Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (Λευκωσία)
Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς βρίσκομαι ανάμεσά σας, τρεις μόλις μήνες μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο, τον περασμένο Απρίλιο. Ταυτόχρονα, αποτελεί για εμένα ξεχωριστή τιμή να εκπροσωπώ την ελληνική Κυβέρνηση στην εναρκτήρια τελετή της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου των Οργανώσεων των Αποδήμων Κυπρίων και να μεταφέρω, σε όλες και όλους σας, τον εγκάρδιο πατριωτικό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ο Κυπριακός Ελληνισμός αποτελεί πυλώνα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Στις χώρες διαμονής σας, δραστηριοποιείσθε όλες και όλοι σας με πάθος για τις εθνικές υποθέσεις και διακρίνεστε για τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά σας.
Η βέλτιστη αξιοποίηση της δυναμικής της Διασποράς μας, προς όφελος των εθνικών μας δικαίων και στοχεύσεων, καθώς και η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της Ομογένειας από την Κύπρο και την Ελλάδα, θεωρώ ότι επιβάλλουν τη διαμόρφωση και προώθηση μίας ενιαίας, κατά το δυνατό, στρατηγικής των δύο κρατών μας.
Αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα καλείται να καλύψει το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και των δύο αρμόδιων Υπηρεσιών μας για θέματα Αποδήμων και το οποίο ενεργοποιήσαμε κατά τις πρόσφατες επαφές μας.
Στο σημείο αυτό, θεωρώ χρήσιμο να αναφερθώ, επιγραμματικά, σε τέσσερα ειδικότερα ζητήματα κομβικής σημασίας, στα οποία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες τομές.
Ειδικότερα, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νόμου για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» εκτιμούμε ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στις συναφείς δράσεις που σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε από κοινού. Ακολούθως, το νέο σχέδιο Νόμου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και του ρόλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του Απόδημου και Ομογενειακού Ελληνισμού. Επίσης, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για την τελική διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε τρίτες χώρες. Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι να ανταποκριθούμε στις ειδικές συνθήκες και ανάγκες της συνεργασίας μας με την Κύπρο, στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Τέλος, ένας σπουδαίος στόχος που εξυπηρετείται από την ενεργοποίηση του διμερούς μας Μνημονίου Συνεργασίας είναι η προσπάθεια διασύνδεσης της παλαιάς με τη νέα διασπορά, μέσω της σύστασης ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, εξετάζονται προτάσεις συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Επικοινωνίας, του Τουρισμού, της Δημόσιας Τηλεόρασης και της Επιχειρηματικότητας.
Φίλες και Φίλοι,
Ο Ιούλιος είναι για τους απανταχού Κυπρίους και όλους τους Έλληνες, ένας μήνας ιδιαίτερα φορτισμένος, με την επέτειο του εγκληματικού πραξικοπήματος και της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής.
42 ολόκληρα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή που οδήγησε στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθούμε τις συνέπειες τις τουρκικής επίθεσης, αλλά θα συνεχίσουμε, μέχρι την τελική του ευόδωση, τον δίκαιο και ειρηνικό μας αγώνα για τον τερματισμό της απαράδεκτης αυτής διαρκούς και κατάφωρης παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας.
Ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής συμφωνίας λύσης του όλου ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει τονίσει επανειλημμένα και θεωρούμε ότι έχει, πλέον, καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως συμφωνημένη λύση του Κυπριακού δεν νοείται χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες, ο υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δικοινοτικός διάλογος αποτελεί τη μόνη αποδεκτή από όλους οδό επίλυσης του Κυπριακού. Όπως γνωρίζετε όλες και όλοι, η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.
Το ασταθές και γοργά μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπει εφησυχασμό και μεγαλοστομίες. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να μην διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα, να έχουμε πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας και στις δυνάμεις μας και να αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη μας εμπειρία.
Στην κοινή εθνική προσπάθεια, είναι απαραίτητός ο δυναμισμός, οι προτάσεις και η ενεργός στήριξη η δική σας, καθώς και ολόκληρου του ομογενειακού Ελληνισμού. Έχω ιδιαίτερα εκτιμήσει την αγωνιστικότητα, την ομοψυχία, την καλή οργάνωση και τη στενή σχέση που διατηρεί ο απανταχού Κυπριακός Ελληνισμός με τον πολιτισμό και τα έθιμα της ηρωικής μας Μεγαλονήσου.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω, ακόμη μια φορά, για την πρόσκληση και την ευκαιρία να μοιρασθώ μαζί σας αυτές μου τις σκέψεις. Θα ήθελα, αφού συγχαρώ τους διοργανωτές, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και, κυρίως, το προσεχές Συνέδριό σας να έχει ως αντικείμενο την επόμενη ημέρα στην ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο της καρδιάς μας.
Σας ευχαριστώ.