Παρέμβαση ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη στην Ετήσια Συνάντηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας RCC (Pravets)
Κύριε Πρόεδρε
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Κυρίες και Κύριοι,
Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Βουλγαρική Προεδρία για τα επιτεύγματα της κατά την 20η επέτειο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, για να ευχαριστήσω, επίσης, τον κ. Goran Svilanovic για την άψογη δουλειά του ως Επικεφαλής του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.
Η σημερινή θεματική συζήτηση καθίσταται επίκαιρη, δεδομένου ότι η περιφερειακή συνεργασία αφορά πράγματι στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα. Η εκτίμηση μας, όμως, κάνοντας μια ανασκόπηση των 20 χρόνων της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, είναι ότι η περιφερειακή αλληλεπίδραση παραμένει ισχνή. Παρ’ όλα αυτά, σημειώθηκαν επιτυχίες περισσότερο χάρις σε ατομικές πρωτοβουλίες και λιγότερο ως απότοκος της περιφερειακής συνεργασίας.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι «Τι μπορεί να γίνει σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή για την ιστορία της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης; Μπορούμε να είμαστε πιο τολμηροί και φιλόδοξοι; Μπορούμε να υπερβούμε παλαιούς περιορισμούς οι οποίοι αποδυνάμωσαν την περιφερειακή αλληλεπίδραση;».
Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να επενδύσουμε σε ό,τι μας ενώνει περισσότερο, στα κοινά μας συμφέροντα και στην κοινή μας ατζέντα. Μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα: έργα υποδομών, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, επιχειρηματικές ευκαιρίες, Κοινωνία των Πολιτών, οι νέοι άνθρωποι, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, για να αναφέρω ενδεικτικά μερικά.
Έχοντας προσδιορίσει τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, θα έπρεπε να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη με τη σειρά της, θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή συνεργασία και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιο πολύπλοκα και ίσως, πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Συνιστά μια μεθοδολογική προσέγγιση που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα.
Όλοι συμφωνούμε ότι η ένταξη όλης της περιοχής στην ΕΕ, αποτελεί στρατηγικό στόχο. Σ΄αυτό το πλαίσιο σέβομαι το ρόλο του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν υφίσταται συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και στα συμμετέχοντα κράτη που δεν είναι μέλη της. Δεν υπάρχει συλλογική προσπάθεια των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης για την προώθηση της Ευρωπαϊκής ατζέντας.
Υπάρχουν 5 κράτη-μέλη της ΕΕ στη Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, τα οποία διήλθαν των πιο απαιτητικών διαπραγματεύσεων ένταξης. Μπορούμε να προσφέρουμε σε ό, τι αφορά την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, μη παραλείποντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ζητήματα ΕΕ.
Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας προτείνει την αύξηση της κλίμακας και την επέκταση του γεωγραφικού φάσματος των παρεμβάσεων για να συμπεριλάβει και άλλα κράτη-μέλη της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης που είναι ταυτόχρονα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτή η νέα προσέγγιση βαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος ότι το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας δύναται να προσδιορίσει ειδικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, η οποία θα είναι ανοιχτή σε μια ολιστική περιφερειακή συνεργασία χρησιμοποιώντας την άριστη γνώση και την τεχνογνωσία τους.
Κυρίες και Κύριοι,
Χρειαζόμαστε μια θετική ατζέντα, η οποία θα παράξει οφέλη για όλους ανεξαιρέτως. Αυτό θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα κάθε περιφερειακής συνεργασίας, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας δύναται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο.