνο, σχεδιασμό και δράση.

Επειδή το ζήτημα του κόμματος της «Χρυσής Αυγής» και η εν γένει στάση του έχουν απασχολήσει τον βουλγαρικό αλλά και τον διεθνή Τύπο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί πρόσφατο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε την εμφάνιση παρόμοιου ιδεολογικού υπόβαθρου πολιτικών σχηματισμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σε ορισμένες μάλιστα εκ των οποίων συμμετείχαν και σε κυβερνητικά σχήματα ή στήριζαν κυβερνήσεις. Συνεπώς είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα συνολικότερα.»

(σ.σ. η απάντηση στην τελευταία ερώτηση δημοσιεύεται μόνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας).