Μήνυμα του Πρέσβυ κ. Δ. Αζεμόπουλου με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών
Αγαπημένοι μου δάσκαλοι, μαθητές και φοιτητές, εσείς που σήμερα τιμάτε με όλη τη δύναμη του μυαλού και της καρδιάς σας τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, αποτίοντας συνάμα τον δικό σας προσωπικό φόρο τιμής στη διαχρονική αξία των Ελληνικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Παιδείας, θέλω να ξέρετε ότι με κάνετε περήφανο. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου για τη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής που έχει ως σκοπό να τιμηθούν τρεις Άνθρωποι που λάμπρυναν, όσο ελάχιστοι, με τη ζωή τους όχι μόνο την Ιστορία της Εκκλησίας μας αλλά και του Έθνους μας. Θέλω λοιπόν να σας πω τα εξής:
Η Ελληνική Παιδεία μαζί με την Εκκλησία στις 30 Ιανουαρίου τιμούν τη μνήμη τριών μεγάλων προσωπικοτήτων, που με το έργο τους, τη προσφορά τους, την αγάπη τους, τη διδασκαλία τους, τη φιλανθρωπία τους άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά που βαστάει αιώνες και έχει μπολιάσει την Ελληνική Ψυχή και την Συνείδηση του Λαού μας. Ας θυμόμαστε ότι την γιορτή των Τριών Ιεραρχών καθιέρωσε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1100 μ.Χ.. Έξι αιώνες αργότερα, το 1826 μ.Χ. ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας, και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1842 μ.Χ. το πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα. Από τότε ως σήμερα, οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαστών.
Τιμώντας τους τρεις Ιεράρχες, τιμούμε ταυτόχρονα τον Άνθρωπο και όλα τα ευγενή επιτεύγματά του, τιμούμε τις αξίες ενός ανυπέρβλητου Πολιτισμού για τον οποίο αυτοί πάσχισαν,τον βίωσαν και τον καλλιέργησαν σε δύσκολους καιρούς στον υπέρτατο βαθμό. Γι' αυτή, άλλωστε, την άμεμπτη στάση ζωής που και οι τρεις τους αταλάντευτα τήρησαν, αναδείχθηκαν σε φωτεινά πρότυπα. Όσοι λοιπόν ασχολούνται με τη μεταλαμπάδευση της Παιδείας μας στις καρδιές των νέων ανθρώπων - μαθητών και σπουδαστών - πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος το έργο και την προσφορά στον Άνθρωπο του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, μέσα από τη προσεκτική μελέτη της προσωπικότητάς τους και τη κατανόηση των εξαιρετικά δυσχερών συνθηκών κάτω από τις οποίες καρποφόρησε η σκληρή προσπάθειά τους.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι τρεις τους έχουν καθιερωθεί στον ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας, ως φάροι στην διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι διέσωσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχε δημιουργήσει η ανθρώπινη διάνοια ως τότε, κυρίως των Ελλήνων, αλλά μέσα από τη διδασκαλία της Αγάπης του Χριστού, κτίζοντας γέφυρες με τη κλασσική αρχαιότητα και τα απαράγραπτα μηνύματά της προς την Ανθρωπότητα, έβαλαν γερά τα θεμέλια για ένα νέο ολόλαμπρο Πολιτισμό, τον ελληνοχριστιανικό, ο οποίος έγινε η βάση του σύγχρονου πολιτισμού. Στη σκέψη των τριών Ιεραρχών και στο έργο τους αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ιδέα ότι ο Ελληνισμός δεν ταυτίζεται με κάποιο στατικό και δογματικό σύστημα, αλλά είναι η αέναη αναζήτηση της αλήθειας. Σήμερα γίνεται από όλους δεκτό το γεγονός ότι στο αξεπέραστο ποιοτικά συγγραφικό τους έργο, που είναι δύσκολο να καταμετρηθεί ποσοτικά, αποτυπώνεται όχι μόνο ο ασύγκριτος ελληνικός λόγος αλλά και κάθε τι πρωτόγνωρα όμορφο είχε δημιουργήσει η κλασσική αρχαιότητα. Για παράδειγμα, οι πολλές χιλιάδες στίχοι σε μια αψεγάδιαστη ελληνική ποιητική γλώσσα του Γρηγορίου του Ναζιανζινού έρχονται να προστεθούν στο Πάνθεο των κειμένων που παρέδωσαν στην ανθρωπότητα οι μεγάλοι ποιητές της ελληνικής αρχαιότητας. Ανυπολόγιστη είναι και η αξία των προτροπών του Μεγάλου Βασιλείου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ωφεληθούν οι νέοι μελετώντας τους Έλληνες φιλοσόφους και μεγάλους κλασσικούς συγγραφείς. Τέλος, είναι σε όλους γνωστό ότι ο άριστος χειρισμός του ελληνικού λόγου ανέδειξε τον Ιωάννη Χρυσόστομο ως έναν από τους μεγαλύτερους ρήτορες της Ιστορίας, με συνέπεια να αποκληθεί από όλον τον κόσμο Χρυσόστομος.
Τιμώντας λοιπόν τους 3 Ιεράρχες τιμούμε τα Ελληνικά Γράμματα, τη Γλώσσα μας και τη δική μας Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως μας παραδόθηκε από τους αρχαίους και ένδοξους προγόνους μας και διασώθηκε μέσα από τα βάθη των αιώνων. Τιμούμε παράλληλα τη βαθύτατη σοφία, την υποδειγματική αυταπάρνηση και την υπέρμετρη καλοσύνη των τριών αυτών χαρισματικών Ανθρώπων που ο λαός υπερβολικά εκτιμούσε, αγαπούσε και ακολουθούσε ολόψυχα, ορθά διαισθανόμενος από τότε ότι το μοναδικό παράδειγμά τους θα παρέμενε για πάντα ζωντανό έτσι ώστε πάντα να μας δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου, η μέρα αυτή να αποτελέσει μέρα ανάτασης, έμπνευσης, ενότητας ανάμεσά σας. Να είναι μια μέρα που θα αισθανθείτε για ακόμα μια φορά περήφανοι που τρέχει μέσα στις φλέβες σας αίμα ελληνικό. Που γεννηθήκατε υπερασπιστές ενός Πολιτισμού, μιας Παράδοσης και μιας Πίστης που δεν γνωρίζουν όρια αλλά είναι στέρεες γέφυρες που σας οδηγούν με σιγουριά σε ένα ολοφώτεινο αύριο.
Δημήτρης Αζεμόπουλος
Πρέσβυς της Ελλάδος στον Καναδά