Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
greek english
Γενικό Προξενείο Τορόντο
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Γενικό Προξενείο Τορόντο arrow Νέα arrow Ένα αριστούργημα από το Μουσείο Ακρόπολης στο Τορόντο: η Κόρη αρ. 670 στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο

Ένα αριστούργημα από το Μουσείο Ακρόπολης στο Τορόντο: η Κόρη αρ. 670 στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022

1

Kore 670, © Acropolis Museum, photo: Giorgos Vitsaropoulos

Από τις 12 Μαρτίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022 οι επισκέπτες του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο στο Τορόντο (ROM- Royal Ontario Museum) θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να εκτιμήσουν από κοντά την ομορφιά της Κόρης αρ. 670, ενός σπάνιου και πολύ καλά διατηρημένου δείγματος αρχαϊκής τέχνης από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης.

Το εξαιρετικό αυτό άγαλμα διατίθεται προσωρινά στο ROM από το Μουσείο Ακρόπολης στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής εκθεμάτων που υλοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Στο ίδιο πλαίσιο, δύο παναθηναϊκοί αμφορείς από τη συλλογή του ROM θα εκτεθούν στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 20 Ιουνίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Η Κόρη αρ. 670 υπολογίζεται ότι φιλοτεχνήθηκε μεταξύ των ετών 520-510 π.Χ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πιο όμορφα γλυπτά που έχουν βρεθεί στο χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Οι Κόρες, τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, ήταν το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς, στην Ακρόπολη, κατά την Αρχαϊκή Εποχή. Όπως και άλλα γλυπτά της Ακρόπολης, έπεσαν θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών το 480 π.Χ. Η απόφαση των Αθηναίων να θάψουν τα συντρίμμια σε μεγάλους λάκκους, στάθηκε η αιτία να διατηρηθούν τα ίχνη των χρωμάτων. HΚόρη αρ. 670, μαζί με 13 ακόμη Κόρες, ανακαλύφθηκαν το 1886 βορειοδυτικά του Ερέχθειου.

Ηέκθεση στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο έχει, επίσης, σκοπό να προκαλέσει τους επισκέπτες να επανεξετάσουν τις αντιλήψεις τους για τη χρήση του χρώματος στην αρχαϊκή εποχή. Παρά τη διαδεδομένη εντύπωση ότι τα αγάλματα της αρχαιότητας ήταν απλά από λευκό μάρμαρο, στην πραγματικότητα τα γλυπτά αυτά έφεραν έντονα χρώματα. Η Κόρη αρ. 670 αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα αρχαϊκής τέχνης που διατηρεί ακόμη ίχνη αυτού του αρχικού έντονου χρωματισμού. Επιπλέον, τοτμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βασιλικού Μουσείου έχει εκπονήσει βοηθήματα και οδηγούς δραστηριοτήτων για να υποστηρίξει επισκέψεις των σχολικών τμημάτων στην έκθεση της Κόρης, που αναδεικνύουν τη σημασία του χρήσης των χρωμάτων στην ελληνική τέχνη της αρχαϊκής περιόδου. Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργηθεί ένας οχτασέλιδος οδηγός με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα χρώματα της Κόρης», καθώς και μία ειδική διαδρομή στο Μουσείο που συνδυάζει την Κόρη με άλλα εκθέματα από τη μόνιμη συλλογή του Βασιλικού Μουσείου.

Η έκθεση της Κόρης αρ. 670 στο Βασιλικό Μουσείου του Οντάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation of Canada- HHF). To HHF έχει, επίσης, επιμεληθεί την παραγωγή μιας σειράς ραδιοφωνικών επεισοδίων (podcast), τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ιδρύματος https://hhf.ca/