Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024
greek english
Πρεσβεία της Ελλάδος στην Οττάβα
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στην Οττάβα arrow Νέα arrow Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του Εξωτερικού με την ευκαιρία των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2020

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του Εξωτερικού με την ευκαιρία των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2020

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Ελληνίδες και Έλληνες του Εξωτερικού,

Με αισθήματα Εθνικής Υπερηφάνειας σας απευθύνω το φετινό μήνυμα, με την ευκαιρία των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2020. Τα αισθήματα αυτά δικαιολογεί η λαμπρή πορεία σας -επιστημονική, επαγγελματική και όχι μόνον- στις Χώρες όπου ζείτε και δημιουργείτε, καθώς και το γεγονός ότι όχι μόνον ουδέποτε λησμονήσατε την Πατρίδα αλλά, όλως αντιθέτως, συμπαρίστασθε, ενεργώς και αδιαλείπτως, στον Λαό μας και στο Έθνος μας γενικώς, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, πράγμα το οποίο θα έχετε την δυνατότητα να επιτύχετε πιο ουσιαστικά μετά την καθιέρωση -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, με άκρως ενδεικτική μάλιστα συμφωνία των Πολιτικών Κομμάτων στην Βουλή.

I. Το φετινό ευχετήριο μήνυμά μου προς εσάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Διασποράς, ενέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς, αφενός λόγω της συγκυρίας και, αφετέρου, λόγω της εμβληματικής συμπαράστασής σας στην Πατρίδα μας κατά τα τελευταία, κρίσιμα και δύσκολα, χρόνια της βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε την Χώρα μας.

Α. Η υπέρβαση της κρίσης αυτής κατέστη δυνατή, δίχως να υποστεί ρήξη ο κοινωνικός μας ιστός και δίχως να κλονισθεί η πορεία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, βεβαίως με την ομόθυμη συμβολή όλων, σχεδόν, των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων του Τόπου μας. Όμως, έχω χρέος ν’ αναδείξω την αλήθεια ότι και η δική σας συμβολή υπήρξε ανεκτίμητη, διότι είσαστε, διαρκώς και ειλικρινώς, παρούσες και παρόντες, σε δύσκολες ώρες και κατά την λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Πέραν τούτου εδώ, στην Ελλάδα μας, νοιώθουμε, ουσιαστικώς, την αγάπη σας και την έγνοια σας για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας.

Β. Εξίσου είναι βέβαιο ότι θα είσθε, όλες και όλοι, παρόντες στο νέο προσκλητήριο για την μεγάλη, Εθνική κυριολεκτικώς, προσπάθεια που καταβάλλουμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, για να χαράξουμε μια πορεία προς το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει, ιδίως τώρα που ο ορίζοντας είναι πιο καθαρός και ευοίωνος -τόσο ώστε να μας κάνει να ελπίζουμε στην επιστροφή στην Πατρίδα ιδίως των νέων μας, που αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν κατά την περίοδο της κρίσης- και έχουμε γίνει σοφότεροι από τα δικά μας λάθη, τα οποία δεν πρέπει, ουδέποτε, να επαναλάβουμε. Ένα μέλλον,στο πλαίσιο του οποίου οφείλουμε να διαδραματίσουμε κορυφαίο ρόλο και στο πεδίο της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει, κυρίως όμως στο πεδίο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

II. Διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει, στο διηνεκές, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδειγματική Σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζοντας, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ακολουθούμε πάντοτε την πορεία μιας πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής, ικανής να μας διασφαλίσει την αποτελεσματική υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, εκθέτω τους βασικούς μας Εθνικούς Στόχους:

Α. Η Ελλάδα, ως πλήρες Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, συμβάλλει, με όλες της τις δυνάμεις, στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ήτοι στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος κατά τον προορισμό του. Κατά τούτο προσβλέπει σε μια ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκή Ένωση, με ενεργοποιημένους όλους τους πυλώνες των πολιτικών της -ιδίως δε τον πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας- με κύριο μοχλό την αρχή της Αλληλεγγύης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η αποστολή βαίνει πέραν των Κρατών-Μελών και των Λαών της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, πρωτίστως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, η Ελλάδα είναι αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού νοτιοανατολικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αφήνει πίσω του τα Βαλκάνια των πολέμων, των διχασμών και των αντιπαραθέσεων και τα Κράτη του συνεργάζονται αρμονικώς για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τα Κράτη εκείνα της περιοχής μας, που δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιταχύνουν την ευόδωση της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής, υπό τους εξής, αυτονόητους, όρους:

1. Πρώτον, την εκ μέρους τους πλήρη, δίχως εξαιρέσεις και εκπτώσεις, προσαρμογή σε όλες τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

2. Και, δεύτερον, την προηγούμενη οριστική επίλυση των κάθε είδους διαφορών τους με άλλα Κράτη, δοθέντος ότι, ως εκ της φύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή και αποδεκτή η μεταφορά των προβλημάτων αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Β. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, συνακόλουθα δε στην βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και για να γίνω σαφέστερος:

1. Η Ελλάδα ευνοεί και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της είναι:

α) Πρώτον, η συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία.

β) Δεύτερον, η στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

γ)Και, τρίτον, και κατ’ εξοχήν, η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του MontegoBayτου 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα Μνημόνιο αυτής της μορφής. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Το αυτό μήνυμα εκπέμπει η Ελλάδα προς την Τουρκία και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι τούτο είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό ζήτημα: Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας -και όχι συνομοσπονδίας- με πλήρη σεβασμό της κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Με τις σκέψεις αυτές σας εκφράζω, για μιαν ακόμη φορά, τα αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης όλων μας, προσβλέποντας στην παντοτινή συμπαράσταση και στήριξη, από μέρους σας, στους αγώνες για την Πατρίδα μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά, με υγεία, ευημερία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.