



Εκδήλωση εορτασμού (19.03) της Παγκόσμιας Ημέρας (09.02) Ελληνικής Γλώσσας στο Παν/μιο Shanghai International Studies University (SISU)
Στις 19 Μαρτίου τ.έ έλαβε χώρα η εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Παν/μιο Shanghai International Studies University (SISU). Εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος, κ. Γεώργιος Παρθενίου, ο Δ/νων του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας (ΓΔΔ), και η Γραμματέας του κ. Γεν. Προξένου.
O Γενικός Πρόξενος, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών Σπουδών, Prof. Wang Jianquan, αναφέρθηκε στη στενή εκπαιδευτική και πολιτισμική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα και υπογράμμισε, επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τη διαχρονική, εκ μέρους του Προξενείου, στήριξη στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών.
Ο κοσμήτορας και οι ακαδημαϊκοί εστίασαν επεσήμαναν την ιστορική και πολιτισμική σημασία της Ελληνικής γλώσσας και ευχαρίστησαν τον κ. Γενικό Πρόξενο για τη συνδρομή, σε διαχρονικό επίπεδο, της Αρχής προς το ακαδημαϊκό ίδρυμα SISU.
Στη συνέχεια, στην ομιλία του, ως προς τη σημασία της Ελληνικής γλώσσας, απευθυνόμενος (στα ελληνικά) και προς τους φοιτητές του τμήματος Ελληνικών σπουδών, ο κ. Γενικός Πρόξενος, μ.α, τόνισε:
«[…] Η 9η Φεβρουαρίου, η επέτειος της μνήμης του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού, χαρακτηρίστηκε επίσημα ως Διεθνής Ημέρα ελληνικής γλώσσας το 2017. Αυτή η μέρα συμβάλλει στην ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα διαχρονικά και συγχρονικά. Ο Σολωμός, μια βασική μορφή του σύγχρονου Ελληνισμού, είναι περισσότερο γνωστός ως ο συγγραφέας του ύμνου στην ελευθερία, του οποίου οι δύο πρώτοι στίχοι αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.
Αυτό που διακρίνει την Ελληνική από πολλές άλλες γλώσσες είναι η απαράμιλλη μακροζωία της. Ομιλείται για σχεδόν 40 αιώνες και υφίσταται στον γραπτό λόγο για πάνω από 35 αιώνες, παραμένει δε μια από τις πιο ιστορικά τεκμηριωμένες γλώσσες του κόσμου. Παρά τη φυσική εξέλιξη της σύνταξης και του λεξιλογίου της, η ελληνική έχει διατηρήσει μια βασική ταυτότητα που συνδέει το αρχαίο παρελθόν με το σήμερα. Έχει επιβιώσει και άνθισε μέσα από δραματικούς ιστορικούς μετασχηματισμούς, χρησιμεύοντας ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών εποχών και πολιτισμών.
H προσαρμοστικότητα και η ακρίβεια της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση νέων λέξεων καταδεικνύουν τη διαρκή σημασία της. Η ελληνική δεν είναι μόνο η γλώσσα της αρχαίας φιλοσοφίας ή της κλασικής ποίησης—παραμένει ένα ζωντανό και ευέλικτο εργαλείο επικοινωνίας, έρευνας, ανάλυσης καθώς και δημιουργίας νέας ορολογίας για εξελισσόμενους κλάδους. […]»
Έλαβε δε χώρα εκ του εκπροσώπου του ΓΔΔ παρουσίαση ως προς τη φιλοσοφική διάσταση και τα μέσα που παρέχει η Ελληνική γλώσσα διαχρονικά (απόδοση από την αγγλική γλώσσα): «Τα ελληνικά ρητορικά μέσα (rhetoric devices) αποτελούν στοιχεία στρατηγικής ως προς την αποτελεσματική επικοινωνία ιδεών. Η κατανόηση αυτών των εργαλείων (‘λόγος’, ‘πάθος’, ‘έθος’) μπορεί να σας βοηθήσει να γράφετε και να μιλάτε πιο ‘αποτελεσματικά’, δηλαδή να διατυπώνετε τα επιχειρήματα σας με μεγαλύτερη πειθώ. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία υπάρχουν και στα νέα ελληνικά, μεταδόθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο μέσω της λατινικής γλώσσας και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της φιλοσοφίας. […]»
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μ.ά, την προβολή βίντεο με μήνυμα του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώτσηρα καθώς και ομιλία από το ακαδημαϊκό προσωπικό και απαγγελία ποιημάτων από τους φοιτητές.