Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές για την προώθηση της Ελληνικής Παιδείας στον Καναδά (Οττάβα, 19 Οκτ. του 2013)
Ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές για την προώθηση της Ελληνικής Παιδείας στον Καναδά» διοργανώθηκε στην Οττάβα, στις 19 Οκτωβρίου, 2013, από την Πρεσβεία της Ελλάδας στον Καναδά, σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαιδευτικού Συμβούλου Καναδά και Μεσοδυτικών Πολιτειών ΗΠΑ, το Γραφείο της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Τορόντο και την Ελληνική Κοινότητα Οττάβας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Ελληνικές Έδρες Φρίξος Παπαχρηστίδης του Πανεπιστημίου McGill στο Μοντρεάλ, Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Βανκούβερ, καθώς και του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο. Στη συζήτηση που διεξήχθη συμμετείχαν επίσης φορείς από Ελληνικά σχολεία του Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του τρίγλωσσου σχολείου Σωκράτης-Δημοσθένης του Μοντρεάλ, ο Διευθυντής του Κέντρου Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Illinois κ.Stefanos Katsikas, ηγετικά στελέχη της ομογένειας του Καναδά, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά και Μεσοδυτικών Πολιτειών ΗΠΑ κα Δέσποινα Χατζηδιάκου, ο Διευθυντής του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τορόντο κ. Βολονάκης, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στο Τορόντο, Μοντρεάλ και Βανκούβερ, κ.κ. Αζεμόπουλος, Καφόπουλος και Κρεμμύδας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο κ. Ιάκωβος Γκιρακοσιάν, καθώς και δάσκαλοι από τα Ελληνικά σχολεία.
Κατά την ολοκλήρωση της Ημερίδας, παρουσιάσθηκαν αναλυτικά συμπεράσματα που προέκυψαν όσον αφορά στις προτεραιότητες και τα προγράμματα προς υλοποίηση, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση ενός Σχεδίου Δράσης για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι τη σύγκληση της επόμενης εκπαιδευτικής Ημερίδας για την προώθηση της Ελληνικής Παιδείας στον Καναδά, εντός του 2014. Συνοψίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Αγγελόπουλος, τόνισε ότι «με βάση τα συμπεράσματα του Συνεδρίου πρέπει να αναπτύξουμε ένα κοινό όραμα και ένα Σχέδιο Δράσης που θα υποστηριχθεί με συγκεκριμένες ενέργειες και δραστηριότητες, για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στον Καναδά», υπογραμμίζοντας «την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων φορέων και τη σημασία της συνέργειας για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων».