Συνέντευξη ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στο Ρ/Σ «ALPHA» και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου (05.10.2016)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύς αμέσως θα πάμε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε και να μας κάνει και το καθιερωμένο «μάθημα» επί των διπλωματικών, εθνικών θεμάτων, τον αγαπητό κ. Νίκο Κοτζιά, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλημέρα σε εσάς και σε όλους τους ακροατές και τις ακροάτριες του ALPHA.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε γεμάτοι αγωνία γιατί θα θέλαμε το δικό σας στίγμα, τη δική σας ανάλυση και προσέγγιση στα όσα τις τελευταίες ημέρες συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, με αφορμή τις κραυγές που ακούγονται περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, το εάν μας έδωσαν ή τους πήραμε νησιά του Αιγαίου και όλα αυτά τα οποία ακούγονται. Κατ' αρχάς, πώς τους ήρθε ν’ ανοίξουν τέτοιο θέμα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι οι λόγοι που άνοιξαν αυτό το θέμα είναι εσωτερικοί, αλλά οπωσδήποτε έχουν και εξωτερικές επιπτώσεις. Καταρχάς, να σας πω ότι αυτό που φροντίσαμε να κάνουμε εξαρχής, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ήταν να δηλώσουμε την αντίθεση μας σε κάθε είδους στρατιωτικό πραξικόπημα στη γείτονα χώρα και την αλληλεγγύη μας προς τον τουρκικό λαό. Να υποστηρίξουμε, επίσης, ότι η μάχη ενάντια στους πραξικοπηματίες πρέπει να δίνεται από τη σκοπιά της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών μιας χώρας κι όχι από τη σκοπιά της εξουσίας. Επίσης, το δεύτερο που φροντίσαμε να ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι η πολιτική μας πρέπει να είναι τέτοια που να μη δώσει περιθώρια και να μην επιτρέψει σε εκδηλώσεις εσωτερικής κρίσης να εμφανιστούν και να εκδηλωθούν στην εξωτερική πολιτική.
Το ζήτημα της Λωζάννης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές, στην οποία ο Ερντογάν τους είπε «γιατι φωνάζετε ότι ο Κεμάλ είναι μεγάλος ηγέτης, αφού με τη συνθήκη της Λωζάννης πήγατε και παραδώσατε όλα αυτά τα νησιά που τα βλέπουμε και τα ακούμε από τα τουρκικά παράλια;». Οι Κεμαλιστές σε μια «κορώνα» υπερεθνικισμού απάντησαν λέγοντας «τι μας κολλάτε εμάς για τη Λωζάννη, που εσείς τα τελευταία χρόνια παραδώσατε 16+1, - για τη βραχονησίδα «Καλόγεροι» αναφέρεται το +1 - νησιά στην Ελλάδα;». Και σε αυτά συγκαταλέγονται όχι μόνο νησιά του Αιγαίου, όπως είναι το Αγαθονήσι ας πούμε, αλλά συγκαταλέγεται και η Γαύδος. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια εσωτερικής κατανάλωσης εθνικιστική έξαρση, η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και η οποία βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Εμείς τονίσαμε προς όλες τις πλευρές, ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης πιστοποιήθηκε η ίδρυση ουσιαστικά του νέου τουρκικού κράτους. Δεν θα ήταν παρά επιπολαιότητα εκ μέρους τους να θέλουν να αμφισβητήσουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως γίνεται συχνά τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά βάθος τους συμφέρει να θέτουν θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κατά βάθος η Τουρκία είναι, όπως έχω ήδη εξηγήσει, εδώ και δυο χρόνια, μια νευρική δύναμη. Είχα διαπιστώσει αυτή τη νευρικότητα της και μάλιστα, πολλοί μου επιτέθηκαν λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία νευρικότητα, ότι ο Ερντογάν είναι απόλυτος κυρίαρχος και δεν τον αμφισβητεί κανείς. Βέβαια ξέχασαν αυτή την άδικη κριτική που μου έκαναν όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, το οποίο είναι η κατ’ εξοχήν εκδήλωση νευρικότητας. Αυτή η νευρικότητα συνοδεύεται από τμήματα των τουρκικών ελίτ που σκέφτονται με τρόπο αναθεωρητικό. Αλλά αυτός ο αναθεωρητικός τρόπος δεν οδήγησε την Τουρκία πουθενά. Ξέρετε, υπήρχαν και αυτές οι διαθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας περί επαναφοράς των οθωμανικών ονείρων, ενώ ταυτόχρονα υποστήριζε την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες. Ξέρουμε ότι σήμερα η Τουρκία είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό -σχετικά, το υπογραμμίζω- απομονωμένη. Είχε σοβαρά προβλήματα με τη Ρωσία. Αφού έβαλε το ΝΑΤΟ να καταδικάζει τις ρωσικές πτήσεις πάνω από την Τουρκία, έπειτα πήγε η ίδια και ζήτησε συγνώμη από τη Ρωσία για το ότι έριξε το γνωστό αεροπλάνο στα σύνορα με τη Συρία. Έχει τα γνωστά ιστορικά προβλήματα με την Αρμενία, έχει στη Συρία και στο Ιράκ ν’ αντιμετωπίσει έναν πόλεμο. Υπογραμμίζω πάντοτε ότι ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχουν -αρκεί να πάψουν αυτοί οι αναθεωρητισμοί- είναι η Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τελικά τραβάνε λίγο το αυτί στους Αμερικάνους λέγοντάς τους «αφήστε μας να κάνουμε κουμάντο με τους Κούρδους στα σύνορά μας με τη Συρία για να αφήσουμε κι εμείς ήσυχους τους Έλληνες»;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι τμήματα των τουρκικών ελίτ πιστεύουν ακράδαντα αυτές τις εβδομάδες ότι το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε δεν ήταν απλώς ένα πραξικόπημα υπό τον Γκιουλέν, που κατά τη γνώμη τους ήθελε να γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης, αλλά ότι συμμετείχαν σε αυτό και τμήματα μυστικών υπηρεσιών, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτικών ηγεσιών τους. Με βάση αυτή τη συλλογιστική προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε χώρες που τις κατηγορούν, την αντίληψη ότι τμήματα των μυστικών υπηρεσιών τους ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα. Προσπαθούν να τους δημιουργήσουν τύψεις και με βάση αυτές τις τύψεις ν’ απαιτήσουν κέρδη. Τι κέρδη; Κατ' αρχάς στο Συριακό. Εκεί ορισμένες δυτικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με μια αντίφαση, την οποία δε μπορούν να τη λύσουν στρατηγικά, ως προς το αν θα πρέπει να υποστηρίξουν τους Τούρκους ή τους Κούρδους της Συρίας. Αν οι Κούρδοι της Συρίας είναι όπως λένε οι Τούρκοι μια τρομοκρατική Οργάνωση ή οι Κούρδοι της Συρίας είναι ο στρατός με τον οποίο μάχεται η Δύση επί του εδάφους, ενάντια στους Σύριους και Ιρακινούς τρομοκράτες του ISIS, ή πιο σωστά του Da’esh. Εγώ πάντα εκφράζω μια ανησυχία και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού όταν οι Δυτικοί μπλέκουν σε αντιφάσεις και δεν ξέρουν ποιον από τους δύο να υποστηρίξουν, στο τέλος κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να δώσουν τμήματα των Ελληνικών Δικαίων. Αυτό το αποτρέπουμε και δε θα το επιτρέψουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαρακτηρίσατε την Τουρκία «νευρική δύναμη». Αυτή ακριβώς τη νευρική δύναμη η Ελλάδα πώς πρέπει να ……;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτή η νευρικότητα εκδηλώθηκε με την προσπάθεια του πραξικοπήματος. Τότε όλοι μου έλεγαν ότι ο στρατός είναι τελειωμένος, ότι είναι όλος ταγμένος στον Ερντογάν. Εγώ εξηγούσα ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με πάρα πολλές αντιθέσεις. Αυτές οι απλουστευτικές ερμηνείες, ότι όλα είναι μαύρο-άσπρο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις της διεθνούς πολιτικής, δεν είναι ορθό να εφαρμόζονται και δε δίνουν και τα σωστά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ελληνική, λοιπόν, εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και με τη νευρικότητα που παρουσιάζει.. .
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Απέναντι στην Τουρκία υπογραμμίζουμε την πολιτική μας των αρχών και αξιών. Πρώτον, υπογραμμίζουμε ότι πρέπει και η ίδια να εξευρωπαϊστεί, δηλαδή να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω και να αποδεχθεί την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου Θαλάσσης, όπως και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Δεύτερον, κρατάμε ταυτόχρονα όλα τα κανάλια ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα, το υπηρεσιακό του Υπουργείου μας, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, Πολιτικών Διευθυντών, σε επίπεδο Υπουργών, σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Προέδρου. Διατηρούμε όλα τα κανάλια μας ανοιχτά για να μην υπάρξουν παρανοήσεις και για να αναζητούνται λύσεις. Μάλιστα, πρέπει να πω ότι σε πάρα πολλούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός ή όπως είναι η οικονομική συνεργασία και τώρα τα προγράμματα που έχουμε για τις μεταφορές, έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση και δημιουργική ανάπτυξη που βοηθάει την οικονομία συνολικά, όπως είναι τα μεγάλα σχέδια για ένα γρήγορο ηλεκτρικό συρμό ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη που μπορεί να φτάσει μέχρι την Ηγουμενίτσα ή οι νέες γραμμές φέρι μποτ ανάμεσα στη Σμύρνη και στη Θεσσαλονίκη. Γίνονται θετικά βήματα, αλλά ταυτόχρονα πάντα είμαστε προσεκτικοί, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέφτονται αναθεωρητικά. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν και ότι πρέπει να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το προσφυγικό τι πρόβλεψη κάνετε Υπουργέ; Κι αν είναι εκβιασμός αυτό που κάνει ο Ερντογάν τώρα λέγοντας, εν όψει λήξης της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία τον Δεκέμβριο «ή μου δίνετε τη βίζα μέσα στον Οκτώβριο ή αλλιώς…»
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η προσπάθεια και των δύο είναι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί και να διατηρηθεί η εφαρμογή της. Διότι, όπως έχουν δείξει οι αριθμοί, τα αποτελέσματά της είναι θετικά. Πέσαμε από τον αριθμό των 5.000 και 7.000 αφίξεων προσφύγων την ημέρα, σε αριθμούς των 50, των 100, ενώ πρόσφατα είχαμε μια αύξηση στους 200. Ξέρουμε επίσης ότι σε αυτό τον περιορισμό των αριθμών ένα ρόλο παίζει και ο τρόπος που έχουν διαμορφωθεί οι διάδρομοι προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό που φροντίζουμε, εν πάση περιπτώσει, είναι και η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που προαναγγέλλει ότι το ξανασκέφτεται το ζήτημα. Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που είτε δεν την ήθελαν αυτή τη συμφωνία, είτε έκαναν τη συμφωνία σκεπτόμενες ότι δε θα εφαρμοστεί ποτέ και άρα δε θα χρειαστεί να δώσουν τα χρήματα, που εκείνες συμφώνησαν, στην Τουρκία για να συμβάλουν στην εγκατάσταση των προσφύγων στις περιοχές τους, είτε ήταν χώρες οι οποίες θεωρούσαν ότι είναι μια συμφωνία στα χαρτιά. Η Ελλάδα παλεύει και προσπαθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να υλοποιηθεί και από τις δυο πλευρές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε όμως ότι κι άλλος ένας γείτονας, οι Βούλγαροι τώρα, σηκώνουν κι αυτοί φράχτη, τοποθετείται έξτρα στρατός στα σύνορα και αστυνομικές περιπολίες για να μην περάσει πρόσφυγας. Τελικά αναλαμβάνουμε μόνοι μας ουσιαστικά αυτή την ιστορία των προσφύγων;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι οι Βούλγαροι κατ' αρχάς έχουν κρατήσει καλή συμπεριφορά μέχρι τώρα. Δεν συμμετέχουν σε αυτές τις παρακάμαρες που γίνονταν πέρυσι σε βάρος της χώρας μας από μια μερίδα ευρωπαϊκών κρατών. Έχουν αντισταθεί στις πιέσεις να φτιαχτεί φράχτης ανάμεσα στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, άρα έχουν μια συμπεριφορά που δείχνει ότι πραγματικά διαμορφώνουμε μια φιλική, εταιρική σχέση, την οποία πρέπει να τη φροντίσουμε κι από τις δυο πλευρές.
Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό πρόβλημα στην πηγή του. Πρώτα απ’ όλα είναι ένα πρόβλημα πολέμου στη Συρία, πράγμα το οποίο πολλοί το ξεχνούν. Ενώ έχουμε μια διαμάχη στην Ευρώπη περί των προσφύγων, δεν έχουμε δυστυχώς ακόμα ισχυρά αντιπολεμικά κινήματα που να επιβάλλουν κι από τη σκοπιά του λαϊκού κινήματος, την ειρήνη στη Συρία.
Δεύτερον, εδώ κι ενάμιση χρόνο πάλευα -και πρέπει να πω ότι έχουμε τα πρώτα στοιχεία επιτυχίας- να αποτρέψω αυτό που γινόταν, δηλαδή να κόβονται τα χρήματα που αποστέλλονται προς την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες με σαφώς περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. Οι χώρες αυτές έχουν πρόσφυγες που φτάνουν τα 3,5 με 4 εκατομμύρια και τους κόπηκαν χρήματα, τόσο απ’ την πλευρά του ΟΗΕ, όσο και μέρος των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα ευτυχώς έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, να ξαναδοθούν χρήματα για τους καταυλισμούς των προσφύγων στο Λίβανο και στην Ιορδανία, αλλά επίσης να χορηγηθούν μεγάλα κονδύλια για τη διαμόρφωση πέντε βιομηχανικών ζωνών στην Ιορδανία, ώστε να κρατηθούν οι πρόσφυγες στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες και να μη μετακινούνται προς την Ευρώπη.
Βέβαια, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση -και σε αυτό είμαστε πάρα πολύ αυστηροί- να φροντίζει την εφαρμογή των συμφωνιών που υπάρχουν για τις χώρες του Maghreb και ιδιαίτερα, για το Μαρόκο και το Πακιστάν, απ’ όπου προέρχονται, κατά τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, τους έχω εξηγήσει, να δίνονται δισεκατομμύρια στο Πακιστάν για αναπτυξιακή βοήθεια και να μη μπαίνει ο όρος ότι πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ροές των προσφύγων.
Το προσφυγικό δεν είναι αμιγώς ένα ζήτημα συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι ένα σύνθετο, διεθνές πρόβλημα, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αποδείξει ότι είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει δημιουργικά και με ορθή κατανομή δαπανών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν συζητάτε με τους Ευρωπαίους ομολόγους σας για το θέμα της επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς, εσείς πώς προσεγγίζετε το θέμα αυτό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Εγώ τους εξηγώ ότι υπήρξε το 2010 μια αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτον, άρχισαν να εμφανίζονται εθνικιστικές τάσεις και μέσα σε κυβερνήσεις, οι οποίες οδηγούσαν στον κατακερματισμό της Ευρώπης και όχι στην ενιαία λήψη και -αυτό που είναι πιο σημαντικό- στην ενιαία εφαρμογή των αποφάσεων.
Δεύτερον, σας θυμίζω ότι η προπαγάνδα τους μετακινήθηκε από μια κριτική σε πολιτικές και πρόσωπα, δηλαδή ότι «δε συμφωνώ με την πολιτική Α, δε συμφωνώ με το πρόσωπο Α», σε μια κριτική κρατών και λαών. Σας θυμίζω ότι αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκεί κριτική στην πολιτική που ακολούθησε η μία ή η άλλη Κυβέρνηση τα τελευταία 40 χρόνια, ή στο ένα ή το άλλο πρόσωπο, -κατά τη δική τους πάντα γνώμη- άρχισαν να βάλλουν ενάντια στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
Και άρχισαν να αποδίδουν αρνητικά χαρακτηριστικά συνολικά, ιστορικά και κοινωνικά, στη χώρα μας, στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Αυτό εμπεριείχε ένα στοιχείο που το έχω ονομάσει «πολιτιστικό ρατσισμό». Αυτή η μετακίνηση που έγινε και για άλλα πράγματα και όχι μόνο για την Ελλάδα, ήταν μια μετακίνηση που άνοιξε τις πόρτες για ακροδεξιές προπαγανδιστικές φρασεολογίες και για ακροδεξιά συνθήματα.
Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, το γεγονός ότι δεν έχουμε μια πολιτική υπέρβαση των κρίσεων σε όλη αυτή την οκταετία, αλλά περισσότερο η αναπαραγωγή ενός μοντέλου που βάθαινε την κρίση, έδωσε την ευκαιρία ανάπτυξης των ακροδεξιών.
Θέλω να σας αναφέρω ένα τελευταίο παράδειγμα, γιατί είναι επίκαιρο. Εμείς ως Ελλάδα και η ελληνική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι συνετή, με αξίες και αρχές. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Φτιάξαμε, όπως ξέρετε, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια, το βόρειο γείτονά μας και έχουμε κατευνάσει τα πνεύματα, καταδεικνύοντας ότι δεν ισχύει ότι δήθεν η Ελλάδα επιδιώκει να διαλύσει αυτή τη χώρα ή ότι δεν τη θέλει. Αυτό που τους λέω είναι ότι η χώρα αυτή καλώς υπάρχει, αλλά έχει κακό νονό και αυτό φαίνεται από την ονομασία της.
Για την Αλβανία ετοίμασα ένα non paper πριν 5 μήνες, στο οποίο τους πρότεινα να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. Εκείνοι μου έκαναν μια αντιπρόταση. Στην αντιπρόταση αυτή συμπεριέλαβαν και το τσάμικο γιατί είναι ένα θέμα που τους απασχολεί.
Εμείς κατηγορηματικά, στο σημείο Β2 του δικού μας non paper, είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση, διότι βρίσκεται έξω από τη διαπραγμάτευση. Εκείνοι θέλουν· εμείς δε θέλουμε· δεν το διαπραγματευόμαστε. Είπε ο Επίτροπος Hahn, ακρίτως και επιπολαίως, ότι η Ελλάδα και η Αλβανία τα συζητούν όλα: τις θαλάσσιες ζώνες, τα μειονοτικά ζητήματα των Ελλήνων, συζητούν και το τσάμικο.
Ζήτησε μετά συγνώμη, αλλά άφησε αυτή την «ουρά» και το καταπληκτικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα, οι οποίες παριστάνουν ότι αγνοούν τη δημόσια και αυστηρότατη κριτική που του άσκησα. Τον είπα «ψεύτη» δημοσίως και δεν είχε τίποτα ν’ απαντήσει, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι έκανε λάθος. Κι έρχονται τα ΜΜΕ του ακραίου φιλελευθερισμού να λένε και να αποκαλύπτουν ότι «συζητάνε το τσάμικο».
Η μόνη αναφορά που γίνεται επίσημα, και το λέω δημόσια, στο non paper μας που καταθέσαμε στους Αλβανούς και όχι στους Ευρωπαίους, αφού τους Ευρωπαίους απλώς τους ενημερώσαμε, ουδέποτε τους βάλαμε να διαμεσολαβήσουν. Εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί μ’ εμάς.
Ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους ότι κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση και επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία. Να με συγχωρήσουν, αλλά δε μπορούν να μας κατηγορούν ότι αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο αντικείμενο γιατί αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση.
Ως παράδειγμα δηλαδή ας υποθέσουμε ότι εσείς θέλετε να μου πάρετε το σπίτι και εγώ λέω ότι «δε διαπραγματεύομαι το σπίτι μου» και εν συνεχεία, ο γείτονας ισχυρίζεται ότι «ο Κοτζιάς παραδίδει το σπίτι του…» και ότι αυτό αναφέρεται σε δήλωσή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαλασμένο τηλέφωνο.. Υπουργέ, επειδή μας πιέζει ο χρόνος αλλά δε μπορώ να μη σας ρωτήσω. Ως ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης «Πράττω» βγάλατε μια ανακοίνωση πρόσφατα που εκφράζετε αντίθεση προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα ήθελα λοιπόν το σχόλιό σας σ’ αυτό το γενικότερο θέμα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαστε ενάντια όχι στις ιδιωτικοποιήσεις εν γένει, είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των βασικών θεμελιακών δικτύων που πρέπει να παράγουν δημόσια αγαθά. Αναφέρομαι στο νερό, για το οποίο έγινε συζήτηση. Μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση το ότι αυτή η θέση ξεσήκωσε μια θύελλα. Είναι και θέση της κυβέρνησης, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτά δε θέλει να τα ιδιωτικοποιήσει. Και εν πάση περιπτώσει, οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις, με τον τρόπο που γίνονται, προωθούνται μέσα από το συμβιβασμό του προηγούμενου καλοκαιριού.
Όπως μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι κάποιοι επιτίθενται σε Υπουργούς της κυβέρνησης, π.χ. στο Νίκο Τόσκα, ενώ έχουν βαθύτατα άδικο. Κι όταν το «Πράττω» απαντά ότι ο Νίκος Τόσκας κάνει καλά τη δουλειά του, θεωρείται ότι δεν έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε γι’ αυτό. Δηλαδή κάνει εντύπωση η αντίληψη ότι μπορούμε να μιλάμε για τα δικαιώματα των πάντων, αλλά οι Υπουργοί δεν έχουν δικαίωμα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους.
Και θέλω να πω το εξής: το έργο του Νίκου Τόσκα -ανεξάρτητα από τις παρενέργειες και τις αρνητικές πράξεις που μπορεί να γίνονται από πρόσωπα που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας- σε περίπτωση που το είχε κάνει άλλος Υπουργός, θα ήταν πρωτοσέλιδο επί ημέρες.
Σας θυμίζω ότι εκείνος ήταν ο Υπουργός που έλυσε το ζήτημα των αυτοσχέδιων προσφυγικών κατασκηνώσεων στα βόρεια σύνορά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ειδομένη..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είδαμε ότι μετέφερε 17.000 ανθρώπους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Εγώ σας θυμίζω ότι είναι ο άνθρωπος που έληξε τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έτειναν να καταλάβουν την Αθήνα χωρίς να ανοίξει ένα ρουθούνι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενόχλησαν τα δακρυγόνα τώρα, γι’ αυτό…
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι ο άνθρωπος που ξήλωσε την αλβανική μαφία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία δεν ξήλωνε κανένας επί 30 χρόνια. Και αυτό πέρασε στα ψιλά. Και να σας πω κάτι; Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο μας συμπεριφέρονται ορισμένα ΜΜΕ -πλην του ALPHA, το υπογραμμίζω. Προς τιμήν του το κανάλι του ALPHA, κάλυψε τη μεγάλη μας διεθνή συνδιάσκεψη, -μία καταπληκτική διάσκεψη που κάναμε το Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν από ένα μήνα- στη Ρόδο, όπου 6 ευρωπαϊκά κράτη του Νότου συναντήθηκαν και δημιούργησαν έναν καινούριο θεσμό ασφάλειας και συνεργασίας με 6 αραβικά κράτη. Δεν αναφέρθηκε ούτε καν ως τελευταία είδηση σε οποιοδήποτε κανάλι της Αθήνας. Ούτε καν ως τελευταία είδηση.
Και μετά, αφού δεν τα λένε αυτά, έρχονται και λένε «τι κάνετε;». Δεν ειπώθηκε ούτε μια κουβέντα για το νέο θεσμό που φτιάξαμε με τα 4 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Νότου που συνεργάζονται για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Δεν είπαν τίποτε για το νέο θεσμό που φτιάξαμε στη Θεσσαλονίκη με τα τέσσερα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των τριών βορείων γειτόνων μας. Κουβέντα. Και αφού δεν κάνουν κουβέντα, μετά βγαίνουν και λένε ότι «δεν κάνουν τίποτα». Και μετά στέκονται σε ένα λάθος μετάφρασης που έκανε η Διεύθυνση Ενημέρωσης -ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου το έκαναν αυτό. Η Διεύθυνση Ενημέρωσης αμέλησε την Κυριακή το απόγευμα να ελέγξει τις μεταφράσεις. Ήταν λάθος και θα ληφθούν και τα αντίστοιχα μέτρα. Βγαίνουν όμως και κάνουν εκπομπές επί πέντε μέρες για ένα μεταφραστικό λάθος. Για μια τετραμερή συνεργασία, για 4 καινούργιους θεσμούς της διεθνούς πολιτικής, στους οποίους πρωτοστατεί ή έχει τον πρώτο λόγο η Ελλάδα, δεν λέγεται κουβέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ALPHA τα είπε, να δούμε πόσον καιρό θα είναι όμως ακόμα ο ALPHA.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γι’ αυτό λέω για τον Τόσκα: Ξήλωσε την αλβανική μαφία. Ξήλωσε το εμπόριο ναρκωτικών, τους μεγάλους ναρκέμπορους στα Εξάρχεια. Δεν το έχει κάνει κανένας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμένα ξέρεις Υπουργέ τι με ενόχλησε διαβάζοντας χτες το δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»; Που η επίθεση που κάνει στο Νίκο Τόσκα έρχεται και τη δένει με τις δικές σου απόψεις και με το «Πράττω». Δεν είναι η επίθεση στον Τόσκα, δεν είναι μεμονωμένα στο πρόσωπο Τόσκα. Είναι στην ομάδα τη δική σας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και όχι μόνο αυτό. Είναι επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική συμμαχιών που κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γιατί το 36% του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη επιτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι οι συμμαχίες με την πατριωτική Αριστερά. Εμείς, ως «Πράττω» είμαστε η πατριωτική δημοκρατική Αριστερά και πρέπει να σας πω ότι έχουμε μεγάλο ρεύμα πανελλαδικά και αυτό θα εκφραστεί και στην πανελλαδική μας διάσκεψη που θα κάνουμε το Μάρτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, ευχαριστούμε πολύ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ πολύ, καλημέρα σας.