Παρέμβαση ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε (Βρυξέλλες, 15.03.2016)
O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβανόταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα το προσφυγικό/μεταναστευτικό καθώς και ζητήματα απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Διαθεσμική Συμφωνία και η Πολιτική Συνοχής, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και την μεγιστοποίηση της συμβολής των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
Στην παρέμβασή του, που επικεντρώθηκε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε ότι το σχήμα 1:1 που προτείνεται στη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας χρειάζεται ευρύτατη νομιμοποίηση από τα κράτη μέλη και η εφαρμογή του δεν πρέπει να καταλήξει ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Υπάρχει ένα πολύ δύσκολο διαχειριστικό πρόβλημα. Με τόσο μεγάλο αριθμό εισερχομένων, ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις ασύλου; Είναι πλέον εμφανές πως οφείλουμε να περάσουμε σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου» σημείωσε ο ΑΝΥΠΕΞ.
Ο ΑΝΥΠΕΞ κατέληξε απευθύνοντας έκκληση στους συναδέλφους του Υπουργούς τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια καθολική κρίση, της οποίας αιχμή είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. «Για να ξεπεράσουμε την κρίση δεν πρέπει να τεχνικοποιούνται τα πολιτικά προβλήματα και οι λύσεις να επαφίενται σε γραφειοκράτες υπαλλήλους. Αυτό οδηγεί σε μαζικό ευρωσκεπτικισμό που αποτυπώνεται στην άνοδο του σκληρού ακροδεξιού λαϊκισμού και οδηγεί σε αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος” τόνισε ο κ. Ξυδάκης. Κλείνοντας, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ αναγνώρισε ως μείζον πρόβλημα την μη τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια και ασυνέχεια.