Συνέντευξη του Πρέσβυ της Ελλάδας στη Σόφια, Θρασύβουλου Σταματόπουλου, στην εφ. STANDART
Δημοσιεύθηκε στη σημερινή ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της ευρείας κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο βουλγαρικής εφημερίδας STANDART (μετά από σχετική διευθέτηση του ΓΤΕ Σόφιας), συνέντευξη του Έλληνα Πρέσβη στη Βουλγαρία, κ. Θ. Σταματόπουλου, η οποία εκτείνεται σε 2 σελίδες της εν λόγω εφημερίδας και συνοδεύεται από φωτογραφία του Πρέσβη. Ο γενικός τίτλος που θέτει ο δημοσιογράφος κ. Λιουμπομίρ Μιχάιλοφ στον οποίο παραχωρήθηκε η συνέντευξη είναι: «Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα» με υπότιτλο «Για το δράμα στην Κύπρο χρειάζεται εντελώς διαφορετική συνταγή».
Το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Σταματόπουλος δημοσιεύεται πλήρως στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ στο σύνδεσμο
http://www.standartnews.com/mneniya/poslanik_stamatopulos_investitorite_se__vrashtat_v_gartsiya-184421.html και με ορισμένες μικρές περικοπές στην έντυπη μορφή της:
- Εξοχότατε, στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, θεωρούν ότι η αποκατάσταση της Ελλάδας κινδυνεύει λόγω της κυπριακής κρίσης. Είναι βάσιμη αυτή η άποψη;
Έχω υποστηρίξει και σε παλαιότερη συνέντευξή μου ότι κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος όταν μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της ευρωζώνης αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι οικονομίες μας κάτω από την κοινή ευρωπαϊκή στέγη έχουν καταστεί σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξαρτώμενες. Υπάρχει διακίνηση κεφαλαίων, επιχειρήσεων, εργαζομένων, εμπορευμάτων, κλπ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς η κρίση που εκδηλώνεται σε ένα κράτος μέλος, όπως η Κύπρος, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μας επηρεάζει όλους.
Όπως είναι φυσικό, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν διευκολύνεται από αυτή την αρνητική εξέλιξη, αφού άλλωστε πάνω από εκατό ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αρκετά φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα είχαν τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, ενώ το διμερές εμπόριο και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
- Ποια η διαφορά ανάμεσα στο κυπριακό δράμα και στην ελληνική κρίση και πώς αυτό επηρεάζει την χώρα σας;
Η κρίση στην Κύπρο αφορά κυρίως το τραπεζικό σύστημα της χώρας και την λειτουργία του, ενώ στην Ελλάδα επικεντρώνονταν στα δημόσια οικονομικά. Είναι δύο περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όπως ανέφερα και παραπάνω οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και αναμφίβολα, όπως η Κύπρος επηρεάστηκε όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα και η χώρα μου τώρα αντιμετωπίζει αρνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Παρόλα αυτά θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο σε σχέση με την Κύπρο όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης, η οποία στη χώρα μου ξεκίνησε το 2009 και τώρα βρίσκεται σε μία ηπιότερη κατάσταση.
- Θα πωλήσει η Κύπρος τις τράπεζές της στην Ελλάδα, όπως στην Ρωσία και την Ουκρανία;
Προς αποφυγή δημιουργίας έντονης ανησυχίας και αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών όσον αφορά τις καταθέσεις, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην έγκριση της εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνική τράπεζα. Το μήνυμα που θελήσαμε να στείλουμε είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταθέτες στην Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτό έγινε κατανοητό.
- Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον στην αίθουσα εντατικής παρακολούθησης, ωστόσο ακόμη νοσηλεύεται. Τι σημαίνει αυτή η μεταφορά; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φάνηκε επίσης αισιόδοξος για την κατάσταση.
Η ελληνική οικονομία, μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού, δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει σε σχέση με το 2012, αφού έχουμε ήδη από τις αρχές του 2013, εκδήλωση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από μέρους μεγάλων εταιρειών στη χώρα μου-αναφέρω ως παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά. Ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιείται μέσω του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσής του που προχωρά, ο αριθμός των καταθέσεων αυξάνει (αύξηση κατά 1,9% κατά το Φεβρουάριο του 2013, η οποία συνεχίστηκε και το Μάρτιο, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται πλέον στα 165,5 δις ευρώ περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας)-δείγμα της εμπιστοσύνης που επαναποκτούν οι καταθέτες, τα έξοδα του δημόσιου τομέα και τα ελλείμματα μειώνονται, οι εξαγωγές αυξάνονται. Παράλληλα αναμένουμε μία θετική, για την ελληνική οικονομία, τουριστική περίοδο, η οποία θα φέρει έσοδα στην ελληνική οικονομία πάνω από 11 δις ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς αρμόδιων φορέων, κάτι που αναμένουμε να σηματοδοτήσει την αρχή της εξόδου από την ύφεση που μαστίζει την οικονομία της Ελλάδας.
Όλα τα παραπάνω έγιναν μετά από σκληρές προσπάθειες και περικοπές των εισοδημάτων του ελληνικού λαού, εν μέσω αμφισβητήσεων και πολεμικής που δέχτηκε η χώρα μου σχετικά με το αν μπορεί να τα καταφέρει, μέσω σεναρίων για άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές του 2012 και τον σχηματισμό της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης, λειτούργησε θετικά, όμως πιο πολύ μέτρησε η θέληση του ελληνικού λαού να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
-Τι πρέπει να γίνει ακόμη;
Βέβαια η προσπάθεια και η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες και καθημερινές: Ιδιωτικοποιήσεις, αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, μέτρα για τη στήριξη της αγοράς και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είναι μόνο μερικά από τα καυτά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι, παρά τις σοβαρές δυσκολίες, βρισκόμαστε σε θετική κατεύθυνση, με τη δέσμευση του λαού για έξοδο από την κρίση ακόμη να κυριαρχεί, ενώ φαίνεται πως και οι εταίροι μας αρχίζουν να το κατανοούν αυτό και να το αναγνωρίζουν.
- Τί θα μπορούσαμε να αναμένουμε από τις βουλγαρο-ελληνικές σχέσεις φέτος, κατά το έτος δηλαδή που η Βουλγαρία υφίσταται μια πολιτική κρίση;
Οι ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και θα συνεχίσουν έτσι. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις αυτές έχουν ενδυναμωθεί, αφού επιπλέον έχουμε καταστεί σύμμαχοι και εταίροι. Οι σχέσεις αυτές δεν επηρεάζονται από οποιαδήποτε είδους παροδική κρίση, γιατί έχουν βαθιές ρίζες και βασίζονται στην ειλικρινή διάθεση των πολιτικών ηγεσιών μας να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων προς όφελος των δύο λαών μας, με γνώμονα το μακροπρόθεσμο κοινό μας όφελος.
Ως καλοί γείτονες και εταίροι που είμαστε, θα δουλέψουμε μαζί να ξεπεράσουμε και τα φετινά αλλά και τα αυριανά προβλήματα που ίσως προκύψουν, αφού και οι δύο έχουμε εδώ και πολλά χρόνια κατανοήσει και εμπεδώσει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης, της συνεργασίας, της καλής γειτονίας, θέτοντας οριστικά στο περιθώριο παλαιότερους αντιπαραγωγικούς ανταγωνισμούς και νομίζω ότι αποτελούμε πρότυπο συνεργασίας για την υπόλοιπη περιοχή.